Jorrit Steehouder
Faces of Science

Jorrit Steehouder

Historicus, UU

  • email

"Wat kunnen we leren van de wortels van de Europese samenwerking?"


Wie:
Jorrit Steehouder

Wat:
Historicus

Waar:
Universiteit Utrecht

Studie:
Geschiedenis en Internationale Betrekkingen in Historisch Perspectief.

Promotie gaat over:
Hoe we de beginjaren van de Europese samenwerking na de Tweede Wereldoorlog moeten begrijpen. Welke opties voor samenwerking lagen er op tafel? En waarom verwierf de ene optie wel steun, en de andere niet?

Ik koos dit vakgebied omdat:
Ik me al vanaf jonge leeftijd interesseer voor geschiedenis – en dan voornamelijk de 20e eeuw – en de hedendaagse uitleg van geschiedenis. Europese integratie is een heel interessant onderwerp, niet alleen vanwege de rijke geschiedenis, maar ook vanwege de talrijke linkjes met de actualiteit.

Geboren:
12 maart 1991 te Culemborg.

Jorrit Steehouder

Tessa Posthuma de Boer voor Faces of Science


Leukste aan wetenschapper zijn:
Eigenlijk is het een enorm voorrecht om onderzoek te mogen doen naar iets dat je zelf leuk vindt. Bovendien kom ik voor mijn onderzoek op allerlei plaatsen in en buiten Europa, bijvoorbeeld voor conferenties of voor archiefonderzoek. Tijdens die bezoeken ontmoet je andere wetenschappers die ook interessant onderzoek doen. Dat vind ik erg leuk.

Meest bijzondere moment als wetenschapper:
Ik ben het pas zo kort, dat ik dat nog niet weet!

Moeilijkste aan wetenschapper zijn:
Je moet voortdurend afwegingen maken over je onderzoek. Past iets wel of niet in mijn verhaal? Welke richting wil ik mijn onderzoek geven? Soms kun je door al die afwegingen niet goed overzien wat je nu eigenlijk probeert te beschrijven of te beargumenteren. Je hebt dan het idee dat je nog ‘zwemmende’ bent. Het kan soms dus even duren voordat dingen op zijn plek vallen – dat vind ik soms wel lastig.

Hobby’s:
Lezen, wielrennen, buiten in de natuur zijn, wandelen.

Wat hoop je met bloggen voor Faces of Science te bereiken:
Ik hoop mijn onderzoek voor een breder publiek toegankelijk te maken. Hopelijk kan ik zo de lezers van mijn blogs aanzetten ook zelf na te denken over de geschiedenis van Europa en over de huidige problemen in en met Europa. Die twee staan namelijk niet los van elkaar.

Wie is je grote voorbeeld:
Jean Monnet (1888-1979). Hij wist in zijn tijd velen te inspireren tot Europese samenwerking en hij bracht mensen van allerlei rangen en standen nader tot elkaar. Vandaag de dag wordt hij daarom gezien als een van de ‘vaders van Europa’.

Wat wilde je worden toen je 7 was:
Voor een historicus is het heel slecht dat ik dat niet meer weet.

En toen je 17 was:
Wereldreiziger, journalist – of een combinatie van beide.

Leukste reactie op je onderzoek:
Ik heb eigenlijk niet een reactie die eruit springt. Maar het leuke is dat ik er altijd wel met iedereen over kan praten, van mijn kapster tot familie, vrienden en buren. Het onderwerp ‘Europa’ roept eigenlijk altijd wel een reactie op, en vaak ontstaat dan een gesprek of discussie. Dan vind ik het leuk om mensen aan het denken te zetten.

Links:

Profielpagina van Jorrit bij de Universiteit Utrecht

Alle publicaties van Jorrit Steehouder