Bladeren op het spoor weglaseren20 augustus 2014Bladeren op het spoor weglaserenIn de strijd tegen herfstbladeren die voor veel vertragingen zorgen, testten onderzoekers van de TU Delft en ProRail een nieuw wapen. Door de bladeren weg te laseren moet de overlast beperkt worden...
De vroegeling in z'n pyjama29 maart 2022Promovendus Nienke Beets blogt over het StoepplantjesonderzoekVan zaadje tot knop: op een botanische tekening staan alle seizoenen van een plant verbeeld. Nienke Beets bezocht een tentoonstelling over stoepplantjes van de Vereniging van Botanisch Kunstenaars.
Faces of ScienceValkuilen binnen epidemiologisch onderzoek23 december 2021Verband en oorzaakNeuro-epidemiologen proberen het centraal zenuwstelsel beter te begrijpen, maar daarbij liggen er allerlei valkuilen op de loer.
Faces of ScienceWij zijn ons afval18 mei 2020Wij zijn ons afvalTroep, afval, vuilnis, prullen, puin: we willen er allemaal graag van af. Maar hoe werkt dat eigenlijk in de praktijk?
Faces of ScienceKan een computer afbeeldingen van negentiende-eeuwse treinongelukken vinden?8 augustus 2017Kan een computer afbeeldingen van negentiende-eeuwse treinongelukken vinden?Bronnen zijn steeds vaker digitaal beschikbaar. Kun je hierdoor makkelijker afbeeldingen vinden met behulp van een computerprogramma?
Faces of ScienceDe kleine dinootjes1 juni 2017De kleine dinootjesDagelijks tuur ik door mijn microscoop naar piepkleine fossiele algen: de dinoflagellaten. Met deze magisch mooie en soms verschrikkelijke algen reconstrueer ik hoe de oceaan er miljoenen jaren gel...
Faces of ScienceStoffige avonturen3 juni 2016Op zoek naar de heilige graal van duurzaamheidZijn archieven saai en stoffig? Vind je er vooral spullen die interessant zijn voor specialisten? Absoluut. Toch is het werk van de historicus fantastisch. Je komt op bijzondere plekken waar je hel...
Faces of ScienceVia anderen leven3 december 2014Via anderen levenOnder toeziend oog van een honderdtal Leidse academici uit verschillende eeuwen, sprak Philip Huff over de bijdrage die lezen kan leveren aan het vermogen je in anderen te verplaatsen — de vaardigh...
Faces of ScienceHet dak op met je telescoop26 juni 2014Sterrenkunde is papers, plotjes en pauzes“Ah, sterrenkunde, wat interessant! Wat doe je dan de hele dag?” Men kijkt vaak verwachtingsvol naar me op als deze vraag gesteld wordt. Het werk als sterrenkundige zal wel interessant zijn! ...
Boeken voor onder de boom22 december 2017Boeken voor onder de boomDecember is de maand van uitgebreide kerstdiners, winterse boswandelingen, en foute kerstfilms. Maar ook een uitgelezen moment om je eens lekker in je favoriete stoel te nestelen met een goed boek. On...
Zonnestralen en winterweer1 maart 2022Promovendus Nienke Beets blogt over het StoepplantjesonderzoekDe eerste planten ontwaken al uit hun winterslaap, ziet promovendus Nienke Beets. Voor haar stoepplantjesonderzoek speurt ze naar de eerste bloeiende bloemen van het jaar – gewoon in de stad.
Futuristisch bos onderzoekt elektriciteitsnet van de toekomst21 januari 2022Futuristisch bos onderzoekt elektriciteitsnet van de toekomstHoe houden we met behulp van heel veel data het elektriciteitsnet van de toekomst stabiel, betrouwbaar en groen?
Schijnaardbei met antivries30 december 2021Promovendus Nienke Beets blogt over het StoepplantjesonderzoekHet mag dan wel winter zijn; dat wil nog niet zeggen dat er in de stad geen groen te vinden is... Promovendus Nienke Beets blogt over haar stoepplantjesonderzoek.
Op ontdekking door de stadsnatuur1 december 2021Promovendus Nienke Beets blogt over het StoepplantjesonderzoekDe straat leeft: kleine groene plukjes plant verwelkomen mij vanuit de voegen tussen de tegels, terwijl ik door mijn Leiden naar de bakker loop.
Wat gaat er verloren als een taal uitsterft?9 augustus 2021Wat gaat er verloren als een taal uitsterft?Veel inheemse talen zijn met uitsterven bedreigd. Met het verdwijnen van deze talen gaat ook allerlei unieke kennis verloren. Taalwetenschappers documenteren deze talen voordat ze er niet meer zijn.
In de toekomst eten microben je frisdrankfles13 juli 2021Al gaat dat wel langzaamPlastic afval is een groot probleem. Kunnen plastic-etende microben dit niet voor ons oplossen?
Pieter: 'Door mijn stappenteller beweeg ik veel meer'4 juni 2021Pieter: 'Door mijn stappenteller beweeg ik veel meer'Dankzij zijn stappenteller maakt filosoof en schrijver Pieter Hoexum nu meer meters dan ooit tevoren. Hij wandelt, zwemt en tuiniert en wordt daarbij digitaal aangemoedigd door zijn armband.
Puzzelen met landbouwgrond23 november 2020Puzzelen met landbouwgrondNiet meer één gewas verbouwen op het land, maar het indelen in kleine vakjes en volstoppen met allerlei verschillende groenten en kruiden. Wetenschappers en bedrijven proberen pixelteelt mogelijk te m...