Verstrikt in het web1 juni 2023Webwegwijzer: NFT’s, blockchains, Web3, crypto’s, DAO’s en nog veel meerNFT's, blockchains, Web3, tokens en wallets. Begint het al te duizelen? Krijn Soeteman legt in 'Wegwebwijzer' uit wat al deze termen inhouden, wat ze beloven en of ze die beloftes waarmaken.
Waar is de drenkeling?2 oktober 2020Het is een chaos in de zeeHet was een drukke zomer voor de Kustwacht. Er waren meerdere verdrinkingen en ook een aantal langdurige vermissingen. Hoe spoor je zulke drenkelingen op? NEMO Kennislink zocht het uit.
Faces of ScienceHoe algoritmes onze mensenrechten bedreigen4 augustus 2021Hoe algoritmes onze mensenrechten bedreigenAlgoritmes zijn overal en hebben grote invloed op ons leven. Vaak positief, maar lang niet altijd. Algoritmes kunnen zelfs onze mensenrechten in gevaar brengen.
Faces of ScienceHoe algoritmes ons helpen anders naar de geschiedenis te kijken19 december 2018Wat zou je doen met een miljoen?Faces of Science en historicus Thomas en zijn collega Melvin Wevers dromen van een historisch AI lab, maar wat hebben kunstmatige intelligentie en geschiedenis eigenlijk met elkaar te maken?
Faces of ScienceLena: De Mona Lisa van de beeldverwerking21 december 2017Lena: De Mona Lisa van de beeldverwerkingLena is geen professor maar toch speelt zij nog altijd een belangrijke rol binnen mijn vakgebied: iedere beeldverwerker kent Lena en haar afbeelding staat op hun netvlies gebrand. Wie is deze myste...
Faces of ScienceSpitten in digitale boeken11 april 2016Avonturen in het archief deel IIIn mijn eerste blog voor Faces of Science beschreef ik hoe ik in het archief van De Groene Amsterdammer voor het eerst begreep waarom historici zo verzot zijn op de geur van oud papier. Ho...
Worden robots nog menselijker dan mensen?5 juli 2018Documentaire More Human than Human over robots is te oppervlakkigWoensdag 7 november begon in Nijmegen het wetenschapsfilmfestival InScience. Eerder schreef Kennislink over de documentaire More human than Human.
Cellen in 3D26 januari 2016Cellen in 3DBinnen de pathologie wordt tegenwoordig gebruik gemaakt van scanners. Meestal zijn dat scanners die een tweedimensionaal beeld van het weefsel maken. Als je dunne plakjes bekijkt is dat voldoende, ...
Het internet is (nog) niet voor iedereen6 oktober 2023Het internet is (nog) niet voor iedereenHet internet zou de grote gelijkmaker zijn: iedereen zou evenveel profiteren van de mogelijkheden die het mailen, chatten en online shoppen zouden bieden. De praktijk is anders, want de digitale on...
Nieuwe site: opgeruimd staat netjes12 januari 2024Nieuwe site: opgeruimd staat netjesHet archief van NEMO Kennislink omvat ruim 14.000 artikelen. Wat verhuisde er wel mee naar de nieuwe website en wat niet?