Goldilocksplaneet gevonden
Het is er niet te warm, maar ook niet te koud. Het is een rotsachtige planeet, net als die van ons. Is Gliese 581g een tweelingzusje van de aarde? We weten het nog niet, maar het zóu kunnen.
Het is er niet te warm, maar ook niet te koud. Het is een rotsachtige planeet, net als die van ons. Is Gliese 581g een tweelingzusje van de aarde? We weten het nog niet, maar het zóu kunnen.
Eeuwenlang dachten we dat de aarde uniek was in het heelal. Nu nieuwe telescopen bakken vol planeten van andere zonnen ontdekken rijst de vraag of dat wel zo is. Het lijkt een kwestie van tijd totdat het tweelingzusje van de aarde wordt ontdekt.
De Kepler-satelliet heeft al tenminste 140 aardachtige planeten ontdekt, aldus een aan het project verbonden onderzoeker. Maar hoe kom je erachter of daar ook aardachtige omstandigheden heersen? Franse onderzoekers zochten de oplossing dicht bij huis.
Het lijkt een vreemd verband, maar toch: een toegenomen concentratie koolstofdioxide in de atmosfeer van de aarde kan ervoor zorgen dat ruimte-afval langer om de aarde blijft hangen. Moeten we ons zorgen maken?
Als er buitenaards leven in ons zonnestelsel is, zou dat wel eens op Saturnusmaan Titan kunnen zijn. Sterrenkundigen ontdekten dat de samenstelling van de dampkring van de maan daar aanwijzingen voor bevat.
Onderaan de ionosfeer, 70 tot 90 kilometer boven de aarde, vindt soms een vuurwerk van vonken plaats. Het gaat om sprites, een speciaal soort bliksem waarvan we lang niet begrepen hoe ze ontstaan. Daar is nu verandering in gekomen, dankzij Nederlandse computersimulaties.
Er zijn aanwijzingen dat ijsmassa’s een belangrijke rol spelen in het reguleren van de chemische samenstelling van de atmosfeer. Onderzoek van Wageningen Universiteit biedt daar zicht op, via metingen op het hoogste punt van de Groenlandse ijskap.
Met de stijgende CO2 concentratie in de atmosfeer worden de oceanen al maar zuurder. Dat betekent minder bouwstenen voor het koraal. Bij een verdubbeling van de CO2 concentratie kan het koraal zelfs gaan oplossen. Dat betekent het einde voor veel koralen.
Het ontstaan van leven is moeilijk te begrijpen, er is immers geen mens bij aanwezig geweest. De wetenschap probeert uit te zoeken of bouwstenen van leven op de aarde zelf of elders in het heelal zijn gevormd.
De afgelopen dertig jaar is de concentratie van het sterke broeikasgas sulfurylfluoride (SO2F 2) versneld toegenomen. De concentratie is nu 1.5 deeltjes per triljoen. Verwaarloosbaar voorlopig, maar bij een verwachte, verdere toename zal er op gelet moeten worden. Sulfurylfluoride wordt steed...
Voor de eerste helft van het orkaanseizoen dat start in juni worden minder orkanen verwacht. Dit geldt voor het Atlantische gebied. Basis hiervoor is het koude water voor de westkust van Afrika en La Niña.
De soortenrijke koraalriffen staan al decennia onder grote stress. Grote delen zijn zelfs al vernietigd. De oorzaken zijn divers. Globale opwarming, overbevissing en vervuiling spelen een grote rol. Ook dieren in het rif zelf kunnen een gevaar vormen. Evenals zware tsunami’s en orkanen. Maar e...
De opwarming van Europa in de laatste decennia is een sterke opwarming. Zelfs zo sterk dat een deel niet verklaard kan worden. Nieuw onderzoek toont aan dat de afname van mist en nevel 10-20% van de opwarming verklaart. Minder mist betekent tevens een vooruitgang van de luchtkwaliteit in Europ...
De koralen in grootste rif ter wereld, het Great Barrier Reef in Australië, groeien minder snel. Onderzoek aan het koraalgeslacht Porites laat een daling zien van 13,3%. En de CO2-concentratie en de stijgende temperatuur zijn waarschijnlijk verantwoordelijk. De stress op het koraalrif neemt ve...
De wereldtemperatuur stabiliseert al 10 jaar. Het jaar 2008 was zelfs het koudste sinds 2001. Maar het KNMI meldt dat 2008 past in de opwarmende trend. Barst de discussie over de klimaatverandering weer los?
China opent op 28 januari de nieuwe basis Kunlun in centraal Antarctica. IJsboringen kunnen klimaatgegevens opleveren tot 1,5 miljoen jaar oud, 700.000 jaar ouder dan het huidige record.
De achteruitgang van de riffen is pas enkele decennia in het nieuws. En dat is niet terecht want de riffen staan al veel langer onder druk. Naast de opwarming, zijn ook onder andere de visvangst en vervuiling grote boosdoeners. Alsof het nog niet voldoende is vernietigen orkanen en tsunami’s a...
Verzuring in de oceanen wordt veroorzaakt door de stijging van de koolstofdioxide concentratie in de atmosfeer. Bij verdere verzuring zal het hele oceaanecosysteem veranderen. De European Geoscience Union wil meer onderzoek en actie ondernemen.
Een weinig bekende bron van methaan zijn meren in Arctische gebieden. Uit deze meren borrelt fossiel methaan omhoog afkomstig uit diepe permafrost lagen van vele duizenden jaren oud waardoor de opwarming van de aarde versneld kan worden.
Al s een meteoriet op aarde neerslaat, gaat dat gepaard met enorme druk en hitte. Dat kan behoorlijk vernietigend zijn, de dinosaurussen hebben hun einde eraan te danken. Maar als de mineralen waaraan meteorieten rijk zijn onder die extreme omstandigheden kunnen reageren met de ingrediënten va...
Bliksem, een spectaculaire kortsluiting tussen hemel en aarde, is heel bekend maar nog niet goed begrepen. Reden voor het Amsterdamse centrum voor wiskunde en informatica (CWI) om eens goed te gaan rekenen aan bliksemflitsen,. Het verbazende resultaat: dikke flitsen gaan sneller dan dunne, maa...
Groningse onderzoekers hebben een bijzondere methode gevonden om vast te stellen hoeveel CO2 er in het recente verleden in de atmosfeer is gekomen als gevolg van de verbranding van fossiele brandstoffen. Door heel diep in allerlei glazen wijn te kijken kunnen ze ook regionale variatie in deze ...
Wie kent niet de schitterende plaatjes van riffen vol koralen en vissen. Steeds meer koraalriffen worden echter aangetast door bleking, ziektes en verzuring (en daardoor verminderde groei). De vispopulatie in de riffen neemt hierdoor drastisch af en daarmee is de voedselvoorziening voor 1 milj...
Goed nieuws voor de Nederlandse ruimtevaart: de bouw van TROPOMI kan beginnen. Dit meetinstrument, dat al jaren in voorbereiding is, gaat vanaf een nieuwe ESA-satelliet de atmosfeer van de aarde bestuderen. De bouw van die satelliet is nu definitief bevestigd.
Het orkaanseizoen van 2008 is bijna ten einde. Ike zorgde voor een bovengemiddeld sterk orkaanseizoen. Vooral Haiti en Cuba werden zwaar getroffen.
Om leven zoals dat op aarde mogelijk te maken zijn vier ingrediënten absoluut noodzakelijk: water, methaan, koolstofdioxide en zuurstof. Water en methaan zijn al eerder buiten ons zonnestelsel aangetroffen, en nu is in de atmosfeer van een Jupiter-achtige planeet ook koolstofdioxide gevonden.
Nog steeds ongebruikelijk, maar wel goed voor het milieu: grote panelen op het dak om zonlicht op te vangen. Zonne-energie is één van de alternatieven voor energie uit aardgas of steenkool, waarbij geen schadelijke stoffen in de atmosfeer komen. Nadeel is alleen dat je heel veel (dure) panelen...
De schade die hurricanes dit jaar hebben aangericht op Cuba is opgelopen tot 8 miljard dollar. Zeker 30% van de oogst is verloren gegaan. Hurricane Paloma trof Cuba op 8 en 9 november met windsnelheden van 200 km/uur. Lokaal viel zo’n 400 mm regen.
Chinese dynastieën zijn mede gevallen door veranderingen in het klimaat. Afname van de zonnesterkte veroorzaakte droogte en dus voedseltekort en onrust. De val van de Tang dynastie rond het jaar 900 valt zelfs samen met de ondergang van de Maya’s in Midden Amerika. Dit alles door onderzoek aan...
Ongeveer 55,5 miljoen jaar geleden vond het Paloceen-Eoceen Temperatuurs Maximum (afgekort PETM) plaats, een periode van extreme opwarming door een snelle toename van de CO2 concentratie in de atmosfeer (CO2 is het bekendste broeikasgas). Tijdens het PETM steeg de temperatuur over de gehele aa...