Veel diersoorten dreigen te verdwijnen door klimaatverandering. Dat wil ik voorkomen door data te verzamelen om zo de gezondheid van onze natuur en wilde dieren bij te houden.
Wie: Koen de Koning
Wat: Sociaal-ecoloog/wiskundige
Waar: Wageningen Universiteit
Studie: Bos- en Natuurbeheer in Wageningen
Promotie gaat over: Invloed van overstromingsrisico en klimaatverandering in de huizenmarkt, met wiskundige modellen breng ik dit risico in kaart
Ik koos dit vakgebied omdat: Ik het heel interessant vind om bezig te zijn met wiskundige modellen van complexe systemen.
Geboren: 25-07-1991, te Venlo Leukste aan wetenschapper zijn: Je stelt continu vragen die je helpen begrijpen hoe de wereld in elkaar zit en hoe dingen elkaar beïnvloeden, zodat we met die kennis uiteindelijk de wereld een beetje beter kunnen maken.
Meest bijzondere moment als wetenschapper: Talloze! Het leukste en meest inspirerende zijn de vriendschappen met wetenschappers van over de hele wereld. Taal, cultuur en zelfs internationale conflicten zijn daarin nooit een barrière.
Moeilijkste aan wetenschapper zijn: Je verandert de wereld niet continu. Soms vergt het veel geduld en maanden werken zonder concrete resultaten. Het is dan wel eens lastig om gemotiveerd te blijven in je werk.
Hobby’s: Natuur(fotografie), reizen, schaatsen, wielrennen, koken en bier brouwen
Wat hoop je met bloggen voor Faces of Science te bereiken: Ik wil graag studenten inspireren voor een carrière in de wetenschap. Ik hoop ook een deel van de keuzestress weg te nemen, omdat je studiekeuze nooit definitief andere deuren sluit. Ik vind het leuk om mensen een kijkje te geven in mijn keuken, en wie weet leren mijn lezers er ook nog eens wat van!
Wie is je grote voorbeeld: Robbert Dijkgraaf, hij is een bescheiden maar toch een hele enthousiaste wetenschapper. Hij legt zeer ingewikkelde materie op een simpele en boeiende manier uit.
Wat wilde je worden toen je 7 was: Scheepsbouwkundige
En toen je 17 was: Safarigids in Afrika
Leukste reactie op je onderzoek: Mijn professor dierecologie toen ik vertelde dat ik nu de huizenmarkt bestudeer: ‘dat is heel interessant!’ Het verraste mij dat hij daarmee weer interessante mogelijkheden zag die mij uiteindelijk tussen de olifanten in Zuid-Afrika bracht.
Ik en de media: Koen bij FunX, vanaf 22 minuten
Koen bij Focus Wetenschap
Onderzoek van Koen in Tubantia
Veel diersoorten dreigen te verdwijnen door klimaatverandering. Dat wil ik voorkomen door data te verzamelen om zo de gezondheid van onze natuur en wilde dieren bij te houden.
Hoe kunnen wiskundige modellen helpen in de coronacrisis? Als datawetenschapper houden dit soort vraagstukken mij nu erg bezig.
Als kind wist ik wat ik later wilde worden, het was alleen steeds iets anders. Ik deel graag hoe ik uiteindelijk tot mijn keuze ben gekomen, en hopelijk inspireert het je bij het maken van de juiste studiekeuze.
Na vier jaar onderzoek naar hoe overstromingen en klimaatverandering de huizenmarkt in kustgebieden beïnvloeden, zou ik graag een miljoen hebben voor het volgen van mijn hart. Door olifanten en neushoorns te beschermen op de Afrikaanse savanne.
De gevaarlijke orkaan Florence raast recht op mijn studiegebied af. De komende uren en dagen wordt duidelijk welke impact een dergelijke orkaan daar heeft.
Misschien denk je wel eens dat wetenschappers alleen maar mensen zijn in witte jassen die met een verward hoofd de hele dag naar wiskundige formules staren. Maar niets is minder waar. Ik kan mijn passie voor reizen ideaal combineren met mijn werk.
Wat is het verband tussen de gevolgen van overstromingen en de keuzes die mensen maken over waar ze willen wonen? Daar probeer ik achter te komen met hulp van de data die ik in Texas verzamelde, waar mensen weer opkrabbelen na orkaan Harvey.