Zonnen: van gezond naar gevaarlijk24 augustus 2023Voortschrijdend inzicht over de ontdekkingen van toenOoit was het mooi om bleek te zijn, maar in de vorige eeuw is de zongebruinde huid steeds populairder geworden. Tegelijkertijd werd duidelijk dat overmatige blootstelling aan de zon het risico op h...
'Bloeddonors voelen zich minder verbonden met de patiënt'27 maart 2023Onze morele opvattingen over donatie door de jaren heenVan bloed tot moedermelk, ons lichaamsmateriaal is belangrijk voor patiënten en wetenschappers. Wat gebeurt ermee, van wie is het en wie verdient eraan?
Zes vragen over zelftesten19 maart 2021Zes vragen over zelftestenSinds 4 december mag je bij milde klachten ook een zelftest doen in plaats van een afspraak maken bij de GGD-teststraat. NEMO Kennislink beantwoordde al eerder enkele vragen over zelftesten.
Worstelen met vaccinatiedilemma’s17 december 2020Worstelen met vaccinatiedilemma’sDe vaccins komen eraan. Dat levert lastige keuzes op, zoals: welke groepen vaccineer je eerst, en kun je zorgpersoneel verplichten tot vaccinatie? We leggen een aantal dilemma’s voor aan twee exper...
In het ziekenhuis van de toekomst beland je vóórdat je ziek wordt30 oktober 2020In het ziekenhuis van de toekomst beland je vóórdat je ziek wordtZiekenhuizen gebruiken steeds vaker slimme technologieën. Wat moeten ze met al die informatie? Medisch-ethicus Boy Vijlbrief ontwikkelt een nieuw ethisch kader voor het Erasmus MC.
Hoelang blijf je immuun tegen corona?10 juni 2020Hoelang blijf je immuun tegen corona?Slechts een klein deel van de bevolking heeft het coronavirus inmiddels gehad. Onderzoekers weten nog niet hoeveel bescherming de antistoffen zullen bieden.
'We krijgen straks een groep patiënten met restafwijkingen aan de longen'15 april 2020Longarts Leon van den Toorn over de langetermijngevolgen van Covid-19NEMO Kennislink sprak met longarts Leon van den Toorn over de langetermijngevolgen van Covid-19.
Waarom corona-thuistesten niet betrouwbaar zijn3 april 2020Waarom corona-thuistesten niet betrouwbaar zijnElke dag verschijnt er wel nieuws over de manier waarop wij in Nederland testen op het coronavirus. Ondertussen verschijnen er ook steeds meer verschillende soorten testen, zelfs voor gebruik thuis...
Op zoek naar goedkopere medicijnen8 november 2019Op zoek naar goedkopere medicijnenFarmaceuten moeten aan veel eisen voldoen. Dat maakt geneesmiddelen duur. Maar apothekers mogen sommige medicijnen wel zelf namaken. Is dat de oplossing voor de stijgende zorgkosten?
Faces of ScienceMoeten data bepalen wie je als eerste opereert?16 juli 2021Moeten data bepalen wie je als eerste opereert?Data zijn steeds vaker de basis waarop we keuzes maken. Ook bij ingrijpende beslissingen, zoals: wie moet je als eerste opereren, als er maar weinig plek is?
'In Spanje is een embryo iets anders dan in Nederland'20 december 2022'In Spanje is een embryo iets anders dan in Nederland'Minister Ernst Kuipers (VWS) wil de wettelijke definitie van ‘embryo’ aanpassen. Maar wat is een embryo eigenlijk en wie mag dat bepalen?
Embryo's uit het lab: waar staan we?13 december 2022Steeds betere embryo-modellen van muizenMet embryo-modellen kunnen wetenschappers de vroege embryonale ontwikkeling onderzoeken. Wat heeft dit jonge onderzoeksveld al opgeleverd?
Drie boeken over leven in een wereld vol algoritmes22 december 2021Aanbevolen door Jos de Mul, hoogleraar wijsgerige antropologieWat je koopt, waar je woont, wie je vrienden zijn; algoritmes analyseren deze informatie om jouw leven 'makkelijker' te maken. Professor Jos de Mul tipt drie boeken over hoe algoritmes ons leven beïnv...
Liveblog Donordierdialoog7 november 2021Praat mee op Twitter via #donordierZondag 7 november ging de Donordier-dialoog in NEMO over de vraag: willen we dieren aanpassen zodat er menselijke organen in groeien? Lianne Tijhaar deed verslag van het evenement.
Liever een varkensnier dan van een overleden mens21 juli 2021Liever een varkensnier dan van een overleden mensIn de verre toekomst hoeven patiënten misschien niet meer te wachten op een menselijke orgaandonor. Zeven nierpatiënten gaan in gesprek over donordieren.
EventDNA-festival13 september 2020Knippen en plakken in de mensPas jij later de kleur ogen aan van je kind? Voorkom je dat je een genetische ziekte doorgeeft aan je nageslacht? Of moet je niets hebben van het ingrijpen in de mens? Onderzoek tijdens het DNA-festiv...
EventLezing: Help, ik ben een database!18 november 2021Lezing: Help, ik ben een database!Weet een algoritme wat ik wil voordat ik dat zelf weet? Met de komst van de informatietechnologie gingen we ons brein opvatten als een computer en onze genen als ‘de code van het leven’. Nu wordt o...
EventLezing - De klimaatkloof15 september 2022Lezing - De klimaatkloofHoe kan het dat de plek waar je geboren bent bepaalt hoeveel je lijdt onder klimaatverandering? De gevolgen van klimaatverandering treffen iedereen op een andere manier. De vergroening van Nederlan...