Het eiland dat Higgs heet
Tien jaar geleden werd het higgsdeeltje aangetoond. Wat heeft dit veranderd in ons denken over het universum? Stan Bentvelsen en Martijn van Calmthout maken de balans op in ‘Het eiland dat Higgs heet’.
Tien jaar geleden werd het higgsdeeltje aangetoond. Wat heeft dit veranderd in ons denken over het universum? Stan Bentvelsen en Martijn van Calmthout maken de balans op in ‘Het eiland dat Higgs heet’.
Vorige week hebben fysici met het zogeheten Alpha-g experiment in Cern voor het eerst bevestigd dat antimaterie – net als materie – naar beneden valt.
Het Higgsdeeltje vervalt naar twee bottomquarks, zo bevestigden onderzoekers van deeltjeslaboratorium CERN deze week. Opnieuw een zegen voor het standaardmodel, maar wanneer zien we nu eindelijk weer ‘nieuwe natuurkunde’?
Wetenschappers van deeltjeslab CERN hebben een antiwaterstofatoom beter op de proef gesteld dan ooit. Het lukte ze om een zogenoemde energie-overgang in het atoom te meten die ook in waterstof voorkomt.
Theoretisch was het mogelijk, maar nooit werden ze gevonden: zogenoemde pentaquarks. Wetenschappers van een van de zeven detectoren van de deeltjesversneller LHC hebben nu eindelijk beet. Vorige week kondigden ze aan het bewijs te hebben voor een deeltje dat uit vijf quarks bestaat.
Twee jaar lang lag de krachtigste deeltjesversneller van de wereld stil voor onderhoud. Nu maken wetenschappers voorzichtige testritjes met de LHC, zodat deze in mei met bijna het dubbele vermogen nieuwe deeltjes gaat zoeken.
Begin juli 2012 werd de ontdekking van het Higgsdeeltje aangekondigd, maar er was nog veel onbekend over het deeltje. Kennislink vraagt deeltjesfysicus Nicolo de Groot hoe het inmiddels staat met het voormalige meest gezochte deeltje van de wereld.
Heeft het Higgsdeeltje een gespleten persoonlijkheid? Dat is de vraag nu de laatste resultaten van de LHC-experimenten de indruk lijken te wekken dat er twéé Higgsdeeltjes zijn. Ook al is het waarschijnlijk een meetfout, het deeltje blijft de gemoederen bezig houden.
Wetenschappers van CERN zijn erin geslaagd om de interactie het Higgsdeeltje met het zware topquark te bepalen. Het is de eerste keer dat Higgs experimenteel daadwerkelijk aan een deeltje mét massa is gekoppeld.
Het is gelukt! Deeltjeslab CERN heeft in zijn LHC-deeltjesversneller een nieuw deeltje ontdekt dat sterk lijkt op het Higgsdeeltje. Onderzoekers van de detectoren die speuren naar ‘Higgs’ maakten dit vanochtend bekend. Nu moeten ze vaststellen wat voor soort Higgsdeeltje het precie...
Het is over. Finito. Neutrino’s gaan echt niet sneller dan het licht. Het Italiaanse onderzoeksteam dat eind vorig jaar die opzienbarende claim deed, heeft nu toegegeven dat hun metingen onjuist waren. Kennislink dook in de zaak van de sneller-dan-licht-neutrino’s: waar ging het mis?
Het was groot nieuws eind september, toen neutrino’s werden waargenomen die sneller dan het licht leken te reizen. Misschien leek het mooier dan het is, want in het experiment zijn twee mogelijke fouten gevonden die de metingen op losse schroeven zetten.
2012 wordt hét jaar voor het Higgsdeeltje: of we vinden hem, of hij bestaat niet. Stan Bentvelsen, projectleider van het Nederlandse onderzoek aan de ATLAS-detector, blikt in de gastcolumn vooruit op hoe dan ook een belangrijke ontdekking.
Het langgezochte Higgs-deeltje is nog niet gevonden, maar zijn plaatsen om te verstoppen beginnen snel op te raken. Dat werd duidelijk uit metingen van de LHC-deeltjesversneller. Er zijn sterke aanwijzingen voor het bestaan van het ‘God-deeltje’, maar voor champagne is het nog te v...
Eind september werden neutrino’s in één klap wereldnieuws, toen uit metingen bleek dat ze sneller dan het licht hadden gereisd. Inmiddels staat de claim – mede dankzij een nieuwe reeks metingen – nog altijd overeind. Toch blijven er grote twijfels. Wat is er de afgelopen twee...
De natuurkundige wereld staat op zijn kop: wetenschappers van deeltjesinstituut CERN menen deeltjes te hebben gemeten die sneller reizen dan het licht. Als dat klopt, kan het een aardverschuiving in de natuurkunde betekenen. Maar veel wetenschappers blijven sceptisch.
Of straling uit de ruimte invloed heeft op de wolken op aarde, is al jaren punt van discussie. Een groot internationaal experiment dat in een lab het ontstaan van wolken nabootst, moet duidelijkheid geven. De eerste resultaten zijn inmiddels bekend. Zit de kosmos achter de knoppen van ons klim...
Opwinding deze week tijdens een internationale natuurkundeconferentie in Grenoble: is er een glimp van het illustere Higgs-deeltje gezien? In metingen van de LHC-deeltjesversneller is een opvallend signaal gevonden, wat mogelijk wijst op het bestaan van het deeltje. Het moment van de waarheid ...
Het ziet er zo mooi uit: voor ieder elementair deeltje een partner. Maar supersymmetrie, zoals dit principe heet, ligt onder vuur. Niet alleen blijkt dat de symmetrie gebroken moet zijn, maar zelfs de zware supersymmetrische partners die het model dan nodig heeft komen niet opduiken in het la...
Na acht jaar bouwtijd en anderhalf jaar tests en tegenslagen is het eindelijk zo ver: in deeltjesversneller LHC botsen nu protonen op elkaar met hogere energieën dan ooit tevoren. De champagne kan eindelijk open.
Doet ’ie het eindelijk, wordt alweer bekend dat de LHC weer dicht moet voor onderhoud. Eind 2011 zal de deeltjesversneller een jaar lang uit gaan, om foutjes in het ontwerp te corrigeren.
Na een vertraging van ruim een half jaar zullen deze winter dan toch echt de eerste botsingen plaatsvinden in de Large Hadron Collider (LHC). Deze ‘ontdekkingsmachine’ van deeltjesfysicaconsortium CERN wordt omringd door raadsels, hooggespannen verwachtingen en zelfs een beetje ang...
Net nu de reparaties aan de Large Hadron Collider (LHC) bijna afgerond waren, is er een nieuw defect gevonden in de deeltjesversneller. De reparatie zal naar schatting twee maanden extra kosten.
In de film Angels & Demons. Het Bernini Mysterie komen veel wetenschappelijke thema’s aan bod. Maar waar houdt de wetenschap op en begint de fantasie van de filmmakers?
De Large Hadron Collider, de nieuwe deeltjesversneller in het Zwitserse Genève, wordt na de zomer weer opgestart. Dat maakten medewerkers van onderzoekscentrum CERN bekend. De versneller ligt al sinds september 2008 plat vanwege een defect in het koelsysteem.
Door technische problemen zal de Large Hadron Collider (LHC) pas in het voorjaar van 2009 in bedrijf komen. Op 19 september 2008 is tijdens de voorbereidingen voor de eerste botsingen in de Large Hadron Collider (LHC) bij CERN een probleem opgetreden waardoor de versneller de komende maanden n...
Euforie alom toen gisterenochtend, iets voor half elf, een bundel protonen zijn eerste rondjes door de Large Hadron Collider (LHC) maakte. De nieuwe deeltjesversneller van CERN, het Europese centrum voor kernonderzoek, is na ruim 10 jaar eindelijk af. Na jaren van denken, bouwen en investeren ...
Tien jaar, ruim zes miljard euro en meer dan vijfduizend wetenschappers uit 44 landen waren ervoor nodig. Met een omtrek van bijna 27 kilometer, is het er kouder dan in het heelal. En sinds afgelopen woensdag schieten er twee bundels protonen op 99,9999% van de lichtsnelheid doorheen. Een mons...
In de aanloop naar de van de deeltjesversneller LHC (Large Hadron Collider) komen wetenschappers elke dag met nieuwe details naar buiten. Op het online DocBlog van Higgs houden documentairemakers en wetenschappers blogs bij over de vorderingen. Dit DocBlog is het voorproefje van een Nederlands...
De deeltjesversneller LHC zal geen einde maken aan de aarde. Dat concluderen vijf natuurkundigen, die de veiligheidsrisico’s van deze krachtigste versneller ooit onderzochten. Critici denken dat de ongekend hard botsende deeltjes misschien zwarte gaten produceren, die de aarde kunnen ver...