Fosfaat terugwinnen uit afvalwater
Fosfaat, een van de belangrijkste bestanddelen van kunstmest, zit in steeds meer afvalstromen en komt uiteindelijk ook in het milieu terecht. De nieuwe Amsterdamse start-up SusPhos wil dit voorkomen.
Fosfaat, een van de belangrijkste bestanddelen van kunstmest, zit in steeds meer afvalstromen en komt uiteindelijk ook in het milieu terecht. De nieuwe Amsterdamse start-up SusPhos wil dit voorkomen.
Met kleine nanoballen vol stikstof hoopt nanotechnoloog Nilwala Kottegoda de huidige kunstmest vervangen. De bollen zijn een stuk minder schadelijk voor het milieu dan de huidige kunstmest en lijken de opbrengst ook nog eens te verhogen.
Landbouwcrises zijn een mogelijke oorzaak voor migratiestromen. Maar hoe ingewikkeld de relatie tussen landbouw en migratie is, bleek opnieuw tijdens een van de vijf voedseldebatten in de Rode Hoed, georganiseerd door het Centrum voor Landbouw en Milieu.
Eigenaars van tuinen en akkers kunnen kiezen uit honderden organische meststoffen. Daarmee zorg je voor humus in de bodem, zeggen deskundigen. Desgewenst kun je daarnaast nog wat kunstmest toevoegen: hier nog wat stikstof, daar nog een beetje fosfaat of magnesium.
Het belangrijkste bestanddeel van kunstmest, fosfaat, is aan het opraken. De mijnen waar het gewonnen wordt, raken langzaam uitgeput. Volgens onderzoekers van de Wageningen Universiteit zijn we te pessimistisch. We moeten wel zuiniger worden en fosfaat uit rioolwater gaan zuiveren en hergebrui...
Het is om van te kokhalzen. Laat je vuilnis wat lang staan, en honderden maden kruipen de bak uit. Buitengewoon goor vinden de meeste het. Maar onderzoeker Santos Rojo kreeg door zo’n ervaring een nieuw idee: je kunt de maden ook afval laten vreten. Misschien weer een milieuprobleem minder.
Je hebt van die dingen die tegelijk een zegen en een vloek zijn. Kunstmest is zo’n ding. Vorige eeuw verdubbelde het de voedselproductie wereldwijd. Het maakt groente betaalbaar. Maar een overschot aan stikstof uit kunstmest veroorzaakt nieuwe milieuproblemen. Gelukkig is de oplossing niet ver...
Op sommige plekken in Nederland blijkt door de eruptie van de Eyafjallajökull een soort superkunstmest te zijn ontstaan. Grotere tulpen en een uitbundige aardbeienoogst zijn het gevolg – en er worden nu al tonnen mee verdiend. Stuur je tuinaarde in om mee te doen met het onderzoek!
‘Dansend op de afvalberg van de consumptiemaatschappij holt de mensheid collectief de verdoemenis tegemoet’ sombert de milieudoemdenker. Veel afvalproblemen bieden op het eerste gezicht inderdaad weinig vrolijkmakende perspectieven. Toch is lang niet iedere zak afval een even uitzichtloos prob...