Water opgeslagen in de aardmantel?
Smeltend gesteente op 660 kilometer onder het aardoppervlak lijkt te duiden op de aanwezigheid van watermoleculen. Maar van oceanen in de diepe aarde, waar sommige media over berichten, is geen sprake.
Smeltend gesteente op 660 kilometer onder het aardoppervlak lijkt te duiden op de aanwezigheid van watermoleculen. Maar van oceanen in de diepe aarde, waar sommige media over berichten, is geen sprake.
Met een opvallend grote kern stelt de kleinste planeet van ons zonnestelsel, Mercurius, wetenschappers voor een raadsel. Waarom is die kern vergeleken met de kern van de andere binnenplaneten relatief zo groot? Is dat al zo sinds de vorming van ons zonnestelsel, 4,5 miljard jaar geleden, of is...
De wereldwijde opwarming van de aarde zal er niet door worden voorkomen, maar het gesteente olivijn kan wel zorgen voor een CO2-neutrale uitvoering van milieubelastende projecten. Dit mantelgesteente kan in gemalen vorm veel koolstof vastleggen.
De positie van continenten en oceanen verandert elke dag een beetje. Dat geldt ook voor veel oceanische en continentale aardplaten. Eén zo’n oceanische aardplaat is de steeds kleiner wordende Nazcaplaat bij Zuid-Amerika. Dat gaat met horten en stoten.
Aardwetenschappers discussiëren er al jaren over: worden vulkaanketens veroorzaakt door mantelpluimen of niet? Onregelmatigheden in sommige onderzeese vulkaanketens leken een argument te zijn tegen de pluimtheorie, maar nieuw onderzoek spreekt dit tegen.
Welke kracht beweegt de Euraziatische plaat waarop wij leven over de aardbol? Met name stroming van de mantel, ontdekte Karin Warners-Ruckstuhl, hoewel het geduw van onze buren ook een flinke invloed heeft op de koers. Op 24 februari verdedigt ze haar proefschrift over de drijvende krachten ac...
Diamanten vormen op honderden kilometers diepte. Daar kunnen we natuurlijk niet bij. Gelukkig stijgen de diamanten met magma mee naar het aardoppervlak. Hoe dat kan?
Gesteenten op de oceaanbodem zijn bijzonder jong in vergelijking met de meeste gesteenten op het land. Een klein gedeelte van het oceaangesteente wordt namelijk elke dag ‘opgegeten’ door moeder aarde. Dit gesteente verdwijnt in de aardmantel. Uiteindelijk komt een deel van dit gest...
Sinds maandag stoot de hoogste Europese vulkaan, de Etna, lava uit aan de zuidoostelijke zijde. Onze redacteur aardwetenschappen schreef eerder over deze raadselachtige vulkaan, die ligt op een plek waar je eigenlijk helemaal geen vulkaan zou verwachten.
Eilanden die plots in de zee zinken, zoals Platos Atlantis, bestaan! Onderzoekers vonden een verborgen landschap diep in de zeebodem van 55 – 57 miljoen jaar oud, net ten noorden van Schotland. Het wemelde er destijds van het leven en er waren veel rivieren. Hoe ontstond dit eiland? Hoe ...
Hoe dieper, hoe warmer. Dan gaat het over de aarde diep onder onze voeten. Het soms gesmolten gesteente varieert echter enorm. Dat is prima te zien aan de snelheid waarmee aardbevingsgolven door de aarde reizen. Fransen claimen nu een aardlaag gevonden te hebben die wereldwijd te zien is met d...
Niet alleen het smelten en aangroeien van de ijskappen zorgt voor zeespiegelfluctuaties. Ook stromingen in de diepe aarde kunnen hiervoor zorgen. Maar wel op een regionale schaal en op een langere tijdsschaal.
Diamanten komen voor in stollingsgesteentes van kimberliet. Wetenschappers denken nu dat het voorkomen van kimberliet op het aardoppervlak afhangt van twee zones diep in de aardmantel.
Diep, maar verre van onbeduidend. Wat in de diepe aarde gebeurt, bepaalt mede onze leefomgeving. Denk aan bijvoorbeeld de positie van de continenten en vulkanen.
De aarde is opgedeeld in aardplaten. Maar hoe dik zijn ze? Nieuw onderzoek toont aan dat ze variëren in dikte van 55-95 km. Jonge oceanische aardplaten zijn het dunst; de aardplaat op de continenten is het dikst.
Binnen de aardmantel zijn grootschalige variaties in samenstelling te vinden. Deze kunnen zijn ontstaan bij het begin van de aarde en door plaattektonische processen. Deze variaties zorgen ervoor dat de aarde langzamer afkoelt.
Wim van Westrenen (VU) en Rob de Meijer (University of the Western Cape) hebben een theorie ontwikkeld waarin op 3000 km diepte kernsplijting plaatsvindt. Hiervoor wordt eerst uranium naar plutonium omgezet. De theorie is echter omstreden.
De vulkanen van Hawaii worden voortdurend gevoed door de aanvoer van nieuw magma uit het binnenste van de aarde. Lange tijd heeft men gedacht dat dit magma uit de aardmantel afkomstig was. Er zijn nu echter aanwijzingen dat dit materiaal uit een tot nu toe voor onmogelijk gehouden diepte komt:...