Faces of ScienceAlgen vangen voor gevorderden – aflevering 120 mei 2014Algen vangen voor gevorderden – aflevering 1Kijk hier naar het eerste filmpje waarin Peter Mooij een cursus geeft over het vangen van algen.
'Communiceer met meer dan woorden alleen'18 juli 2023Spoedcursus Toeristentaal deel 3: Non-verbale communicatieAltijd handig om iets van de taal te kennen van je vakantiebestemming. Maar taal is veel meer dan het gesproken woord, waarschuwt Floris Roelofsen.
Faces of ScienceOvervallen door fascinatie12 april 2018Hoe ik van kunst naar geschiedenis switchteDe beste studiekeuze is helemaal geen keuze. Soms voel je opeens een obsessieve drang en een diepgaande fascinatie om een onderwerp te bestuderen. Aan zulke momenten heb ik me altijd volledig overg...
Faces of ScienceWetenschappelijke bromance en all you need is love?14 februari 2018Wetenschappelijke bromance en all you need is love?Wanneer we in Nederland aan seksuele voorlichting denken, dan denken we vaak aan die les waarin de leraar voordeed hoe je een condoom om moest doen. In andere landen gaat het er heel anders aan toe.
Faces of ScienceLena: De Mona Lisa van de beeldverwerking21 december 2017Lena: De Mona Lisa van de beeldverwerkingLena is geen professor maar toch speelt zij nog altijd een belangrijke rol binnen mijn vakgebied: iedere beeldverwerker kent Lena en haar afbeelding staat op hun netvlies gebrand. Wie is deze myste...
Faces of ScienceHé hallo, toekomstige promovendi19 september 2017Hé hallo, toekomstige promovendiVaak krijg ik van studenten en scholieren uiteenlopende vragen over wat promoveren nou eigenlijk inhoudt. Dus ik geef je een kijkje in hoe mijn zomer eruitzag en wat het werk als beginnende onderzo...
Faces of ScienceKan een computer afbeeldingen van negentiende-eeuwse treinongelukken vinden?8 augustus 2017Kan een computer afbeeldingen van negentiende-eeuwse treinongelukken vinden?Bronnen zijn steeds vaker digitaal beschikbaar. Kun je hierdoor makkelijker afbeeldingen vinden met behulp van een computerprogramma?
Faces of ScienceMarieke in de mentale kreukels23 mei 2017Marieke in de mentale kreukelsHet lijkt erop dat ik minder een bikkel ben dan ik altijd dacht. Want na twee jaar struisvogelen, word ik getroffen door een reactieve depressie. Heb ik dat…
Faces of SciencePodiumbeest9 januari 2017PodiumbeestDe laatste maanden stond ik vaker dan ooit op een podium. Dat dit een bijverschijnsel van mijn werk als promovendus zou zijn had ik vier jaar geleden nooit verwacht en niet gewild. Nu vind ik het o...
Faces of ScienceSpreek je Javaans?7 september 2016Taal kan je leren (of niet)Als ik vertel dat ik onderzoek doe naar het Javaans in Suriname en Indonesië is een van de eerste vragen aan mij: “Maar spreek je dan zelf ook Javaans?” Het antwoord is eigenlijk: ja én nee. Want w...
'Een journalist moet zich realiseren wat een verhaal doet met de samenleving'20 april 2023Lector Liesbeth Hermans en hoofdredacteur Robert Visscher over constructieve journalistiekHoofdredacteur Robert Visscher praat met Liesbeth Hermans over de journalistiek van de toekomst.
Wie leert het makkelijkst Nederlands?8 juni 2023Nederlands leer je door te doen, waar je ook vandaan komtZelden kwamen er meer verschillende nationaliteiten naar Nederland dan vorig jaar. Veel van die mensen proberen Nederlands te leren. Waar de één dat zo onder de knie heeft, doet een ander daar jaren o...
'Laten we kijken door de ogen van onze kleinkinderen'16 november 2021'Laten we kijken door de ogen van onze kleinkinderen'Volgens filosofie Soraj Hongladarom uit Thailand kunnen we oefenen om de toekomst te zien door de ogen van onze kleinkinderen.
Nederlands leren in een rijke taalomgeving22 november 2019Nederlands leren in een rijke taalomgevingOm te kunnen inburgeren, is het essentieel dat je de taal leert. Maar hoe weet je dat je goed taalonderwijs krijgt? En wanneer spreek je een taal voldoende om mee te kunnen draaien in de maatschappij?
Faces of ScienceHet goede en slechte nieuws over subsidies aanvragen2 september 2021Het goede en slechte nieuws over subsidies aanvragenAls wetenschapper kun je niet zonder subsidies. Het goede nieuws: ik kreeg een subsidie voor wetenschapscommunicatie. Het slechte nieuws: de subsidie voor wetenschappelijk onderzoek, krijg ik niet.
Faces of Science3 redenen om geen PhD te gaan doen30 november 20203 redenen om geen PhD te gaan doenWaarom zou je na je studie willen promoveren? Daar zijn veel goede redenen voor te verzinnen. Maar ook drie goede redenen waarom je het beter uit je hoofd kunt laten.
Faces of ScienceVerwantschap tussen kunst en wetenschap10 september 2020Verwantschap tussen kunst en wetenschapWat hebben een onderzoeker en kunstenaar met elkaar gemeen? In deze blog reflecteert mijn zusje Djura, een kunstenaar, op deze vraag en deelt ze haar perceptie over promotieonderzoek doen.
Faces of ScienceHoe leest een computer Spinoza?25 juni 2019Over de methodeSpinoza lezen met een computer: waar is dat nu goed voor? Die vraag hield mij bezig in Canada, waar ik was voor het jaarlijkse Digital Humanities Summer Institute.