Uit sterrenstof worden wij geboren
Deze maand wordt ruimtetelescoop James Webb gelanceerd. Hij zal scherpe beelden van de wonderlijke geboorte van een ster leveren. Wat zegt de geboorte van een ster over onze eigen geboorte?
Deze maand wordt ruimtetelescoop James Webb gelanceerd. Hij zal scherpe beelden van de wonderlijke geboorte van een ster leveren. Wat zegt de geboorte van een ster over onze eigen geboorte?
De nieuwe ALMA-telescoop heeft de eerste wetenschappelijke publicatie opgeleverd. Astronomen ontdekten dat de planeten die om de ster Fomalhaut cirkelen geen enorme gasreuzen zijn maar juist kleine planeten, ongeveer zo groot als de aarde.
Astronomen ontdekten de zwaarste sterren die tot nog toe zijn waargenomen. Een van de sterren was bij geboorte 300 keer zo zwaar als de zon, tweemaal de vermeende massalimiet van 150 zonsmassa’s. Het bestaan van deze monsters brengt het antwoord dichterbij op de vraag hoe zwaar sterren eigenli...
Onder de winnaars van de Spinozapremie 2010 bevindt zich ook de Leidse astronoom Marijn Franx. Hij ontwikkelde methoden om sterrenstelsels op te sporen van meer dan 12 miljard jaar oud.
De winnaars van de Spinozaprijzen voor 2010 zijn bekend. De Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) keert de ‘Nederlandse Nobelprijzen’ jaarlijks uit voor Nederlands toponderzoek.
Om leven zoals dat op aarde mogelijk te maken zijn vier ingrediënten absoluut noodzakelijk: water, methaan, koolstofdioxide en zuurstof. Water en methaan zijn al eerder buiten ons zonnestelsel aangetroffen, en nu is in de atmosfeer van een Jupiter-achtige planeet ook koolstofdioxide gevonden.
De Hubble ruimtelescoop heeft voor het eerst met zichtbaar licht een foto gemaakt van een planeet die om een andere ster cirkelt. Het gaat om Fomalhaut, een ster met een grote stofring waarvan astronomen al jaren vermoeden dat er een planeet verborgen is. Dankzij de ontdekking zullen we de inv...
De Hubble Space Telescope doet het weer. Een paar dagen nadat de ruimtetelescoop een reparatie onderging, werd de Wide Field Planetary Camera 2 (WFPC2) gericht op een intrigerend paar door zwaartekracht wisselwerkende sterrenstelsels. Resultaat: een prachtige foto en zekerheid dat Hubble er we...
De telescoop is jarig. Het is precies 400 jaar geleden dat een Nederlandse brillenslijper een kijker bedacht om verre voorwerpen goed te kunnen bekijken. Dankzij Galilei’s ingeving om de kijker op de nachtelijke hemel te richten, weten we nu veel af van ons heelal. De telescoop was het b...
De Hubble-telescoop is aan vervanging toe. Maar NASA heeft niet veel geld voor een waardige opvolger. De James Webb Space Telescope wordt steeds verder ‘uitgekleed’.
Het bedrijf ASTRON in Dwingeloo bouwt samen met Nederlandse universiteiten mee aan NASA’s James Webb Space Telescope (JWST). Nederland levert het instrument MIRI, dat buiten de storende invloed van de dampkring infraroodlicht uit het heelal opvangt. De James Webb-telescoop wordt in 2013 ...
NASA stuurt nog één keer een space shuttle naar de Hubble-ruimtetelescoop. Zeven astronauten moeten de telescoop in mei 2008 een flinke opknapbeurt geven en nieuwe instrumenten installeren. Door de service-missie kan Hubble mee tot in 2013. Terwijl de Discovery-bemanning aan Hubble sleutelt, s...
De opvolger van de ruimtetelescoop Hubble heeft al een naam: Webb. De lancering staat gepland voor 2013. De nieuwe kijker moet meer inzicht geven in de oorsprong van sterren en sterrenstelsels en de evolutie van het heelal.
Van het Witte Huis hoeft het niet meer, die Hubble-telescoop. Plannen om de haperende batterijen en gyroscopen van het beroemde observatorium te vervangen komen wat betreft Bush-II niet in het NASA-budget. Astronomen geven nog niet op.
De Hubble-telescoop is hard aan onderhoud toe en NASA moet daarvoor geen robots maar mensen sturen. Dat zegt een commissie van de Amerikaanse National Academies in een pas verschenen rapport.
Verkeerd aangebracht isolatieschuim is volgens de NASA de oorzaak van het fatale ongeluk met de shuttle Columbia anderhalf jaar terug. Gasbellen in het schuim kunnen uitzetten en grote stukken schuim losslaan.
NASA-topman James O’Keefe kondigde aan dat de organisatie voorstellen zal bekijken om de Hubble-telescoop met een onbemande missie te gaan repareren.
Een martelgang. Zo zou je het verhaal van de Hubble-ruimtetelescoop kunnen samenvatten. Zonder de Space Shuttle zou ‘Hubble’ waarschijnlijk nooit van de grond zijn gekomen. Maar nu lijkt datzelfde ruimteveer een blok aan zijn been te worden. De meer dan succesvolle Amerikaans/Europese satelli...
Een geplande onderhoudsbeurt van de Hubble-telescoop gaat niet door. NASA heeft, onder andere door de ambitieuze plannen voor een bezoek aan Mars, geen geld om de telescoop een laatste keer te bezoeken.
Zwarte gaten leken altijd superzwaar of licht. Een Nederlander vond met de Hubble-telescoop het eerste tussenmaatje.
Met de Hubble Space Telescope (HST) hebben sterrenkundigen een verbazingwekkende blik op het verre heelal kunnen werpen. Maar na 13 jaar is het volgens NASA-medewerkers tijd om de telescoop met pensioen te sturen. Niet iedereen wil al van de HST af. Hubble’s opvolger, de James Webb Space...
Vanaf 2010 zal een deels Nederlands infrarood-instrument aan boord van de Next Generation Space Telescope (NGST) de grenzen van het heelal gaan verkennen. Deze week presenteert een Europees consortium bij ESTEC de ontwerpstudie voor dit instrument.
Twee zonnepanelen en een camera die na een onderhoudsbeurt van de Hubble-ruimtetelescoop naar de aarde zijn teruggehaald, vormen voor onderzoekers en ingenieurs een uitstekende gelegenheid om kennis op te doen over de invloed van langdurig verblijf in de ruimte op satellieten.
Met een nieuwe camera aan boord van de Hubble Space Telescope (HST) zien astronomen nu nóg verder dan voorheen. De eerste afbeeldingen voor het grote publiek zijn binnen, en geven al aan dat astronomen nog lang niet klaar zijn met het onderzoeken van het heelal.
Orde en regelmaat in het heelal? Vergeet het maar. Chaos is troef en ons zonnestelsel, met zijn keurige, cirkelvormige planeetbanen, is waarschijnlijk heel uitzonderlijk.
Zeventig jaar geleden ontdekte de Amerikaanse astronoom Edwin Hubble dat de sterrenstelsels in de kosmos van elkaar af bewegen. Hoe groter de onderlinge afstand, des te hoger de verwijderingssnelheid. Maar welke snelheid bij welke afstand hoort, wist Hubble niet.
Superzware zwarte gaten maken de centra van actieve sterrenstelsels onveilig. Quasars blijken verafgelegen, actieve sterrenstelsels te zijn. En wellicht waren álle sterrenstelsels ooit actief, inclusief onze eigen Melkweg.