Faces of Science en historicus Thomas en zijn collega Melvin Wevers dromen van een historisch AI lab, maar wat hebben kunstmatige intelligentie en geschiedenis eigenlijk met elkaar te maken?
Wie: Thomas Smits Wat: Promovendus Algemene Cultuurwetenschappen Waar: Radboud Universiteit in Nijmegen Woont in: Amsterdam/Nijmegen Studie: Geschiedenis, Amsterdam Deze studie gekozen omdat: Ik een groot fan was van Van nul tot nu en twee fantastische geschiedenisleraren had. Geboren: 1988, Duivendrecht Leukst aan wetenschapper zijn: Een beetje cliché, maar van je hobby je werk maken. Iets mogen onderzoeken en aan andere mensen uitleggen waarom dat belangrijk is. Moment dat het verschrikkelijk was: Het zoeken en solliciteren naar een promotieplaats.
Hobby: Paragliding (eigenlijk ‘lezen, koken en documentaires kijken’, maar dat klinkt zo saai). Houdt van: Kurt Vonnegut en treinen/spoorwegen. Houdt absoluut niet van: Elektrische fietsen/toeterende scooters op het fietspad. Eet het liefst: Italiaans (alles). Meer van Thomas: het boek Snelweg naar Rome. Een nieuwe generatie historici over het verleden, Artikel NRC, Artikel NRC Next, artikel Trouw, Thomas’ blog en het blog van ACW in Nijmegen
Faces of Science op Twitter (#FacesofScience): @ScienceFaces volgen
Faces of Science op Facebook:
Faces of Science en historicus Thomas en zijn collega Melvin Wevers dromen van een historisch AI lab, maar wat hebben kunstmatige intelligentie en geschiedenis eigenlijk met elkaar te maken?
Als de geschiedenis net iets anders gelopen was, hadden we in 2011 het Tine Tammesjaar gehad. Maar in plaats daarvan vieren we in 100 jaar vrouwelijk hoogleraarschap met het Westerdijkjaar in 2017. Wat ging er mis?
Hoe vind je snel foto’s van je fietsvakantie terug in je telefoon en zoek je afbeeldingen in historische kranten? In een filmpje voor de Universiteit van Nederland leg ik uit hoe beeldherkenningsalgoritmes werken en hoe we deze technieken voor historisch onderzoek gebruiken.
Bronnen zijn steeds vaker digitaal beschikbaar. Kun je hierdoor makkelijker afbeeldingen vinden met behulp van een computerprogramma?
Voor een historicus is er niks leuker dan onderzoek doen in het archief. Maar dat onderzoek is zo nu en dan ook confronterend. Want hoe ga je om met illustraties van heroïsche soldaten die ‘zoet en eervol’ sterven en zo oorlog verheerlijken?
Door de toenemende digitalisering van historische bronnen kan je boeken, kranten, tijdschriften, brieven en andere historische bronnen niet alleen doorspitten, maar ook kwantitatief doorvlooien op patronen. En dat opent een nieuwe wereld!
“Paus steunt Trump.” Nep of echt? Op sociale media wordt steeds vaker nepnieuws verspreid. Waar komt dit plotseling vandaan? En hoort nepnieuws bij het internet of heeft het al een langere geschiedenis?
In mijn eerste blog voor Faces of Science beschreef ik hoe ik in het archief van De Groene Amsterdammer voor het eerst begreep waarom historici zo verzot zijn op de geur van oud papier. Hoewel de meeste historici graag oude boeken besnuffelen, maken stoffige archiefkamers, oud papier …
Mijn vader keek altijd stipt om acht uur het Journaal. Niets mocht wijken voor zijn tijd met het wereldnieuws. Zoals bij de meeste kinderen was ook mijn liefde voor TV kijken groter dan mijn afkeer van het ‘saaie’ journaal. Maar vooral was ik gefascineerd door Erwin Krol, die me niet alleen ee…
Van bloeddorstige wilde tot gedistingeerd leider: Hoe illustraties racisme en stereotypen kunnen bekrachtigen of juist ontkrachten.
Misschien wel het leukste aan het onderzoeken van negentiende-eeuwse geïllustreerde nieuwstijdschriften, is dat je altijd op illustraties stuit die je aan iets uit het heden – bijvoorbeeld een vakantie – doen denken. Over twee weken ga ik op vakantie: naar Madagaskar. Of eigenlijk ga ik naar …
Op zoek naar de bron van clichés en stereotypen.
Historici zijn verzot op de geur van oud papier. Een kleine rondvraag bij collega’s en oud-studiegenoten leverde onder andere de volgende beschrijvingen op: ‘vanille, met een vleugje houtrot’, ‘een vurrukkullukke Franse kaas’ of ‘als een kurk die je net uit een goede fles wijn getrokken hebt’….