'Iedere techniek heeft blinde vlekken'
Biomoleculair wetenschapper Joost Snijder is een van de winnaars van de Heineken Young Scientists Awards 2018. Hij gebruikt geavanceerde technieken om virussen beter te begrijpen.
Biomoleculair wetenschapper Joost Snijder is een van de winnaars van de Heineken Young Scientists Awards 2018. Hij gebruikt geavanceerde technieken om virussen beter te begrijpen.
De Utrechtse hoogleraar Albert Heck ontwikkelt methoden om veel verschillende eiwitten tegelijkertijd te bestuderen. Dat is essentieel om beter te begrijpen hoe ons lichaam werkt en wat er fout gaat als we ziek worden. Hij krijgt de Spinozapremie 2017 voor zijn baanbrekende onderzoek.
De Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde gaat naar het ophelderen van de moleculaire grondslagen van de biologische klok. Begin dit jaar publiceerden we een artikel over de werking ervan bij cyanobacteriën.
Hoe infecteert een virus zijn gastheer? Het antwoord is te vinden in de samenstelling van een virusdeeltje. Promovendus Joost Snijder van de Universiteit Utrecht vond een manier om die samenstelling te meten.
Hoe zwaar één molecuul is? Met een minuscuul weegschaaltje, ontworpen door Amerikaanse wetenschappers, is het gewicht van individuele moleculen nu één voor één te wegen. De toepassingen lijken breed: van het bestuderen van cellen tot het detecteren van ziektes.
Onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben de structuur en samenstelling van het hepatitis B-virus in kaart gebracht. Ze zijn hierin geslaagd door het virus te vernevelen. Dit onderzoek brengt het tegengaan van het hepatitis B-virus een stap dichterbij, net als het begrijpen van andere vi...
Stel je hebt een onbekende geur, van een plant of uit een flesje reukwater, en je wilt weten welke stoffen die geur veroorzaken. Hoe doe je dat? Of je wilt het verschil aantonen tussen natuurlijke vanille en zuivere vanilline. Hoe gaat dat?
Water is een zuivere stof. Dat betekent dat alle watermoleculen gelijk zijn. Zo staat het in de scheikundeboeken. Maar eigenlijk is dat niet helemaal waar. Er zijn allerlei verschillende watermoleculen, die we zonder nadenken met bekers tegelijk opdrinken.
Proteomics – het in kaart brengen van de alle eiwitten in een cel – is het logische gevolg op de immer aanzwellende stroom genoomkaarten. Massaspectrometrie is de techniek die daarin een sleutelrol gaat vervullen.