'Biomassa is de enige bron voor duurzame materialen'28 augustus 2018Interview met hoogleraar Industrial Sustainable Chemistry Gert-Jan Gruter over plastics en biomassaDe productie van plastic blijft maar groeien. Hoogleraar Industrial Sustainable Chemistry Gert-Jan Gruter ziet dat niet als een probleem, maar juist als een kans. Met biomassa wil hij de chemische ind...
Hoe evolueert het leven in zee bij CO₂-toename?25 augustus 2023Hoe evolueert het leven in zee bij CO₂-toename?De oceanen zijn onze klimaatbuffer: ze hebben al zo’n 40 procent van alle uitgestoten kooldioxide opgenomen en 90 procent van de warmte van klimaatverandering. Dat blijft niet zonder gevolgen. Een ...
Op pad door het vlakke en veelzijdige Groningse land7 augustus 2020Op pad door het vlakke en veelzijdige Groningse landLopend door de Groningse dorpjes en akkers zie je niet alleen sporen van de strijd tegen het water en bijzondere vogels, maar ook hightech landbouw. Dat laten de auteurs van 'Voorland Groningen' zien.
(Over)leven in puur waterstof kan ook22 mei 2020Exoplaneten met waterstofatmosfeer zijn net zo goed kandidaten voor buitenaards levenDarmbacteriën en gist blijken te gedijen in waterstof, het gas waaruit veel exoplaneet-atmosferen bestaan. Kan er buitenaards leven bestaan op al die planeten?
Vleesloze dagen als het nieuwe normaal10 maart 2020Vleesloze dagen als het nieuwe normaalVeel mensen willen vanwege het milieu minderen met vlees en zuivel, maar doen het in de praktijk niet. Laat jij je biefstuk en bitterballen staan? Wat houdt je tegen?
Het loopkunstje van mens én robot6 maart 2020Op bezoek bij de exoskeletbouwers van Project MARCHDe exoskeletbouwers van Project March laten een verlamd persoon weer stappen maken. NEMO Kennislink wilde weten hoe moeilijk lopen kan zijn en ging op bezoek bij de Delftse wetenschappers.
'De evolutie leverde grote moleculen op, kan dat niet eenvoudiger?'17 januari 2020Chemicus Helma Wennemers over de rode draad in haar onderzoekIn de natuur zijn het grote moleculen, zoals eiwitten, die belangrijke functies vervullen. Chemicus Helma Wennemers vraagt zich af of het mogelijk is om met kleinere moleculen veel van die nuttige ...
Nieuwe technologie maakt groen filteren mogelijk13 december 2019Hoe membraantechnologie een stuk groener kanNierdialyse en waterzuivering zijn twee toepassingen van flinterdunne filters die we membranen noemen. Twentse onderzoeker Wiebe de Vos kan membranen nu op een meer duurzame manier produceren.
Compleet overzicht van CRISPR-Cas8 november 2019Recensie van de film ‘Human Nature’De film 'Human Nature' vertelt het verhaal van CRISPR-Cas: de ontdekking van deze genetische techniek, de mogelijkheden en de ethische bezwaren. De film is hierdoor heel compleet, maar af en toe wat l...
Faces of ScienceEen papieren werkelijkheid22 april 2022Gek van boekenFilosofen zijn gek op boeken. En dan bedoel ik ook écht gek. Als in: grenzend aan de waanzin.
Studiekeuze: zo ouder, zo kind29 maart 2023Studiekeuze: zo ouder, zo kindIn maart en april kiezen eindexamenleerlingen hun vervolgstudie. Relatief vaak kiezen zij voor dezelfde studierichting als hun ouders. Ouders beïnvloeden de studiekeuze van hun kind op meerdere man...
Van poepluier naar gerecycled plastic20 mei 2022Hoe schoon is luierrecycling?Luiers gelden vanwege de mix aan materialen al sinds jaar en dag als de ultieme proeve voor de recyclingindustrie. Bewoners van de regio Nijmegen leveren nu bijna een jaar hun luiers in om te laten...
Hoe kunnen we dierenleed in de veehouderij verminderen?24 januari 2022Hoe kunnen we dierenleed in de veehouderij verminderen?De efficiëntie van de intensieve veehouderij in Nederland heeft succes, maar komt het dierenwelzijn niet ten goede. Wat is er nodig om het dierenleed in de veehouderij te verminderen?
Een duurzame kledingkast begint bij één vezel19 februari 2021Een duurzame kledingkast begint bij één vezelDuurzame kleding zonder kinderarbeid. Volgens experts kan het. Ze pleiten voor een groen-keurmerk, meer hergebruik en het maken van kleding met één vezel.
Asfalt van de toekomst: duurzamer en slim15 januari 2021Asfalt van de toekomst: duurzamer en slimAsfalt werkt goed als materiaal om overheen te rijden. Toch kan het nog beter: door asfalt milieuvriendelijker te maken en slimme snufjes erin te verwerken.
Panty’s van de huttentut4 december 2020Panty’s van de huttentutTijdens de feestdagen hijsen veel mensen zich weer in een panty. Maar dit kledingstuk wordt niet milieuvriendelijk gemaakt. Een alternatief: panty’s gemaakt van het plantje genaamd huttentut.
Prangende vragen over biomassa13 november 2020Prangende vragen over biomassaIs biomassa gebruiken als energiebron een slim plan? Wat kunnen we er eigenlijk nog meer mee? NEMO Kennislink zet de belangrijkste vragen en antwoorden over biomassa op ee...
'Ik weet zeker dat het nog veel sneller kan'26 augustus 2020Chemicus Gerard Roelfes ontwerpt enzymen met bouwstenen die in de natuur niet voorkomenDe snelheid waarmee enzymen reacties uitvoeren is jaloersmakend. Gerard Roelfes probeert dat te evenaren door compleet nieuwe enzymen te ontwerpen met bouwstenen die in de natuur niet voorkomen.