Soms waait het in de stad harder dan op het platteland
Ben je in de stad lekker beschut tegen de wind? Niet altijd, toont nieuw onderzoek aan. Soms waait het in de stad zelfs harder dan daarbuiten.
Ben je in de stad lekker beschut tegen de wind? Niet altijd, toont nieuw onderzoek aan. Soms waait het in de stad zelfs harder dan daarbuiten.
Door te kijken naar de combinatie van gassen in de atmosfeer kun je bepalen of er leven is op een andere planeet, zeggen onderzoekers. Klopt die chemisch gezien niet, dan is dat misschien een teken van leven.
Je hoort er niks van maar het is overal: geluid dat zó laag is dat onze oren het niet meer horen. Wetenschappers ontdekken nu de mogelijkheden om van dit zogenoemde infrageluid een wetenschappelijk instrument te maken. Bij de TU Delft luisteren onderzoekers naar gletsjers, vulkanen en meteoren...
Er zijn al meer dan 3500 planeten buiten ons zonnestelsel ontdekt. Maar nog geen één die lijkt op onze aarde. Astrofysicus Sara Seager jaagt op zo’n rotsachtige planeet met vloeibaar water dat leven kan huisvesten. NEMO Kennislink bezocht haar in Boston. “Wat ik probeer te doen is niet o...
De Schiaparelli-lander sloeg te pletter op mars door de foute meting van één sensor, meldt ruimtevaartorganisatie ESA.
Ruimtesonde New Horizons vloog negen maanden geleden langs dwergplaneet Pluto en stuurt nog steeds nieuwe data naar de aarde. De betrokken wetenschappers zijn inmiddels druk bezig met het interpreteren van de gegevens. Kennislink zet de belangrijkste bevinden tot nu toe op een rij.
Dat woestijnzand in de lucht wolken veroorzaakt, weten we al een lange tijd. Maar hoe dit precies gebeurt is nog altijd raadselachtig. Op Cyprus zoeken wetenschappers met behulp van drones naar antwoorden.
De uitstoot van stikstofoxiden aan de Amerikaanse westkust is door allerlei milieumaatregelen sterk verminderd. Omdat ozon een chemisch product is van stikstofoxiden, was de verwachting dat ook de ozonconcentraties daar zouden afnemen, maar dat is niet het geval. Dat komt door het transport va...
Amerikaanse wetenschappers bevestigen dat de zonnewind grotendeels verantwoordelijk is voor het verdwijnen van de dampkring van Mars. Lees hier hoe die verdwijnende atmosfeer het bewonen van de rode planeet belemmert.
Vandaag is de eerste meetdag van het iSPEX-project, waarbij bijna 10.000 Nederlanders met hun smartphone zullen proberen een betrouwbare fijnstof-meting te doen.
Vliegend door een orkaan bacteriën uit de lucht ‘vissen’. Een spannende manier van onderzoek doen. Een groep Amerikaanse wetenschappers deed het tot twee keer toe. In de luchtmonsters die ze namen blijkt verrassend veel leven te zitten.
Botsingen tussen moleculen zijn nog altijd een raadsel voor fysici. Een experiment onder leiding van Nijmeegse onderzoekers is in staat het langgezochte licht op de zaak te werpen. Voor het eerst wisten ze een botsing tussen twee moleculen zo te controleren dat ze bestudeerbaar zijn, schrijven...
Afgevallen bladeren stoten allerlei vluchtige stoffen uit die bijdragen aan de vorming van smog en wellicht ook aan klimaatverandering. Maar over de grootte en de invloed van temperatuur en UV-straling op deze uitstoot weten we nog maar weinig. Chemicus Leonie Derendorp van de Universiteit Utr...
Het tijdperk van CFK’s is voorbij: de productie van deze ozonafbrekende gassen is nul. Eén van de schone vervangers zijn WFK’s (waterstoffluorkoolstofverbindingen), maar dit zijn wel supersterke broeikasgassen. Wat kunnen we er tegen doen?
Sinds het lanceren van de eerste satellieten is het bekend dat er rond onze planeet een zee zweeft van vrije elektronen die gevangen zitten in het aardmagnetische veld. Waar wetenschappers hun hoofden lang over braken was dat deze zee soms plots helemaal leeg loopt om zich daarna weer langzaam...
De bovenste oceaanlaag warmde niet op van 2003-2010. En dat is heel raar want de oceaan absorbeert normaal gesproken een deel van de extra warmte vastgehouden door de almaar stijgende concentratie aan broeikasgassen. De warmte ging dus ergens anders naar toe…
‘Een gat in de lucht springen’ is natuurlijk maar een gezegde. ‘Een gat in de lucht vliegen’, daarentegen, kan wel degelijk. En daarbij ontstaat soms flink wat regen, blijkt uit een artikel dat afgelopen week in Science verscheen.
Vermindert de uitstoot van CO2 als je een ‘CO2-belasting’ invoert? Wat is het effect van handelen in CO2-emissierechten? De computersimulaties van promovendus Emile Chappin (TU Delft) laten het zien. Hij maakte de elektriciteitsvoorziening na op de ...
Zijn we alleen in het universum? Dit is een vraag die de mensheid al duizenden jaren bezighoudt, zonder vooruitzicht op een antwoord. Totdat in 1988 de eerste exoplaneet werd ontdekt. Vandaag de dag speuren astronomen met de nieuwste telescopen de hemel af naar bewoonbare exoplaneten. Maar waa...
Na de explosie van het boorplatform van BP in de Golf van Mexico vlogen Amerikaanse atmosfeeronderzoekers met een meetvliegtuig over het rampgebied. Hun metingen leidden tot nieuwe inzichten in aerosol- en smogvorming.
De wisselwerking tussen de zon en de atmosfeer van de aarde zorgt ervoor dat het hier zo prettig is, maar hoe dat precies werkt is nog niet duidelijk. De nieuwe NASA-satelliet Glory moest het gaan bestuderen, maar helaas overleefde hij de lancering niet.
Voor het eerst zijn astronomen erin geslaagd om de atmosfeer van een superaarde te analyseren. De planeet GJ 1214b is 2,6 keer zo groot als de aarde en heeft een atmosfeer van stoom of dikke wolken. De meetresultaten zijn een belangrijke stap voorwaarts in de zoektocht naar een tweede aarde.
Over de laatste drie decennia daalde de gemiddelde windsnelheid met 5-15%. Ook Nederland ontkwam er niet aan. Wat zijn de gevolgen voor de productie van windenergie?
Het is er niet te warm, maar ook niet te koud. Het is een rotsachtige planeet, net als die van ons. Is Gliese 581g een tweelingzusje van de aarde? We weten het nog niet, maar het zóu kunnen.
Eeuwenlang dachten we dat de aarde uniek was in het heelal. Nu nieuwe telescopen bakken vol planeten van andere zonnen ontdekken rijst de vraag of dat wel zo is. Het lijkt een kwestie van tijd totdat het tweelingzusje van de aarde wordt ontdekt.
De Kepler-satelliet heeft al tenminste 140 aardachtige planeten ontdekt, aldus een aan het project verbonden onderzoeker. Maar hoe kom je erachter of daar ook aardachtige omstandigheden heersen? Franse onderzoekers zochten de oplossing dicht bij huis.
Het lijkt een vreemd verband, maar toch: een toegenomen concentratie koolstofdioxide in de atmosfeer van de aarde kan ervoor zorgen dat ruimte-afval langer om de aarde blijft hangen. Moeten we ons zorgen maken?
Als er buitenaards leven in ons zonnestelsel is, zou dat wel eens op Saturnusmaan Titan kunnen zijn. Sterrenkundigen ontdekten dat de samenstelling van de dampkring van de maan daar aanwijzingen voor bevat.
Onderaan de ionosfeer, 70 tot 90 kilometer boven de aarde, vindt soms een vuurwerk van vonken plaats. Het gaat om sprites, een speciaal soort bliksem waarvan we lang niet begrepen hoe ze ontstaan. Daar is nu verandering in gekomen, dankzij Nederlandse computersimulaties.
Er zijn aanwijzingen dat ijsmassa’s een belangrijke rol spelen in het reguleren van de chemische samenstelling van de atmosfeer. Onderzoek van Wageningen Universiteit biedt daar zicht op, via metingen op het hoogste punt van de Groenlandse ijskap.