Vreemde talen in reclame vertekenen emoties
In de reclame wordt veel gebruik gemaakt van buitenlandse talen. Uit onderzoek blijkt nu dat boodschappen in vreemde talen veel minder emoties losmaken dan boodschappen in de moedertaal.
In de reclame wordt veel gebruik gemaakt van buitenlandse talen. Uit onderzoek blijkt nu dat boodschappen in vreemde talen veel minder emoties losmaken dan boodschappen in de moedertaal.
Loulou Edelman onderzocht of teksten in de openbare ruimte (samen het taallandschap genoemd) in de talen van de bevolking zijn geschreven. Dat blijkt maar tot op zekere hoogte het geval.
Door de opkomst van de grote wereldtalen dreigen steeds meer talen te verdwijnen. En dat is zonde, want deze kleine talen kunnen ons nog veel leren.
Op 30 oktober promoveert Dörte Borchers op het Sunwar. Deze Himalayataal, die gesproken wordt in het oosten van Nepal, telt nog zo’n 20.000 sprekers. Het Sunwar is een bedreigde taal, maar het onderzoek van Borchers lijkt een nieuw taalbewustzijn teweeg te brengen bij de Sunwarsprekers.
Het Fries kun je horen op radio en televisie, lezen in kranten, romans en dichtbundels, en leren op basisscholen, middelbare scholen en universiteiten. Toch spreken kinderen op schoolpleinen steeds minder Fries. Hoe gaat het met de tweede overheidstaal van Nederland?
In januari 2007 werd het Iers een officiële EU-werktaal. Het was de eerste keer dat het talenassortiment van de EU werd uitgebreid zonder dat er gelijk ook een land bij kwam. In Ierland zelf wordt het Iers al jaren met uitsterven bedreigd. Alle zeilen worden bijgezet om de taal te behouden. Za...
Bij toeval ontdekte taalkundige Jacomine Nortier een aantal jaar geleden een nieuwe variant van jongerentaal. Het Murks – een samentrekking van Marokkaans (Berbers en Arabisch) en Turks – wordt gesproken door autochtone Nederlandse tieners die de taal van hun allochtone leeftijdsge...