Faces of ScienceDescartes tegen Roberval26 november 2024Filosofie roast deel vierFilosofen, dat zijn toch mensen die altijd redelijke argumenten tegen elkaar gebruiken? Nou, echt niet! In deel vier van filosofie roasts laat Descartes Roberval alle hoeken van de ring zien.
Descartes bedacht niet het onderscheid tussen lichaam en geest6 juli 2023Deel 3 in serie Hardnekkige mythesVeel filosofen zetten zich af tegen Descartes, die het onderscheid tussen lichaam en geest zou hebben geïntroduceerd. Maar ze begrijpen hem verkeerd, zegt hoogleraar Han van Ruler.
'Onze Vader des Vaderlands sprak geen Nederlands'20 september 2018Nationale mythes ontkracht in boek van ruim honderd historiciRegelmatig wordt de geschiedenis ingezet in het debat over nationale identiteit. Dat zat historici niet lekker, dus schreven ze de Wereldgeschiedenis van Nederland.
Er is hoop voor het Esperanto8 april 2015Er is hoop voor het EsperantoOp 13 maart 2015 vond aan de Universiteit van Amsterdam de eerste oratie in Esperanto plaats. Frederico Gobbo aanvaardde daarmee zijn leerstoel Interlinguïstiek en Esperanto. In zijn onderzoek staa...
Moleculaire motoren8 augustus 2013Moleculaire motorenEen motor die bestaat uit één enkel molecuul; tegenwoordig kan het. In het laboratorium worden moleculen gemaakt die werken als minuscule machines, aangedreven door minimotoren. Maar om de belofte ...
‘Mensen denken nog steeds dat vissen geen pijn lijden’4 oktober 2023Niet normaal meer: palingtrekkenTerwijl we onze huisdieren op dierendag in de watten leggen, is het ook belangrijk om stil te staan bij onze veranderende kijk op dieren.
Faces of ScienceWaarom het verbieden van boeken niet werkt3 oktober 2024Waarom het verbieden van boeken niet werktSteeds meer boeken worden verboden omdat mensen ze niet geschikt vinden voor jongeren. Maar de geschiedenis leert ons dat dit averechts werkt.
Faces of ScienceWaarom Westerse filosofie (niet) universeel is26 maart 2025Waarom Westerse filosofie (niet) universeel isDe Westerse filosofie heeft een enorme invloed op ons denken. Of je nu in Afrika of Azië studeert, Descartes, Kant en Heidegger zie je overal. Wat betekent dat en zijn er alternatieven?
Dieren voor eigen gebruik11 april 2025Nabij proefdiervrij: onze houding naar (proef)dierenHoewel we proefdiergebruik tegenwoordig beperken en reguleren, blijven we het zien als middel om een doel te bereiken. Waarom verandert onze houding ten opzichte van proefdieren zo langzaam?
Baanbrekende boeken uit Leiden18 augustus 2022Recensie Boeken die geschiedenis schreven (Kasper van Ommen en Garrelt Verhoeven, red.)De rijke Leidse academische geschiedenis bracht de afgelopen eeuwen vele invloedrijke boeken voort. In 'Boeken die geschiedenis schreven' worden 26 van deze boeken belicht, van Boerhaave tot Einstein.
Faces of ScienceHoe leest een computer Spinoza?25 juni 2019Over de methodeSpinoza lezen met een computer: waar is dat nu goed voor? Die vraag hield mij bezig in Canada, waar ik was voor het jaarlijkse Digital Humanities Summer Institute.
Faces of ScienceDrie nieuwe Faces of Science, hoera!17 april 2019Drie nieuwe Faces of Science, hoera!Faces of Science heeft weer drie nieuwe bloggers: Sophie Hermans, Lucas van der Deijl en Leanne Jansen.
Faces of ScienceDe taal van de Verlichting17 april 2019De taal van de VerlichtingDe studentenaantallen van de studie Nederlands lopen terug. Dat nieuws gaf aanleiding tot allerlei meningen over wat de studie wel en niet zou moeten zijn. Wat betekent mijn studie Nederlands voor mij...
Faces of ScienceFaces of Science breidt uit met 12 nieuwe onderzoekers28 februari 2019Faces of Science breidt uit met 12 nieuwe onderzoekersFaces of Science breidt uit: twaalf nieuwe onderzoekers gaan bloggen over hun leven in de wetenschap.
Faces of ScienceDe wereld van Marieke19 mei 2016Filosofie in de wetenschapEen leuke man uit de trein heeft me eens een boek cadeau gedaan over de geschiedenis van de filosofie. Een gevaarlijke discipline voor een wetenschapper omdat het kennis bevraagt en knaagt aan wat ...
Faces of ScienceDierendag3 oktober 2014‘Ik denk over mijn denken, dus ik ben een mens.’Het is waarschijnlijk onverwachts, maar als filosoof en theoloog is het thema ‘dieren’ van heel veel verschillende kanten te benaderen.
Het slingeruurwerk van Huygens1 januari 2002Het slingeruurwerk van HuygensChristiaan Huygens (1629 – 1695) is algemeen bekend om de ontdekking van de ringen van Saturnus. Voor zijn astronomische waarnemingen sleep hij zelf lenzen en hij bouwde ook de kijkers waarin deze ...