Vertrouw jij een zelfrijdende auto?
Technologie maakt steeds meer deel uit van ons dagelijks leven, maar vertrouwen we niet teveel op zoveel techniek? NEMO Kennislink bezocht het BMS-lab van de Universiteit Twente voor antwoorden.
Technologie maakt steeds meer deel uit van ons dagelijks leven, maar vertrouwen we niet teveel op zoveel techniek? NEMO Kennislink bezocht het BMS-lab van de Universiteit Twente voor antwoorden.
Politie en grensbewakers zien de drone als een handig gereedschap voor handhaving. Een bedrijf uit Enschede ontwikkelt drones die sprekend op vogels lijken. Wie kijkt er onopvallend mee vanuit de lucht?
Een drone die als een pelikaan in het water duikt en zo een monster neemt om te controleren of er blauwalg aanwezig is. Tijdens een test liet de TU Delft deze week zien dat dit mogelijk is. Rijkswaterstaat is enthousiast.
Een nieuwe drone voert net zulke rappe manoeuvres uit als een fruitvlieg. Dat is handig voor toekomstige reddingsmissies. Bovendien leert deze robot biologen hoe een fruitvlieg vliegt.
Ook als iedereen voor zich beweegt, kan het een stabiel en gecoördineerd effect opleveren. Tenminste, in bacteriën, zo blijkt uit een publicatie in Nature. Deze vorm van collectief gedrag lijkt te ontstaan uit compleet willekeurige interacties en niet uit directe afstemming tussen de ...
Dat woestijnzand in de lucht wolken veroorzaakt, weten we al een lange tijd. Maar hoe dit precies gebeurt is nog altijd raadselachtig. Op Cyprus zoeken wetenschappers met behulp van drones naar antwoorden.
De eerste drones vliegen inmiddels over aardappel-, tarwe- en sojavelden. Door de dronebeelden te combineren met bodemscans bemesten telers preciezer dan voorheen. Daarmee valt flink winst te behalen. Het ene stukje bodem heeft namelijk veel minder mest nodig dan het andere.
Het is al jaren de hobby van William Thielicke: vliegen met ‘micro air vehicles’, zoals kleine helikopter-achtige vliegtuigjes die hij zelf ontwerpt en bouwt. En op 31 oktober verdedigde hij aan de RUG een proefschrift dat gaat over het geheim van de vogelvleugel.
Een grote drone die in het kustgebied illegale lozingen opspoort en brand aan boord van een aangemeerd schip in kaart brengt. Onder meer de TU Delft werkte mee aan de 2Seas20 die onlangs werd gepresenteerd. Havenbedrijf Rotterdam is enthousiast en wil graag onbemande vliegtuigen inzetten om to...
Wie denkt dat piloten geen rol meer spelen bij drones, komt bedrogen uit. De rol van de operators en piloten bij de onbemande luchtvaart wordt ernstig onderbelicht. Terwijl hun bijdrage cruciaal is voor het succes en de veiligheid van een missie. Kennislink vliegt met een onbemand vliegtuigje ...
Drones lijken de wereld in sneltreinvaart over te nemen. Het aantal toepassingen van deze onbemande vliegtuigjes groeit rap, zowel voor bedrijven als voor consumenten. Universiteiten investeren veel in onderzoek. Deze opkomst roept veel vragen op, bijvoorbeeld over privacy. En wetgeving, die d...
Zonder piloot vrachten naar de andere kant van de wereld brengen. Volgens deskundigen heeft dit de toekomst. Een nieuw platform van de Universiteit Twente zet zich in voor onbemande vrachtvliegtuigen. Technisch is het niet lastig te realiseren, maar willen mensen wel vliegtuigen zonder bemanni...
Het is wetenschappers van de TU Delft gelukt om als eerste een minidrone met flapperende vleugels te ontwikkelen die objecten ontwijkt. Daarmee kan deze DelFly Explorer autonoom vliegen. Het brengt de inzet van dit soort robotvliegtuigjes, om bijvoorbeeld mensenlevens te redden, een grote stap...
Ongemerkt is het internationale luchtruim boven ons hoofd het domein geworden van kleine onbemande vliegtuigjes. In Afghanistan bewaken ‘drones’ belegerde dorpen. Ook hier in Nederland cirkelen al onbemande vliegtuigje boven ons.