Bio-geïnspireerde katalysatoren7 augustus 2013Bio-geïnspireerde katalysatorenDe natuur is een kei in katalyse. De machinerie van een cel werkt aan de lopende band door dankzij stapsgewijze katalyse-reacties. Nederlandse chemici bekijken deze natuurlijke katalyse nu als insp...
Faces of ScienceOnmisbare katalysatoren, deel 110 december 2014Onmisbare katalysatoren, deel 1Aan de slag met afval als nieuwe grondstof. Hoe katalysatoren bijdragen aan een duurzame toekomst.
Faces of ScienceTwaalfduizend stappen per dag voor een nieuw antibioticum8 juni 2016Twaalfduizend stappen per dag voor een nieuw antibioticumZoeken naar nieuwe antibiotica is als systematisch speuren naar je sleutels. En met al dat rennen door het lab is het nog gezond ook!
Faces of ScienceScheikunde? Waarom?24 februari 2015Scheikunde? Waarom?Waarom zou je onderzoek doen als je ook op wereldreis kunt gaan? Roy van den Berg legt zijn keuze uit.
Faces of ScienceDrukke tijden voor de _Faces of Science_!18 november 2014Drukke tijden voor de _Faces of Science_!De afgelopen week waren de Faces volop in het nieuws. Heb je ze gemist? Hier een overzicht:
Faces of ScienceNu al Wakker13 november 2014Nu al WakkerDinsdagmiddag 15:00, een telefoontje van de redactie van omroep WNL met de vraag of ik de volgende dag te gast wilde zijn in het programma ‘Nu al Wakker’.
Faces of ScienceManipuleren9 september 2014Hoe maak je piepkleine deeltjes?Met een pincet kun je een haar van 0,05 millimeter uittrekken, uit de printer komen druppeltjes van tien micrometer en de lijntjes op een computerchip zijn slechts enkele tientallen nanometers bree...
Faces of ScienceCompany tour14 augustus 2014Company tourOf het bedrijf nu in een pittoresk dorpje of een kilometers groot chemisch park ligt, een rondleiding bij een chemisch concern is altijd indrukwekkend.
Faces of ScienceKatalyse en kantoorindeling17 juli 2014Samenklitten of privé bureautjesWat werkt beter: Een open kantoor waar iedereen samenklit? Of afgezonderde ruimtes waar je niemand tegenkomt? En hoe zit dat bij de katalyse?
Faces of ScienceEen zomerse avond op het terras1 juli 2014– mede mogelijk gemaakt door scheikundeWaarom ik katalysatoren onderzoek? Omdat wij zonder katalysatoren niet eens zouden bestaan! De wereld zou er heel anders uitzien.
Faces of ScienceOnmisbare katalysatoren deel 2: Energie17 december 2014Hoe kunnen katalysatoren helpen om het energievraagstuk op te lossen?Olie, kolen en gas worden in Nederland gebruikt als voornaamste energiebronnen. Deze ruwe grondstoffen zijn echter niet altijd direct geschikt als brandstof.
Faces of ScienceOnmisbare katalysatoren deel 3: Voorkomen van vervuiling7 januari 2015Onmisbare katalysatoren deel 3: Voorkomen van vervuilingHoe is het nu eigenlijk met het probleem van de zure regen? Opgelost dankzij katalysatoren!
Nieuwe bouwsteen maakt van een gewoon eiwit een katalysator4 juli 2018Groningse chemici gebruiken een niet-natuurlijk aminozuur om een werkzaam kunstmatig enzym te makenZowel de chemische industrie als de natuur kunnen niet zonder katalysatoren. Groningse chemici ontwikkelden een nieuwe manier om natuurlijke katalysatoren te ontwerpen met niet-natuurlijke bouwstenen.
'Ik weet zeker dat het nog veel sneller kan'26 augustus 2020Chemicus Gerard Roelfes ontwerpt enzymen met bouwstenen die in de natuur niet voorkomenDe snelheid waarmee enzymen reacties uitvoeren is jaloersmakend. Gerard Roelfes probeert dat te evenaren door compleet nieuwe enzymen te ontwerpen met bouwstenen die in de natuur niet voorkomen.
'Laat fabrieken op duurzame energie draaien'17 februari 2020'Laat fabrieken op duurzame energie draaien'Als het aan Ruud Kortlever van de TU Delft ligt draaien chemische fabrieken in de toekomst zo veel mogelijk op zonne- en windenergie. Maar er zijn nog wel obstakels.
'De evolutie leverde grote moleculen op, kan dat niet eenvoudiger?'17 januari 2020Chemicus Helma Wennemers over de rode draad in haar onderzoekIn de natuur zijn het grote moleculen, zoals eiwitten, die belangrijke functies vervullen. Chemicus Helma Wennemers vraagt zich af of het mogelijk is om met kleinere moleculen veel van die nuttige ...
Faces of ScienceJe bent gescoopt26 oktober 2017Je bent gescooptScoopen is voor wetenschappers het ergste wat er is. Een andere onderzoeker heeft dan het gras voor je voeten weggemaaid. Door op hetzelfde idee te komen als jij, maar er eerder over te publiceren....
Faces of ScienceStop! Vakantie!1 augustus 2016Stop! Vakantie!Eén van de lastigste dingen van onderzoek doen, vind ik om ermee te stoppen. “Ah fijn, vijf uur! Ik mag eindelijk naar huis” zul je mij vrijwel nooit horen zeggen. Dat komt omdat ik chemie heel erg...