Algenskelet alternatief chroom-6
Chroom-6 vormt grote gevaren voor de gezondheid, dus zoeken wetenschappers hard naar alternatieven. Onderzoekers aan de TU Delft ontwikkelden een heel nieuwe oplossing op basis van algenskeletten.
Chroom-6 vormt grote gevaren voor de gezondheid, dus zoeken wetenschappers hard naar alternatieven. Onderzoekers aan de TU Delft ontwikkelden een heel nieuwe oplossing op basis van algenskeletten.
Met een combinatie van chemie, biologie en nanotechnologie probeert hoogleraar organische chemie Pascal Jonkheijm slimme oplossingen te vinden voor biomedische vragen. En met zijn mix van fundamenteel en toegepast onderzoek weet hij inmiddels al een hoop vragen te beantwoorden.
Bij balpennen is zwart, blauw, rood en soms groen de variatie in inkt. Maar inkt kom je vaker tegen dan je denkt. NEMO Kennislink bracht een bezoek aan BASF in Heerenveen dat bindmiddelen produceert voor inkt.
Het is een vraag die al heel lang speelt in de verfindustrie: hoe maken we verf milieuvriendelijker zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit? Chemici van de Technische Universiteit Eindhoven en de Universiteit Utrecht zoeken het antwoord in zelf ontworpen bindmiddeldeeltjes.
Vijf van de honderd kunstheupen, katheters en andere implantaten infecteert. Om dat aantal terug te dringen, werken wetenschappers aan strategieën om bacteriën te tackelen in hun race om het implantaat te bezetten.
Lia Asri promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen op de ontwikkeling van een nieuw en bijzonder type coating. Die doodt bacteriën niet door afgifte van gifstoffen, maar met elektrostatische interactie.
Op 16 oktober zal Solar Team Twente meestrijden in de World Solar Challenge, het officieuze wereldkampioenschap voor zonneauto’s. Inmiddels is het team in Australië om zich voor te bereiden op de 3000 km lange race door de Outback. Coureur Jens Hegeman houdt voor Kennislink een blog bij ...
Elke twee weken verschijnt op Kennislink een gastcolumn. De columnist is steeds een andere onderzoeker, die vanuit zijn of haar vakgebied schrijft over de wetenschap. Deze week: Frank Aarns van het Solar Team Twente, over hoe het team de World Solar Challenge denkt te kunnen winnen.
Met chaos op de wegen en het spoorwegnetwerk in hun achterhoofd ontwikkelden Amerikaanse wetenschappers een oppervlak waarop zich geen ijs kan vormen. Het is zo waterafstotend dat watermoleculen niet lang genoeg op het oppervlak blijven om ijskristallen te vormen.
De wereld wordt er niet vriendelijker op voor bacteriën. Net nu ze een beetje antibiotica resistentie hebben opgebouwd, gaan wetenschappers hen te lijf met antibacteriële nanotechnologie.
Duitse spuitbus met ‘vloeibaar glas’ beschermt standbeelden tegen het weer, trouwjurken tegen wijnvlekken en kantoren tegen vuil. Is dit nanoglas de nekslag voor de schoonmaakindustrie?
Lekker zo’n serre – in de winter tenminste. Een beetje zon en je zit er meteen lekker warm. Maar hartje zomer is het er vaak niet te harden. Engelse onderzoekers hebben daarvoor nu een oplossing gevonden. Een speciale coating houdt bij hogere temperaturen warmtestraling tegen.
Om stroomdraden zit een dikke laag kunststof die de koperen kern goed isoleert. Toch bestaan er ook kunststoffen die wel stroom geleiden. De elektronica-industrie is erg geïnteresseerd in deze materialen, want plastic is doorgaans goedkoop, flexibel en eenvoudig te verwerken. Chemici doen hun ...
Delftse onderzoekers publiceerden onlangs in het Amerikaanse tijdschrift voor toegepaste natuurkunde ‘Applied Physics Letters’ een artikel over het gedrag van metallische coatings zoals chroom of wolfraam. Ze ontdekten een manier om het opbrengen van zulke coatings te verbeteren.
Een freesbeitel moet keihard, taai, slijtagebestendig en zelfsmerend zijn. Hoogwaardig staal voldoet niet meer. Een keramische coating maakt het snijgereedschap van nu harder dan hard. De KU Leuven onderzocht als eerste tot op het atoom hoe het met de slijtage van die coatings is gesteld.