Met de belangrijke taak om een estafettestokje door te geven vind ik mezelf op een maandagavond in de kroeg naast cultuursocioloog Julian Schaap. We raken niet uitgepraat over ons werk en de verschillen in ons werk.
Wie: Julia Cramer. Wat: Natuurkundige. Waar: Universiteit Delft, vakgroep Quantum Transport, Team Diamond. Studie: Technische Natuurkunde. Deze studie gekozen omdat: Ik natuurkunde altijd leuk vond en er goed in was. Geboren: 1988, Eindhoven. Leukst aan wetenschapper zijn: De bizarre aspecten van de quantum mechanica meemaken en gebruiken in het lab, samen met anderen die daar even geïnteresseerd in zijn. Moment dat het verschrikkelijk was: Vaak lijkt de wereld te vergaan als iets niet lukt waar je heel hard aan hebt gewerkt, maar dat is achteraf nooit waar. Hobby: Hardlopen, lezen, leuke dingen doen met mijn vriend, kletsen met vriendinnen, koken. Huisdieren: Rakker, mijn hond van 16 jaar oud, woont bij mijn moeder.
Houdt van: Thee. Houdt absoluut niet van: Gestoord worden als ik me concentreer. Eet het liefst: Chocola.
Julia in een filmpje over kwantumverstrengeling. Website van Julia
Met de belangrijke taak om een estafettestokje door te geven vind ik mezelf op een maandagavond in de kroeg naast cultuursocioloog Julian Schaap. We raken niet uitgepraat over ons werk en de verschillen in ons werk.
Wat keek ik uit naar de dag dat ik mijn proefschrift mocht verdedigen. Met spanning en ongeloof, maar soms ook met optimisme. Op 8 december 2016 was het zover: na een uur lang vragen beantwoorden, promoveerde ik tot doctor. Deze feestdag mag met recht een huwelijk met de wetenschap worden geno…
De laatste maanden stond ik vaker dan ooit op een podium. Dat dit een bijverschijnsel van mijn werk als promovendus zou zijn had ik vier jaar geleden nooit verwacht en niet gewild. Nu vind ik het ontzettend leuk om mijn fascinatie voor quantum te delen met het publiek, op een conferentie, in e…
Ken je Zeno’s paradox, waarbij het Achilles nooit lukt een schildpad in te halen? Een soortgelijke paradox is de vliegende pijl die nooit beweegt doordat hij continu wordt bekeken. Deze paradoxen zijn wiskundig al lang geleden ontkracht. Maar die ontkrachting geldt niet in de quantumw…
Wie over het ongebaande pad naar de computer van de toekomst gaat, maakt gebruik van de quantumtechnologie. Er wordt daarom een race gevoerd tussen onderzoekers over de hele wereld om de beste quantumtechnologie te ontdekken. Ze kunnen niet zonder elkaar, maar iedereen wil wél de beste zijn. T…
De opslagcapaciteit van de beste harde schijf is met een factor 500 overtroffen, door Delftse nanotechnologen.
In de zomer van 2012 begon mijn collega en natuurkundige David van Woerkom met een nieuwe verzameling. Waar hij in het begin nog een beetje werd uitgelachen, is hij nu de trotse bezitter van dertien handtekeningen van Nobelprijswinnaars. En die heeft hij allemaal persoonlijk ontmoet!
Een paar dagen lang was ik onderdeel van een sprookje: een quantumsprookje. Er waren een prins, een eurocommissaris en een illusionist bij betrokken, en een grote pot geld. De tweede quantumrevolutie is in volle gang!
Ik loop precies 42.195 kilometers en de hele weg word ik aangemoedigd. Het is doorzetten. Na de finish krijg ik een medaille, en ben ik moe maar voldaan. Het lopen van een marathon heeft evenveel overeenkomsten als tegenstellingen met promoveren.
Dat wetenschap vaak een sport van lange adem is, dat heb je inmiddels vast begrepen. Zo is het ook gegaan met het publiceren van mijn belangrijkste resultaat in mijn promotie. Geduld, herhaling, verbeteren en wachten heeft uiteindelijk zijn vruchten afgeworpen: vandaag verschijnt de publicatie…
Over de grootste natuurkunde-conferentie van de wereld zwerven tienduizend natuurkundigen door de gangen naar de zalen. Tussendoor wordt er kennis uitgewisseld en bijgepraat. Hoewel ik op een conferentie ben, lijkt het wel een festival.
Internationale Vrouwendag: al meer dan 100 jaar wordt er op 8 maart dag extra aandacht gevraagd voor de rechten en krachten van de vrouw. Een goed moment om eens te kijken naar vrouwen in de wetenschap!
Het aantal blauwtjes dat je hebt gelopen? Op één hand te tellen! Het aantal keer te laat dit jaar? Op één hand te tellen! Wist je dat je op één hand tot 31 kan tellen? Dat scheelt nogal in deze voorbeelden. Hoe? Tel net als je computer dat doet, met enen en nullen.
Vroeger wilde ik moeder worden, later juf, toen ontwerper. Hoe ben ik beland in de donkere kelders van het natuurkundegebouw? Waarom ben ik wetenschapper geworden? Ik zet mijn belangrijkste rolmodellen op een rijtje.
Twee weken geleden verscheen mijn blog over exponentiële groei en een schaakbord. De 8-jarige Rahul besloot dit zelf eens even te checken.
Een groot deel van onze tijd brengen wij door in de donkere kelders van het natuurkundegebouw. Het gaat er natuurlijk hartstikke serieus aan toe, maar we hebben ook wel tijd voor een grapje. Hierbij de leukste natuurkundegrappen, met uitleg.
Ken je die rolletjes fruit-Mentos? Ik zoek altijd naar de roze. Ik bekijk de eerste, schuif ze door en bekijk de volgende, net zolang tot ik een roze heb. Dit principe van bekijken, doorschuiven en de volgende bekijken hebben collega’s in Delft ook gebruikt. In plaats van fruit-Mentos, schuive…
Er was eens een Indiase koning die de uitvinder van het schaakspel wilde bedanken. Dit eindigde in een groot wiskundig probleem. Wat heeft deze legende met mijn onderzoek te maken? De quantumcomputer belooft exponentieel veel sneller te zijn dan de klassieke computer, en deze legende is een mo…
Een lab vol camera’s maakt op mij veel indruk, maar op de mensen achter de camera maakt vooral ons lab veel indruk! In september werkte ik mee aan een promotiefilmpje voor mijn oude middelbare school, en nu is het resultaat op YouTube te vinden.
Op TEDx.Amsterdam sprak professor Leo Kouwenhoven, directeur van het instituut waar ik promoveer.
De app ‘Angry Birds’ heeft zijn beste tijd alweer gehad. Op zoek naar nieuw vermaak? En wil je er ook nog iets van leren? Probeer ‘Quantum Cats’: katten vliegen door de lucht in superpositie en verstrengeling. Projecteer je kat om de meeste schade aan te richten!
Het aantal vrouwen in de wetenschap in Nederland is om te huilen. In vergelijking met de rest van Europa bungelen we onderaan. Maar op het evenement ‘Pump your Career’ was daar niets van te merken. Vijfhonderd vrouwelijke wetenschappers kleurden de dag in, #PyC15 was de hele dag trending op Tw…
Normaal gesproken gaat een week op de universiteit behoorlijk ongemerkt voorbij. Projecten zijn lange-termijn en met de ‘buitenwereld’ hebben we behoorlijk weinig interactie. In de week dat het ‘Bell-experiment’ werd gepubliceerd, zag de week er heel anders uit. Ook deed ik mee aan ScienceBatt…
De vreemde consequenties van de quantummechanica vond Einstein spookachtig. “Deze theorieën spelen een gewaagd spel met de werkelijkheid”, vond hij. Nu, 80 jaar later, hebben mijn collega’s in Delft als eerste een sluitend bewijs kunnen geven: ‘spooky action at a di…
Al jaren is ‘work hard, play hard’ een van de motto’s van onze groep, en daar wordt naar geleefd. Gewerkt wordt met tweehonderd procent inzet. Wetenschap laat zich niet in 9-tot-5 tijden proppen en ook mijn belangrijkste meting van de afgelopen tijd liep van kerst tot oud en nieuw. Maar, trouw…
De spanning liep de afgelopen week in de wandelgangen al hoog op: er stond iets groots te gebeuren voor QuTech, het instituut waarbij ik promoveer. Gisteren dan eindelijk de bekendmaking: QuTech gaat een miljoenensamenwerking aan met elektronicabedrijf Intel!
Hoewel het verre van zomer lijkt, toch een blog over de zomervakantie. Studenten en collega’s zijn op vakantie; dus lege gebouwen, weinig besprekingen, geen interessante lezingen. Klinkt saai, of niet?
Met dit mooie weer eten we lekker veel ijsjes. De vriezer doet hard zijn best om ze goed koud te houden. Je vriezer thuis heeft een temperatuur van -18 graden Celsius. Maar om onze experimenten in het lab goed te kunnen doen, koelen we onze diamant af naar -269 graden Celsius: slechts 4 graden…
Op 1 juni kreeg onze onderzoeksgroep hoog bezoek, van ministers Henk Kamp en Jet Bussemaker. Zij tekenden voor 10 jaar onderzoeksgeld voor QuTech, ons nieuwe instituut. In totaal krijgen we 135 miljoen euro! Een hoop geld, en dat vond de media ook: ineens stonden we in het middelpunt van de be…
Diamant is een materiaal dat naar perfectie streeft, het is perfect geordend en heeft mooie eigenschappen. Als jij aan diamant denkt, zie je waarschijnlijk grote, dure sieraden voor je. Maar die diamanten noem je eigenlijk briljanten: diamanten die op zo’n manier gesneden zijn dat ze mooie, fo…