Stuur onze leraren niet naar commerciële coronalabs15 september 2020Stuur onze leraren niet naar commerciële coronalabsDe herfst breekt aan, mensen worden verkouden en de coronatesten raken op. Willen we voorrang geven aan cruciale beroepen of moet er meer capaciteit komen?
Vijf vragen over ChatGPT3 februari 2023Vijf vragen over ChatGPTDe tekst genererende chatbot ChatGPT is razend populair, maar zo revolutionair blijkt het programma niet te zijn. NEMO Kennislink beantwoordt vijf vragen over de techniek ...
Faces of ScienceQuantumfysica in quarantaine17 maart 2020Quantumfysica in quarantaineZwitserland zit op slot door het coronavirus. Dat betekent thuiswerken, maar hoe doe je dat als je metingen moet doen?
Faces of ScienceFOMO is de beste graadmeter voor je studiekeus6 maart 2020Hoe FOMO zorgde voor mijn keuze voor klassieke talenEen manier om na te gaan wat je ambities waren als kind, is het doornemen van oude vriendenboekjes. Wat wilde jij “later worden”? Denk je daar nu nog zo over?
Faces of ScienceDe idiote toevalligheid van het leven17 april 2019De idiote toevalligheid van het levenVolgens Spinoza bestaat er geen toeval. Alles is voorbestemd door de eeuwige wetten van de natuur. Toch ben ik een paar keer bijna, zomaar, een ander leven in gestapt.
Faces of ScienceVier nieuwe bloggende wetenschappers!29 juni 2018Vier nieuwe bloggende wetenschappers!Faces of Science heeft vier nieuwe onderzoekers die gaan bloggen over hun onderzoek en leven in de wetenschap: Lennart Kruijer, Elisabeth van de Grift, Wen Wu en Erik-Jan van Kesteren.
Faces of ScienceDNA aanpassen- fictie of toch niet?28 juni 2018DNA aanpassen- fictie of toch niet?Vaak vragen mensen me wat voor baan ik heb. Dan vertel ik altijd vol plezier dat ik een student ben die wordt betaald om te leren, les te geven en om met bacterieel DNA te...
Faces of SciencePassie voor wetenschap13 april 2018Waarom ik koos voor Oriëntaalse Talen en CommunicatieMoet ik nu journalist worden, of toch voor een bredere opleiding kiezen? Op de middelbare school twijfelde ik erg over wat ik wilde studeren. Veel klasgenoten waren vastbesloten, maar ik niet. Toch...
Faces of ScienceKies de studie die je leuk vindt12 april 2018Ook als dat een geesteswetenschap isOp de middelbare school deed ik de profielen N&T en N&G (ook wel: N&G met wiskunde B), met daarnaast twee keuzevakken: Grieks en Spaans. Die combinatie vond ik leuk. Met dat vakkenpakke...
Faces of ScienceOverspoeld door keuzes12 april 2018Hoe ik mijn weg vond tussen techniek en biologieEen knalroze of toch maar een zo-normaal-mogelijk-zwarte omafiets? Dezelfde rugzak als het populaire clubje van de klas, of de degelijke rugzak (aangesmeerd door de tassenverkoper) die me de bijnaa...
Robots houden je bij de les3 juni 2022Robots houden je bij de lesHoe kunnen robots het onderwijs ondersteunen? Die vraag proberen onderzoekers te beantwoorden door te experimenteren met robots in de taal- en rekenles.
Leren lezen als je doof bent21 december 2021Andere aanpak om laaggeletterdheid te voorkomenEen beginnende lezer leert klanken koppelen aan letters. Maar wat als je geen klanken kunt horen? Dove kinderen lopen een groter risico op laaggeletterdheid. Goed leesonderwijs kan dit voorkomen.
Bij de les blijven tijdens hybride werken en onderwijs23 juli 2021Bij de les blijven tijdens hybride werken en onderwijsNa ruim anderhalf jaar gaan we langzaam richting een nieuw normaal. Online lijkt belangrijk te blijven. Hoe kunnen we hybride bijeenkomsten het best vormgeven?
Deze mensen werkten een tandje harder tijdens de coronacrisis23 april 2021Deze mensen werkten een tandje harder tijdens de coronacrisisTerwijl de meesten abrupt hun werkplek verloren, bleven anderen werken op locatie. We spraken met een leerkracht, een verpleger en een wijkagent.
Verkouden kinderen in de klas, is dat verstandig?22 september 2020Verkouden kinderen in de klas, is dat verstandig?De herfst komt eraan en dan zijn veel kinderen regelmatig verkouden. Kinderen tot twaalf jaar mogen met verkoudheidsklachten gewoon naar school. Missen we dan niet te veel potentiële coronagevallen...
Gesloten scholen: ‘Kansenongelijkheid tussen leerlingen zal toenemen’9 april 2020Gesloten scholen: ‘Kansenongelijkheid tussen leerlingen zal toenemen’Tijdens de scholensluiting lijken de verschillen tussen leerlingen toch te zijn vergroot. Precies zoals Thijs Bol in dit artikel al voorspelde.
‘Afgelasten eindexamens is ongevraagd experiment’24 maart 2020Gevolgen vallen mee, voorspelt hoogleraar onderwijskunde MartensOok dit jaar krijgen eindexamenleerlingen vanwege de coronacrisis net als in 2021 ruimere mogelijkheden om het examen af te leggen. In 2020 werd het centraal examen vanwege corona zelfs afgelast. Volg...
Faces of ScienceInzicht in racisme5 juni 2020Inzicht in racismeRacisme staat door de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd in het middelpunt van de belangstelling. Wereldwijd gingen mensen al de straat op. Hoe groot is het probleem van racisme hier?