In drie blogs bespreken we de drie meest voorkomende missers in medisch onderzoek. In deze tweede blog behandelen we verkeerde selectie van patiënten die leidde tot een hoger risico op hartaanvallen.
Wie: Edouard Fu
Wat: Promovendus cardiorenale epidemiologie (nierziekten)
Waar: Leids Universitair Medisch Centrum
Studie: Bachelor Geneeskunde
Promotie gaat over: Epidemiologisch onderzoek naar nierziekten en hart- en vaatziekten. Epidemiologie is de wetenschap die zich bezighoudt met alle aspecten van ziekte. Hoe vaak komen ziekten voor, wat zijn de oorzaken en hoe voorkomen en behandelen we ziekten het beste? Ik onderzoek hoe progressie van nierschade kan worden voorkomen, met een speciale focus op toepassing van innovatieve statistische en epidemiologische methoden.
Ik koos dit vakgebied omdat: In mijn eerste studiejaar geneeskunde mocht ik een keer meekijken op de dialyseafdeling en zag ik wat voor enorme impact dialyseren heeft op iemands leven.
Geboren: 1997, Leiden
Leukste aan wetenschapper zijn: Samen met een team een belangrijk klinisch gezondheidsprobleem oplossen en op die manier patiënten beter maken.
Meest bijzondere moment als wetenschapper: Mijn eerste publicatie in een wetenschappelijk tijdschrift en de eerste keer dat ik mijn onderzoek mocht presenteren op een internationaal congres.
Moeilijkste aan wetenschapper zijn: Als onderzoeker moet je veel ballen in de lucht houden. Daarnaast moet je kunnen omgaan met tegenslagen.
Hobby’s: Viool spelen, zwemmen en schaken. Wat hoop je met bloggen voor Faces of Science te bereiken: Iedereen laten zien hoe gaaf het is om (epidemiologisch) onderzoek te doen!
Wie is je grote voorbeeld: Ik ben een heleboel rolmodellen tegengekomen die mij inspireren, bijvoorbeeld alle artsen die zich dag in dag uit inzetten om patiënten beter te maken.
Wat wilde je worden toen je 7 was: Arts.
En toen je 17 was: Medisch specialist en onderzoeker.
Leukste reactie op je onderzoek: Na het presenteren van mijn onderzoeksresultaten op een congres kwam een nefroloog (nierdokter) naar me toe en zei: “Dit dilemma zie ik dagelijks in mijn eigen spreekkamer. Door jouw onderzoek weet ik nu hoe ik dan het beste kan handelen.”
Ik en de media: Eurolife Scholarship Program for Early Career Researchers – Edouard Fu Persbericht over Eurolife Scholarship Program
In drie blogs bespreken we de drie meest voorkomende missers in medisch onderzoek. In deze tweede blog behandelen we verkeerde selectie van patiënten die leidde tot een hoger risico op hartaanvallen.
In de komende drie blogs bespreken we de drie meest voorkomende missers in medisch onderzoek. In deze eerste blog behandelen we confounding, oftewel het vergelijken van appels met peren.
De wereld is op dit moment in de greep van een nieuwe pandemie: het coronavirus. Maar hoe lang bestaan epidemieën eigenlijk al?
Als we bijvoorbeeld willen weten of cholesterolverlagers het risico op hartaanvallen verlagen, geldt: “hoe meer mensen, hoe beter.” Waarom eigenlijk?
Eeuwenlang werden mensen geplaagd door een vreselijke aandoening die kon leiden tot de dood. Tot een dokter in 1794 een baanbrekend experiment deed.
Tijdens mijn onderzoeksperiode kreeg ik de kans om de Nobelprijslezing voor de geneeskunde bij te wonen. Een inkijkje in het leven van Tasuku Honjo en James Allison.
Bij een congres komen mensen samen om te discussiëren over een bepaald thema. Ook onderzoekers organiseren congressen om daar kennis uit te wisselen en op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen hun eigen vakgebied. Erg nuttig dus! Maar hoe gaat het er dan aan toe op zo’n congres?