Faces of ScienceKunnen organoids dierproeven vervangen?6 januari 2020Kunnen organoids dierproeven vervangen?Organoids lijken erg op onze eigen organen, maar je maakt ze in een kweekschaaltje. Hierdoor hebben we in de toekomst misschien geen proefdieren meer nodig.
Zijn dierproeven wel van deze tijd?2 april 2025Nabij proefdiervrij: de geschiedenis van dierproevenNederland 'grotendeels proefdiervrij' in 2025, terwijl er nu jaarlijks nog zo'n 400 duizend dierproeven plaatsvinden in ons land. Hoe zijn we daartoe gekomen?
‘Voor biologen is een gekweekt mini-orgaantje gewoon een klompje cellen’25 januari 2017Annelien Bredenoord wil de ethische vragen rond organoids op de agenda zettenBij nieuwe biomedische technologieën moet je meteen oog hebben voor de ethische vragen, vindt medisch-ethicus Annelien Bredenoord. Daarom zwengelt ze nu in _Science_ de discussie aan over organoids, g...
Histamine: de sleutel tot effectieve behandeling van allergie1 januari 2007Signaalstof leidt bij ontspoorde immuunreactie tot irritatie – of ergerHet histaminemolecuul stuurt allerlei lichaamsprocessen en speelt de hoofdrol bij allergische reacties. Het zorgt voor niezen, tranen en kortademigheid, in allerlei gradaties. In – zeldzame – geval...
De eerste Amerikaan in de ruimte was een aap12 september 2007De eerste Amerikaan in de ruimte was een aapNiet Joeri Gagarin en Alan Shepard waren de pioniers van de bemande ruimtevaart. Die eer gaat naar Able, Laika, Hector, de chimponaut Ham en de honderden andere dieren die bij wijze van experiment ...
Faces of ScienceMedicijnen zonder proefdieren23 april 2024Medicijnen zonder proefdierenOm nieuwe medicijnen te testen op veiligheid, zetten we nu nog vaak proefdieren in. Maar is er ook een betere en ethische manier om na te gaan hoe betrouwbaar medicijnen zijn?
Bewijsdrang in de zorg6 januari 2025In stelling: geneeskundig bewijsAls je ziek bent, wil je graag een behandeling die ook echt werkt. Hoe bewijs je dat eigenlijk? En kun je ook doorschieten in de zoektocht naar bewijs?
Lijden als een proefdier9 april 2025Nabij proefdiervrij: wat is een ‘proefdier’?Dat het gebruik van proefdieren verminderd moet worden, daarover zijn de meesten het eens. Maar wanneer is een dier een ‘proefdier’? Die vraag blijkt nog niet zo gemakkelijk te beantwoorden.
Een muis als modelpatiënt24 april 2025Nabij proefdiervrij: hoe betrouwbaar zijn proefdiermodellen?Als een geneesmiddel in een muis werkt, hoeft dit nog niet altijd te betekenen dat dit ook voor mensen geldt. Zijn proefdierresultaten eigenlijk wel zo goed te vertalen naar mensen?
‘We zijn gaan geloven in dierproeven’4 april 2025Nabij proefdiervrij: waar blijven de alternatieven?We zien dierproeven al anderhalve eeuw als de gouden standaard. Toch zijn ze als onderzoeksmodel nooit gevalideerd. Van alternatieven wordt echter wél geëist dat ze valide zijn. Hoe zit dat?
Zonnen: van gezond naar gevaarlijk24 augustus 2023Voortschrijdend inzicht over de ontdekkingen van toenOoit was het mooi om bleek te zijn, maar in de vorige eeuw is de zongebruinde huid steeds populairder geworden. Tegelijkertijd werd duidelijk dat overmatige blootstelling aan de zon het risico op h...
Even over evolutie: de mens staat niet bovenaan11 mei 2023Even over evolutie: de mens staat niet bovenaanHet beeld van de mens als toppunt van de evolutie is hardnekkig. Nog steeds zetten we onszelf bewust of onbewust boven andere dieren, maar de mens is een diersoort als alle andere.
'We doden miljoenen dieren voor vlees, dus dan mag dit ook...'30 september 2021'We doden miljoenen dieren voor vlees, dus dan mag dit ook...'We doden al zoveel dieren voor vlees, dan mag het zeker voor medische doeleinden. Het is een veelgehoord argument, maar houdt geen stand.
'Proefdiervrij is een utopie'5 februari 2020Met grote vragen naar het labNederland wil in 2025 vooroplopen in het gebruik van proefdiervrije methoden. Veel behandelingen voor infectieziekten worden momenteel getest op apen in het Biomedical Primate Research Centre. Wat ...
Faces of ScienceHoe je de coronacurve platter krijgt met een bordspel17 maart 2020Hoe je de coronacurve platter krijgt met een bordspelHet coronavirus is officieel een pandemie. Als arts-onderzoeker werk ik de komende tijd vanuit huis. Maar hoe lang nog voordat ik ook word opgeroepen?
Cellen op een chip als het nieuwe proefdier25 januari 2019Nederland wil 2025 internationaal vooroplopen met alternatieven voor dierproevenNederland wil in 2025 vooroplopen met proefdiervrije methoden. Organ-on-a-chip-technologie wordt gezien als een belangrijke vervanger van dierproeven. Maar volgens onderzoekers kan het nog tientall...
Bijensteek als therapie30 januari 2004Bijensteek als therapieKan bijengif klachten bij MS-patiënten verminderen? In het Gemini Ziekenhuis in Den Helder is vorige week het eerste klinische trial ter wereld gestart.