Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Hoe ziet mijn lab er uit?

©Hanne Nijhuis voor FOS/ Kennislink

Wat vind ik het allermooiste aan mijn onderzoek? Moeilijk kiezen, maar misschien wel mijn lab. Gelukkig maar, want ik moet er heel wat tijd in doorbrengen. De afgelopen maanden werd mijn lab verbouwd, want we verhuizen naar een nieuwe ruimte. Een belangrijk moment in mijn leven als promovendus, want van dat lab hangt mijn hele proefschrift af. Maar ook een prachtige gelegenheid voor een time-lapse!

Allermooiste laboratoria
Natuurkundigen hebben de allermooiste laboratoria ter wereld; of je nu met de LHC in Genève werkt, de Hubble telescoop, het ESO observatorium in Chili, de X-ray Free-Electron-Laser in Hamburg of ‘gewoon’ met een mooie optische meetopstelling. Zo is ook ons lab een juweeltje, althans vind ik.

Laser
De verhuizing van ons lab is een uitgelezen gelegenheid om te laten zien hoe zo’n lab er nu uit ziet, en wat een werk er allemaal gaat zitten in het draaiende houden van al die opstellingen. Dus heb ik een webcam op verschillende plekken in ons lab opgehangen en time-lapse opnames gemaakt van de verbouwingen. Je ziet niet alles, maar een kleine selectie van de verhuizing en van het werk om daarna de opstellingen weer aan de praat te krijgen. Hoofdpersonen zijn onze technicus, die het leeuwendeel van de verhuizing heeft gedaan, en mijn collega, die haar opstelling weer ‘uitlijnt’ na de verhuizing. Dat wil zeggen dat ze de laserstralen weer recht door de lenzen mikt.

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden, dus: geniet ervan!

ReactiesReageer