Bellenblazen op microschaal25 januari 2016Delftse onderzoekers maken modelcellen met nieuwe techniekOnderzoekers van de TU Delft ontwikkelen een nieuwe manier om belletjes te maken die je kunt gebruiken als een model voor een levende cel. Het meest opvallende: de belletjes zuiveren zichzelf. Ze p...
‘Het is handig, maar bellen is prettiger’31 december 2024Wie is de trol: oudere over online communicatieBep (75) mengde zich een keer in een online discussie, maar kreeg meteen een vervelende reactie. Ze ziet de voordelen van online communicatie, maar geeft de voorkeur aan een écht gesprek.
Faces of Science5 tips voor chemie tussen jou en je studie9 februari 2021Eerste Hulp Bij StudiekeuzeIn 2013 besloot ik om scheikunde te studeren, maar hoe ben ik tot deze studie gekomen? Dat vertel ik je in deze blog.
Faces of ScienceData verzinnen2 februari 2021Hoe imputeer je onderzoek?Voor epidemiologisch onderzoek maken we veel gebruik van data. Maar wat doe je nu met vragenlijsten die niet helemaal zijn ingevuld? Weggooien is zonde. Wat we wel doen? Imputeren!
Faces of Science'Social distancing' in de oudheid22 december 2020'Social distancing' in de oudheidIn de huidige ‘lockdown’ is één ding soms nog erger dan corona zelf: de eenzaamheid. Ook Cicero, de beroemde Romeinse staatsman, wist goed hoe treurig het gebrek aan een sociaal leven je kon maken.
Faces of ScienceDe levens van jongeren tussen Ghana en Nederland15 mei 2019De levens van jongeren tussen Ghana en NederlandHoe zien de levens van jongeren met Ghanese roots in Nederland eruit? Wat is hun band met dit land? Daar wil ik graag achter komen met mijn onderzoek!
Faces of ScienceDe kleine dinootjes1 juni 2017De kleine dinootjesDagelijks tuur ik door mijn microscoop naar piepkleine fossiele algen: de dinoflagellaten. Met deze magisch mooie en soms verschrikkelijke algen reconstrueer ik hoe de oceaan er miljoenen jaren gel...
Faces of ScienceWaarom ik werk8 september 2016Waarom ik werkIk werk soms zo hard dat ik droom in grafieken. Iedere dag voel ik de druk van een hele wereld van jonge, slimme wetenschappers met wie ik allemaal moet concurreren. Bij geen experiment of berekeni...
Faces of ScienceAvonturen in het archief deel I: een eerste zoen met oud papier3 maart 2015Avonturen in het archief deel I: een eerste zoen met oud papierHistorici zijn verzot op de geur van oud papier. Een kleine rondvraag bij collega’s en oud-studiegenoten leverde onder andere de volgende beschrijvingen op: ‘vanille, met een vleugje houtrot’, ‘een...
Faces of ScienceHow a dead parrot saves the day19 januari 2015How a dead parrot saves the dayPromoveren is geen negen tot vijf baan. Je staat er mee op en je gaat er mee naar bed.
Ruim baan voor vliegende auto's21 februari 2023Tekeningen verkennen uitweg uit klimaatcrisisAutorijden doet het milieu geen goed. Waarom zien veel bezoekers van 'Energy Junkies' in een vliegend exemplaar dan een oplossing voor het klimaatprobleem?
Leven in het internet24 maart 2023Metaverse: fantastische nieuwe wereld of verre techdroom?Mark Zuckerberg lanceerde eind 2021 het metaverse, een digitale driedimensionale wereld waarin we samenkomen, werken en plezier hebben. Wat kan het ons brengen, en zitten we daar wel op te wachten?
Ook dieren brabbelen om hun taal te leren24 september 2021Ook dieren brabbelen om hun taal te lerenMensenbaby's leren taal door klanken te imiteren van volwassenen. Er zijn meer diersoorten die dit doen, zoals zangvogels en vleermuizen. Gaan ook zij door een brabbelfase om hun taal te leren?
IngeZoomd: Ik hoor je... niet!12 augustus 2021IngeZoomd: Ik hoor je... niet!Je collega’s kunnen zien tijdens online meetings is een fijne toevoeging ten opzichte van bellen, maar audio kan roet in het eten gooien. Een blog over muten, achtergrondgeluiden en synchroniciteit.
Stan: 'Door mijn smartwatch kwam ik een schildklierafwijking op het spoor'4 juni 2021Stan: 'Door mijn smartwatch kwam ik een schildklierafwijking op het spoor'Met een smartwatch kun je bellen en je mail checken. Stan de Waard ontdekte door die van hem bij toeval een medische afwijking.
Kanker achter slot en grendel22 juni 2020Als je kanker krijgt in de gevangenis of een tbs-kliniekOok in de gevangenis worden mensen ernstig ziek. Wie bepaalt dan wanneer je naar het ziekenhuis mag? Drie gedetineerde kankerpatiënten vertellen hun verhaal.
Wat doet sociale isolatie met onze mentale gezondheid?23 maart 2020Wat doet sociale isolatie met onze mentale gezondheid?We blijven allemaal zo veel mogelijk thuis om de verspreiding van het nieuwe coronavirus af te zwakken. Sociale gewoontes vallen weg, maar de behoefte aan menselijk contact blijft. Wat doet dat met...
Faces of ScienceHoezo is lachgas slecht voor het klimaat?15 juni 2021Hoezo is lachgas slecht voor het klimaat?We worden tegenwoordig dagelijks geconfronteerd met klimaatverandering. Maar wist je dat lachgas een nog sterker effect op het klimaat heeft dan CO[~2~]?