De voldoening van kapotte spullen repareren
Met naald en draad verrichte redacteur Mariska van Mook een duurzame daad, hoe klein ook: drie paar gestopte sokken. Waarom voelt het zo goed om spullen te repareren?
Met naald en draad verrichte redacteur Mariska van Mook een duurzame daad, hoe klein ook: drie paar gestopte sokken. Waarom voelt het zo goed om spullen te repareren?
Luiers gelden vanwege de mix aan materialen al sinds jaar en dag als de ultieme proeve voor de recyclingindustrie. Bewoners van de regio Nijmegen leveren nu bijna een jaar hun luiers in om te laten recyclen. Wat gebeurt er met al dat luierafval?
Plastic afval is een groot probleem. Kunnen plastic-etende microben dit niet voor ons oplossen?
Is biomassa gebruiken als energiebron een slim plan? Wat kunnen we er eigenlijk nog meer mee? NEMO Kennislink zet de belangrijkste vragen en antwoorden over biomassa op een rijtje.
In de ene gemeente moet je al je afval apart weggooien, bij de andere mag je plastic en drinkkarton gewoon bij het restafval. Afval scheiden zorgt vaak voor verwarring, maar we moeten het blijven proberen.
Al tijden wordt van alles en nog wat hergebruikt, maar heeft het ook effect? Volgens cijfers van Rijkswaterstaat recyclen wij momenteel iets meer dan de helft van al ons huishoudelijk afval, maar het kan nog een stuk beter.
De mens gebruikt meer plastic dan ooit, en dat laat wereldwijd sporen na. Iedereen kent plaatjes van bergen afval op land en zwermen drijvend plastic in zee. De Plastic soup atlas van de wereld richt zijn pijlen op deze ‘plastic soep’. Maar het predicaat atlas mag het niet dragen.
Veel vormen van recycling zijn al redelijk bekend. Maar onderzoekers werken ook aan het hergebruiken van producten die op het eerste gezicht niet zo nuttig lijken. Een overzicht van deze onverwachte recycling.
Binnenkort loopt heel Nederland misschien wel op tegels die gemaakt zijn van een gerecycled materiaal. Drie Nederlandse bedrijven werkten samen om bodemas – een afvalproduct – slim te gebruiken als ingrediënt voor beton.
Veel van ons textiel verdwijnt in de afvalbak. Dat is eeuwig zonde, want uit oude kleren kun je nog een hoop waarde halen. Maar hoe doen we dat nou precies, textiel recyclen?
Amerikaanse wetenschappers hebben bepaald dat de mens tot nu toe 8,3 miljard ton plastic produceerde, oftewel 822.000 Eiffeltorens, oftewel één miljard olifanten. NEMO Kennislink schreef eerder over de uitdagingen om die berg plastic te recyclen.
Veel van de metalen die wij als mensen veel gebruiken raken snel op als we ze niet gaan hergebruiken. Deze recycling is niet moeilijk, maar kan technisch gezien nog veel efficiënter. Alleen de vraag blijft wie dat gaat betalen.
Recyclen speelt een steeds grotere rol in ons leven. De meeste huishoudens hebben al aparte containers voor GFT, papier en soms zelfs voor plastic. Maar wat gebeurt er eigenlijk met al het afval dat we gewoon in de vuilnisbak gooien? NEMO Kennislink ging op bezoek bij afvalverwerker Omrin in F...
In Nederland werken zo’n 350 zuiveringsinstallaties de klok rond om ons rioolwater zo zuiver te krijgen dat het de rivieren en zee in mag. Aan de Universiteit Wageningen proberen wetenschappers de energie die daarvoor nodig is uit het afvalwater zelf te halen. Onze waterzuivering kan in theori...
Het gebruik van locatie- en tijdgebonden data is niet langer alleen voorbehouden aan slimme marketeers, die willen weten hoe lang een klant in een winkel blijft. Ook de overheid heeft sociale media en de smartphone ontdekt als bron van informatie. Zo hebben de DCMR Milieudienst Rijnmond en Arc...
Ondanks de behoefte om minder fossiele brandstoffen te gebruiken, is het steenkoolgebruik voorlopig niet van de baan. Sterker nog, 2015 zou wel eens een recordjaar in de Nederlandse steenkoolconsumptie kunnen worden. Aan alternatieven voor steenkool uit niet recyclebare afvalstromen wordt gewe...
Kunstmest of organische bemesting? Voor- en tegenstanders kunnen er eindeloos over bakkeleien. Die luxe kan Afrika zich niet permitteren. Door de snel afnemende bodemvruchtbaarheid loopt de voedselvoorziening gevaar. Wageningse bodemonderzoekers pleiten voor een nieuwe benadering: “Breng...
In de baai van Guanabara in Rio de Janeiro worden in 2016 de zeilwedstrijden van de Olympische Spelen gehouden. Maar het water zit vol troep. Deltares ontwierp een systeem dat voorspelt waar deze rotzooi naartoe drijft. Dat helpt bij de opruimwerkzaamheden – een beetje.
Onze oceanen zitten vol met plastic. De plastic soep of levende vuilnisbelt die ronddobbert in de oceaan is hier een duidelijk bewijs van. Hoeveel plastic de oceanen binnenkomt was echter onbekend. Een Amerikaans onderzoeksteam van het National Center for Ecological Analysis and Synthesis (NCE...
De mieren en andere kleine insecten van Manhattan verorberen jaarlijks bijna 1000 kilo afval. Op die manier leveren ze een belangrijke bijdrage aan het schoonhouden van de straten én zorgen ze dat ratten bijna geen kans krijgen.
Het begon als een schoolproject en is nu een realiteit: het plan van de Delftse student Boyan Slat om de wereldzeeën te verlossen van grote hoeveelheden plastic. Slat ontwikkelde een methode het plastic te verwijderen en won hiervoor een milieuprijs van de VN. Maar waar drijft die plastic soep...
Ons afval dreigt ons te verstikken. Zelfs de mooiste plekjes op aarde zijn bezaaid met plastic. Gelukkig nemen wereldwijd mensen initiatieven om de afvalberg te verminderen.
Milieuvervuiling: hoe pakken we het aan? Sinds een jaar of twintig is er steeds meer aandacht voor het inzetten van schoonmakende bacteriën op verontreinigde locaties. Wetenschappers proberen overal bacteriën vandaan te plukken die een bijdrage kunnen leveren.
Alsof de ‘plastic soep’ nog niet genoeg is, drijft er nu ook een gigantisch ‘eiland van afval’ in de Grote Oceaan, afkomstig van de vernietigende tsunami in Japan een jaar geleden. De Japanners schatten dat ongeveer 5 miljoen ton puin in de oceaan terecht is gekomen, wa...
Enkele stukken Nederlandse grond zitten vol met het giftige benzeen. Soms is het zo moeilijk op te ruimen, dat schoonmaakbedrijven het voorlopig maar laten zitten. Sander Weelink, onderzoeker aan Wageningen Universiteit (WUR), heeft een speciale bacterie ontdekt die deze moeilijk te saneren be...
Radioactiviteit is overal om ons heen, en ontstaat als atomen instabiel zijn. Dat betekent dat het atoom zoveel energie nodig heeft om heel te blijven, dat het gunstiger is om in ‘kleine, stabielere atomen’ uiteen te vallen. Bij het verval van een radioactief atoom komt energie vrij in de vorm...
De Dordrechtse vuilverbrandingsinstallatie HVC vond de afgelopen drie maanden tientallen malen radioactief materiaal tussen het aangeboden afval, schrijft het Reformatorisch Dagblad. Het jodium-131, dat veel wordt gebruikt in medische diagnostiek, kwam aan het licht door pas geïnstalleerde det...
Vliegas ontstaan bij de verbranding van huisvuil is op milieuvriendelijke wijze tot schuimglas te verwerken. Dat stelt Arjen Steiner na onderzoek bij de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).
De Britse hoogleraar Krishna Persaud ontwierp een elektronische neus die verschillende geuren kan onderscheiden. Eén mogelijke toepassing: de vele Britse vuilnishopen controleren op gevaarlijke methaanuitstoot. Het systeem wordt al getest vlakbij het Londense vliegveld Gatwick.
De droom om de ruimte te veroveren, dreigt te stranden in hopen afval die de mens er achterlaat. Boven onze hoofden zweeft een gigantische vuilnisbelt waar regelmatig een stuk van naar beneden komt.