Zwitserland zit op slot door het coronavirus. Dat betekent thuiswerken, maar hoe doe je dat als je metingen moet doen?
Wie: Hugo Doeleman Wat: Promovendus Nano-optica Waar: FOM-instituut AMOLF (UvA) Studie: Natuurkunde Deze studie gekozen omdat: Ik niet goed wist wat ik wilde en zo veel mogelijk opties open wilde houden. Daarnaast wilde ik graag iets doen met duurzame energie, en dat kon heel goed met natuurkunde. Geboren: 1989, Amsterdam Leukst aan wetenschapper zijn: Elke dag creatief kunnen zijn. Of je nu een presentatie maakt, grafieken maakt die duidelijk laten zien wat je wilt zeggen, code schrijft om je data te analyseren of sleutelt aan je opstelling in het lab, je bent altijd iets nieuws aan het scheppen. Moment dat het verschrikkelijk was: Klinkt misschien alsof ik een sales pitch houd, maar verschrikkelijke momenten heb ik nog niet beleefd als wetenschapper. Hobby: Snowboarden, golf, bootcamp-trainingen, surfen, lezen, tennis, fifa spelen op de xbox.
Houdt van: Sporten, mensen met zelfspot, thriller-boeken, mooie grafieken, Amsterdam, whisky, geschiedenis, films van Quentin Tarantino, de Mattheüs Passie en bruine kroegen. Houdt absoluut niet van: Snorbrommers en pizza Hawaii. Eet het liefst: Sushi, Indiaas en Rendang (maar niet te vaak, want ik ben eigenlijk vegetarisch)
Zwitserland zit op slot door het coronavirus. Dat betekent thuiswerken, maar hoe doe je dat als je metingen moet doen?
Bijna heel mijn leven heb ik in Amsterdam gewoond. Deze zomer verliet ik het, om te verhuizen naar Zürich. Nu woon ik op een berg, kijk ik uit over een meer en denk ik aan Mokum.
Wat bepaalt de waarde van je resultaten? Juist díe zaken, die offers hebben gevergd, zijn mij het meest dierbaar. Vrijdag 18 januari ben ik gepromoveerd, en zelden was ik zo dankbaar en voldaan.
Soms is wetenschap heerlijk. Vandaag is zo’n dag. Deze week is eindelijk een artikel gepubliceerd in ‘Nature Photonics’ waar ik heel lang aan gewerkt heb. Over licht dat zou moeten ontsnappen, maar dat niet doet omdat het opgesloten zit in het oog van de storm.
Op een donkere winteravond, in een bar in Amsterdam Oost, ontmoet natuurkundige Hugo de taalkundige Sybren, sinds vorig jaar Face of Science. Het wordt een avond van onderdompeling: in de wereld van het kinderbrein, makaken en de betekenis van bewustzijn.
Altijd al willen weten hoe de wereld in elkaar zit? Of gewoon zin om je natuurkundeleraar te imponeren? In tien blogs leg ik tien basisconcepten uit over de natuur en de natuurkunde. In deze blog: Energie.
Ik ben er even uit. Geen lab, geen cleanroom, geen lasers, geen berekeningen: deze week sta ik op de piste. Maar zoals het gezegde gaat: ‘Je kan een jongen uit het lab halen, maar je kan nooit het lab uit de jongen halen.’ Daarom hier drie voorbeelden van hoe natuurkunde je kan helpen beter te…
Ik werk soms zo hard dat ik droom in grafieken. Iedere dag voel ik de druk van een hele wereld van jonge, slimme wetenschappers met wie ik allemaal moet concurreren. Bij geen experiment of berekening waar ik aan begin, ben ik verzekerd van een goede afloop. Vaak gaat het mis. Ik krijg een net …
“Wie creatief is, moet kunstenaar worden. Of schrijver, of architect.” Dit leren we op school, maar klopt dat wel? We denken dat daar ruimte is voor creatie, voor vorm en schoonheid. In tegenstelling tot bij technische vakken. In de natuurkunde – hoe technisch ook – is echter stiek…
Wat vind ik het allermooiste aan mijn onderzoek? Moeilijk kiezen, maar misschien wel mijn lab. Gelukkig maar, want ik moet er heel wat tijd in doorbrengen. De afgelopen maanden werd mijn lab verbouwd, want we verhuizen naar een nieuwe ruimte. Een belangrijk moment in mijn leven als promovendus…
Men zegt dat je iets pas echt begrijpt wanneer je het ook aan een kind kan uitleggen. Ik heb nog geen kind om dat op uit te proberen. Wel een vriendin met een hekel aan alles dat met cijfers en formules te maken heeft. Dat werkt ook erg goed, merkte ik drie weken geleden toen ik een presentati…
Inmiddels 3 jaar geleden begon ik voor mijn afstudeeronderzoek met het bouwen van een opstelling. Daarmee zouden we kunnen meten hoe glazen bolletjes samen met antennes licht opsluiten. Geduld is een schone zaak, want vandaag is eindelijk het eerste resultaat uit die opstelling – en daar…
Wie zegt dat nerds niet kunnen sporten? Afgelopen vrijdag is op een sportterrein in de Watergraafsmeer in Amsterdam het tegendeel bewezen. Zo’n 140 mensen deden mee aan de FOM-sportdag: van de secretaresses en de promovendi, tot de directeur van mijn instituut. Tijd om te laten zien dat …
Ken je het driedeurenprobleem? Stel, je doet mee aan een spel. Er zijn drie deuren; een met een auto erachter en twee met een geit. We mogen aannemen dat je liever een auto dan een geit wint. Je mag een deur kiezen (laten we zeggen …
Ik ga nu iets heel geks zeggen: Kwantumplasmonica. En u weet dat nog, ik weet dat nog, soit, wij weten dat allemaal nog, toch? En dan nu. Ik zeg: skiën. Zeg ik dan iets heel raars of valt het mee?