Varkensvlees gebruiken is verboden in de islam, tenzij je een leven kunt redden5 november 2021Varkensvlees gebruiken is verboden in de islam, tenzij je een leven kunt reddenVarkens gebruiken om mensenlevens te redden is - met behoud van soortgrenzen - geen principieel probleem binnen de islam, zegt hoogleraar Mohammed Ghaly.
EventDNA-dialoog13 september 2020DNA-dialoogGa tijdens een van de DNA-dialogen in gesprek over het aanpassen van embryo-DNA met Marc van Mil, docent biomedische genetica aan het UMC Utrecht en Eline Bunnik, medisch ethicus aan het Erasmus M...
Faces of ScienceNano, micro en macro op de Dutch Design Week30 oktober 2019Nano, micro en macro op de Dutch Design WeekDutch Design Week (DDW) is het grootste designevenement in Noord-Europa waar 350.000 bezoekers vanuit heel Nederland en het buitenland op af komen. En ik was er bij!
Faces of ScienceHalf-levende vaasjes in een wereldberoemd museum28 februari 2019Half-levende vaasjes in een wereldberoemd museumMet Professor Patricia Dankers en kunstenaar Hongjie Yang maakte ik een ‘half levend vaasje’ door menselijke cellen op 3D-geprinte mallen te laten groeien.
Faces of ScienceFaces of Science op de radio #9 Dan Jing Wu3 augustus 2018Faces of Science op de radio #9 Dan Jing WuHet klinkt als verre toekomstmuziek: het printen van nieuwe organen. Maar er wordt al aan gewerkt, onder anderen door Dan Jing Wu. Ze vertelt erover bij Focus Wetenschap van Radio 1.
Faces of ScienceVier nieuwe Faces of Science7 juni 2018Vier nieuwe Faces of ScienceClaudia Quelle houdt zich druk bezig met gegevensbescherming, Marieke Hopman onderzoekt kinderrechten in verschillende landen, Jordy Davelaar vliegt met sterrenkunde de hele wereld over en Dan Jing Wu...
Faces of ScienceEen kloppend hart 4D-printen7 juni 2018Een kloppend hart 4D-printen4D-printen is een nieuwe populaire term voor het printen van beweegbare objecten. Sommige wetenschappers maken dus 3-dgeprinte objecten die kunnen bewegen. Maar hoe doen ze dat? En waarom zou je dit w...
Faces of ScienceWat is de beste optie?12 april 2018Waarom ik voor wiskunde koosDat ik het maken van mijn studiekeuze moeilijk vond, vond ik ongelofelijk irritant. Maar tijdens het schrijven van deze blog leer ik dat het maar goed is dat dit soort keuzes zo moeilijk zijn.
'De Koran is geen telefoonboek waarin je het antwoord opzoekt'25 oktober 2019Interview met Mohammed Ghaly, hoogleraar Islam en Biomedische ethiek, over het aanpassen van embryo-DNAGenbewerkingstechniek CRISPR-Cas maakt het mogelijk om het DNA van embryo’s aan te passen. Dit brengt veel ethische, filosofische en religieuze v...
'Met een pompsysteem kunnen we slechte donornieren beter maken'29 november 2018Interview met Arjan van der Plaats, technisch directeur bij Organ Assist, over het bewaren van donornieren op een pompsysteemIn Nederland worden alle donornieren bewaard met behulp van machineperfusie, een methode waarbij het orgaan is aangesloten op een pompsysteem en constant gevoed blijft met voedingsstoffen. De hoop is ...
'Het is zonde dat er met zoveel onderzoek niets wordt gedaan'18 juni 2021Dan Jing Wu wil niet alleen onderzoeken, maar ook ondernemenVaak komen wetenschappelijke inzichten niet verder dan een publicatie. Dan Jing Wu vindt dat niks en start een bedrijf om haar resultaten verder te ontwikkelen.
'Er gaat een doos van Pandora open wanneer je genetische modificatie van nageslacht toestaat'5 maart 2021Interview met jurist en filosoof Britta van BeersStel dat we het DNA van ons nageslacht willen aanpassen? Jurist Britta van Beers denkt dat we vooral aanlopen tegen bestaande wetten en verdragen.
‘Ik wens iedere jongere met kanker de ondersteuning toe die ik heb gemist’20 juni 2020‘Ik wens iedere jongere met kanker de ondersteuning toe die ik heb gemist’Je bent jong en staat vol in het leven. Tot je te horen krijgt dat je kanker hebt. Het overkomt jaarlijks 2700 jongvolwassenen. Wat doe je als je toekomstplannen opeens onzeker zijn? Sophia en Anou...
'Wetenschappelijke vooruitgang draait om meer dan het vermeerderen van kennis'13 april 2020Interview met filosoof Jeroen de Ridder over wetenschappelijke vooruitgangBrengt de wetenschap ons nog vooruit? NEMO Kennislink sprak erover met filosoof Jeroen de Ridder.
DNA-festival: Marc van Mil over het knippen en plakken met DNA7 februari 2020DNA-festival: Marc van Mil over het knippen en plakken met DNA13 september vindt het DNA-festival plaats. Een van de sprekers is biomedicus Marc van Mil.
Faces of ScienceWetenschap is een teamsport19 maart 2021Wetenschap is een teamsportHet beeld van de eenzame wetenschapper op een zolderkamer is inmiddels verleden tijd. Toch is het nu voor veel studenten wel de realiteit. We proberen er ook digitaal een leerzame tijd van te maken.
Faces of ScienceGegrepen door DNA9 maart 2020Gegrepen door DNAAls kind wilde ik dolgraag de Nobelprijs voor Geneeskunde winnen. Ik had veel moeite met lezen en schrijven maar gaf nooit op, want ik was nieuwsgierig en wilde graag leren!
Faces of ScienceTerug naar school12 november 2019In your Face wetenschapsquiz op het dr. Aletta Jacobs CollegeHoe is het om na bijna 15 jaar weer terug te zijn op je oude middelbare school? Vorige week sprak ik een uur met scholieren van de bovenbouw van het vwo over wetenschap aan de hand van de Faces of Sci...