Microben ruimen medicijnresten op
In sloten, meren en rivieren in Nederland meten experts steeds meer medicijnresten. “We willen microben nog meer inzetten om zo veel mogelijk vervuilende stoffen helemaal uit het water te halen.”
In sloten, meren en rivieren in Nederland meten experts steeds meer medicijnresten. “We willen microben nog meer inzetten om zo veel mogelijk vervuilende stoffen helemaal uit het water te halen.”
Branderige ogen, kriebelende neus, hooikoorts kan een mooie lentedag flink verzieken. Online vind je veel huis-, tuin- en keukenmiddeltjes die zouden helpen. NEMO Kennislink zet er vijf op een rij: werken ze echt?
Nu het coronavirus opnieuw zijn opmars maakt, worden medicijnen tegen Covid-19 steeds belangrijker om de druk op de ziekenhuizen te verlichten. NEMO Kennislink beantwoordt zeven vragen over coronamedicijnen.
Nu de tweede golf ons land raakt en ziekenhuizen snel vollopen is het de vraag wat we geleerd hebben van de eerste golf. We spraken verschillende zorgverleners.
Amerikaanse wetenschappers hebben een kunstmatig eiwit ontworpen dat het coronavirus blokkeert in de luchtwegen. Dit mini-eiwit is zo klein dat het verwerkt kan worden in een neusspray en inhalator.
In haar boek en Netflix-serie Diagnose vertelt Lisa Sanders het verhaal van patiënten met mysterieuze symptomen die moeilijk te verklaren zijn. Een aanrader voor iedereen met een interesse in de geneeskunde.
Medicijnen tegen hersenziekten toedienen is een probleem apart, onder meer omdat de hersenen goed afgeschermd zijn van het lichaam. Een wiskundig model kan daar verbetering in brengen.
Farmaceuten moeten aan veel eisen voldoen. Dat maakt geneesmiddelen duur. Maar apothekers mogen sommige medicijnen wel zelf namaken. Is dat de oplossing voor de stijgende zorgkosten?
Pijnstillers als morfine en oxycodon veroorzaken veel problemen omdat mensen eraan verslaafd raken. Wetenschappers uit Australië hebben nu in een schimmel een mogelijk alternatieve pijnstiller gevonden met een heel bijzondere structuur.
Artsen krijgen geen grip op tuberculose, omdat deze zich verstopt in ons immuunsysteem. Een ontdekking van Nederlandse en Amerikaanse onderzoekers dwingt mogelijk de bacterie uit zijn schuilplaats.
Nieuwe doelgerichte therapieën kunnen tumorcellen soms jarenlang rustig houden. Dat is natuurlijk fijn voor patiënten, maar de mentale belasting van zo’n behandeling kan groot zijn.
Malariamedicijn Lariam geeft vaak nare bijwerkingen omdat de pil twee verschillende vormen van het werkzame molecuul bevat. Onderzoekers uit Nijmegen hebben nu een chemische reactie ontwikkeld om dit mengsel om te zetten in alleen de gewenste vorm.
15 februari is Wereld Kinderkanker Dag. In 2018 opende in Utrecht het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie haar deuren. Mariska van Sprundel ging er op bezoek voor NEMO Kennislink.
Onderzoekers hebben een makkelijkere en goedkopere manier gevonden om Z-endoxifen te maken, een medicijn dat wel eens veel borstkankerpatiënten kan gaan helpen. Door deze nieuwe methode kunnen meer onderzoeksgroepen het medicijn verder testen.
Zieke kinderen die antibiotica nodig hebben, krijgen vaak een onjuiste dosering met infecties als gevolg. Het Radboudumc onderzoekt ernstig zieke kinderen om in de toekomst een dosis op maat te geven.
In tegenstelling tot reguliere medicijnen, hoeven homeopathische middelen hun werkzaamheid niet aan te tonen om zich ‘geneesmiddel’ te mogen noemen. Hoog tijd om aan deze misleidende uitzonderingspositie een einde te maken, stelt de wetenschappelijke raad EASAC.
Een eiwit uit het gif van de groene mamba remt de ontwikkeling van cystenieren bij muizen. Op dit moment is het medicijn tolvaptan de enige optie voor het behandelen van deze erfelijke nierziekte, maar dit geeft vaak veel bijwerkingen. Het eiwit uit slangengif is wellicht een goed alternatief....
Veel van onze medische vooruitgang is mede te danken aan dierproeven. Studies met dieren helpen te begrijpen hoe ziekten ontstaan en hoe we ziekten kunnen behandelen en voorkomen. Daarnaast worden proefdieren ingezet om de werkzaamheid en veiligheid van mogelijke nieuwe geneesmiddelen te teste...
De laatste jaren hebben veel wielrenners toegegeven dat ze doping gebruikten. Maar kunnen middelen als EPO (erythropoïetine) je nu echt de Tour de France laten winnen?
Je komt ze overal tegen, in kranten en tijdschriften en op websites: advertenties die werven voor proefpersonen. ‘Gezocht: Gezonde mannen, 18-55 jaar voor een onderzoek naar de veiligheid en werking van een nieuw middel voor de behandeling van migraine. Meld u aan op…’ gevolg...
Bij ieder medicijn, hoe goed getest ook, kunnen bijwerkingen optreden. Wat weten we eigenlijk van bijwerkingen als een geneesmiddel op de markt komt en hoe wordt de relatie tussen bijwerkingen en geneesmiddelen daarna nog onderzocht?
Experts maken zich zorgen over de groei van medisch crowdfunden. In Nederland bestaat er een regeling om toegang te krijgen tot experimentele geneesmiddelen, maar slechts weinig mensen maken daar gebruik van.
Tests op proefdieren moeten uitwijzen of een nieuw medicijn veilig is. Soms gaat het daarna toch nog mis en blijkt het medicijn niet geschikt voor mensen. Om toxiciteit beter te kunnen testen, worden nu modellen ontwikkeld met menselijke cellen.
In veel landen is abortus verboden. Organisaties helpen vrouwen in een vroeg stadium van de zwangerschap via internet aan abortuspillen. Amerikaanse onderzoekers bestudeerden het effect.
Ernstige bloedingen na de bevalling zijn wereldwijd de grootste oorzaak van moedersterfte. Meer dan honderdduizend vrouwen gaan er per jaar aan dood. Nu is er een goedkoop medicijn dat dit aantal drastisch terug kan dringen.
Kinderen met de diagnose ‘nefrotisch syndroom’ kampen vaak de rest van hun leven met nierproblemen. Slechts bij een klein deel slaat de huidige behandeling permanent aan. “Een andere behandeling is dus broodnodig”, meent kinderarts Antonia Bouts.
In zo min mogelijk stappen moleculen uit de natuur namaken. Dat proberen natuurstofchemici te doen. Het is een lastig klusje, erkent de Amerikaanse natuurstofchemicus Sarah Reisman. Maar wel een erg belangrijke taak, want met de moleculen die ze maakt, kun je het menselijk lichaam beter begrij...
Een pil of capsule werkt normaal gesproken maximaal een dag. Binnen die dag maakt het medicijn een reis door het spijsverteringskanaal om vervolgens uit het lichaam te verdwijnen. Patiënten met een chronische ziekte moeten daarom veel en vaak pillen slikken. Dat kan ook anders. Amerikaanse wet...
De mest van landbouwhuisdieren als koeien, paarden en schapen zit vol met meer en minder verteerde plantenresten. Mest is dan ook een belangrijke bron van voedingsstoffen in de landbouw. Een gezonde mestfauna is dus van groot belang voor het natuurlijk verloop van de mestafbraak in de bodem en...
We maken tegenwoordig veel verschillende celtypes uit stamcellen, we gebruiken stamcellen voor onderzoek naar erfelijke ziektes en om te testen of medicijnen geschikt zijn voor behandeling van individuele patiënten. Hoogleraar Christine Mummery schrijft over de snelle ontwikkelingen in het sta...