Middeleeuwse monniken mixen Iers en Latijn22 juni 2017Middeleeuwse monniken mixen Iers en LatijnIerse monniken wisselden in hun geschriften tussen Iers en Latijn. “Een beetje zoals Nederlandse managers regelmatig switchen naar het Engels”, aldus Nike Stam. Zij promoveerde deze maand op een bi...
Faces of ScienceIntroductie drie nieuwe _Faces of Science_3 februari 2015Introductie drie nieuwe _Faces of Science_Vandaag presenteert Faces of Science drie nieuwe gezichten van de wetenschap! Een natuurkundige, een arts-onderzoeker en een politicoloog. Benieuwd wie het zijn?
Faces of ScienceHoe een tijdreizende Romein opduikt in Japanse badhuizen24 augustus 2022Waarom je Thermae Romae Novae op Netflix moet kijkenOp Netflix vind je de serie Thermae Romae Novae. De historica in mij verwachtte er niet veel van, maar deze serie is uiteindelijk zeker het kijken waard!
Faces of ScienceHoe een opmerking van mijn vader mijn carrière heeft bepaald22 maart 2022Waarom ik koos voor kunstgeschiedenis‘Waarom ben je eigenlijk kunstgeschiedenis gaan studeren?’ Een vraag die ik vaak te horen krijg. Want het is geen voor de hand liggende keuze en je wordt er al helemaal niet rijk van. Ik wist ook n...
Faces of ScienceWaarom een studie psychobiologie zo interessant is17 maart 2022Waarom een studie psychobiologie zo interessant isOver mijn zoektocht naar een studie aan de hand van 5 vragen, waar jij misschien ook wel wat aan hebt!
Faces of ScienceWaarom verdween ‘aalmoes’ uit de Bijbel?11 november 2020Waarom verdween ‘aalmoes’ uit de Bijbel?Het woord ‘aalmoes’ verdwijnt uit de nieuwste versie van de Nieuwe Bijbel Vertaling. Adriaan Duiveman vroeg collega’s in de taalkunde hoe een woord wordt vergeten.
Faces of ScienceFOMO is de beste graadmeter voor je studiekeus6 maart 2020Hoe FOMO zorgde voor mijn keuze voor klassieke talenEen manier om na te gaan wat je ambities waren als kind, is het doornemen van oude vriendenboekjes. Wat wilde jij “later worden”? Denk je daar nu nog zo over?
Faces of ScienceDe tegendraadse taalpuristen van de zeventiende eeuw13 februari 2020De tegendraadse taalpuristen van de zeventiende eeuwDe Nederlandse taal is al jaren een samenraapsel van woorden uit allerlei talen en culturen. Taalpuristen willen het Nederlands het liefst zo zuiver mogelijk houden. Hoe deden ze dat in de 17e eeuw?
Faces of ScienceBlijft het Nederlands een taal van de wetenschap?13 februari 2020Blijft het Nederlands een taal van de wetenschap?De Universiteit Twente schakelde vorige maand over op Engels als officiële voertaal. De discussie doet denken aan vroegmoderne pogingen om Nederlands te gebruiken in de wetenschap, in plaats van Latij...
Faces of ScienceEen Romeinse villa in... Malibu19 december 2019Een Romeinse villa in... MalibuWonen in een land waar alles kan heeft veel nadelen, maar tijdens mijn avonturen in Seattle zag ik ook de voordelen. Wat als je je in Italië kunt wanen terwijl je eigenlijk aan de andere kant van de w...
Biologische klok maakt verschil van dag en nacht24 mei 2023Biologische klok maakt verschil van dag en nachtHet is maandagochtend 7 uur en je wekker gaat af. Ben jij als ochtendmens dan allang wakker en sta je energiek en opgewekt op? Of ben je een avondmens en druk je liever nog een paar keer op de snooze-...
Baanbrekende boeken uit Leiden18 augustus 2022Recensie Boeken die geschiedenis schreven (Kasper van Ommen en Garrelt Verhoeven, red.)De rijke Leidse academische geschiedenis bracht de afgelopen eeuwen vele invloedrijke boeken voort. In 'Boeken die geschiedenis schreven' worden 26 van deze boeken belicht, van Boerhaave tot Einstein.
Krabbels in de kantlijn vertellen grote verhalen19 juli 2022Krabbels in de kantlijn vertellen grote verhalenVoor sommigen is schrijven in boeken als vloeken in de kerk. Toch vond men het vroeger heel gewoon om aantekeningen te maken in boeken.
'We moeten leren erkennen dat er ook regelrechte vijanden bestaan'17 juni 2022Hoe filosoof Carl Schmitt ons kan helpen in een vijandige wereldWaarom voeren mensen oorlog? NEMO Kennislink bekijkt deze vraag de komende weken vanuit verschillende wetenschapsdisciplines. Deze keer spreken we met filosoof Theo de Wit...
Menselijke proefkonijnen over de grens4 augustus 2020Menselijke proefkonijnen over de grensGrote farmaceuten gebruiken mensen uit lagelonenlanden voor het testen van nieuwe medicijnen. Ook voor onze eigen Europese medicatie. Ethische regels worden daarbij niet altijd gevolgd.
Het harde leven van vondeling Abel Weetniet20 juli 2020Het harde leven van vondeling Abel WeetnietZe kwamen van heinde en ver. Arme alleenstaande moeders aan het einde van hun Latijn. Ze zagen geen andere uitweg dan hun kinderen te vondeling te leggen bij het Amsterdamse Aalmoezeniersweeshuis.
Wie plakt de etiketten op sterren en planeten?10 januari 2020Wie plakt de etiketten op sterren en planeten?Sterrennacht en Nachtwacht zijn dankzij het Nederlandse publiek de officiële namen voor een ster en planeet. Wie geeft de rest van de sterren een naam?
Een filosofische dialoog uit meerdere werelden8 november 2019Recensie van ‘Around the Sun’'Around the Sun' is geïnspireerd op een van de eerste populairwetenschappelijke werken over het universum. De film is prachtig, maar vraagt veel van de kijker.