11 februari 2020

Feest van je handen tot je hersenen

De finale van de Faces of Science wetenschapsquiz

Faces of Science bestaat vijf jaar en dat vierden we met een lustrum en een wetenschapsquiz met scholieren in NEMO.

Vijf jaar, 78 Faces of Science. Terwijl we het eerste lustrum vieren, horen we dat er komend jaar weer twaalf nieuwe gezichten van de wetenschap bijkomen! Dat moet natuurlijk gevierd worden in Nemo Science museum. Met z’n allen in die grote ‘boot’ mochten wij Faces—vrolijk tussen de ballonnen— terugkijken op elkaars en onze eigen ervaringen. We praatten over iedereens eigen hoogtepunt en wat we al bereikt hebben met FoS.

Het Faces of Science lustrum
Lucas Keijning voor NEMO Kennislink

Dat deden we in een dynamische workshop die werd georganiseerd door Anouck Vrouwe. Interviewertje spelen, een stoelendans doen en een contactenweb maken (van elkaar) behoorden tot de opdrachten. We ontdekten dat goede gesprekken vooral ontstaan als je samen in beweging blijft.

Passie voor wetenschap

Het was vooral inspirerend om te horen wat FoS iedereen heeft gebracht en wat we er nog mee willen bereiken. En het was erg leuk om iedereen weer te zien en te spreken. Het is altijd bijzonder hoe snel het tussen iedereen klikt, omdat we allemaal dezelfde passie delen.

Faces of Science Leanne Jansen, Lianne Wellens en Lucia Baldauf met elkaar in gesprek tijdens het lustrumfeest in NEMO
Lucas Keijning voor NEMO Kennislink

Onderzoeker en docent aan de Universiteit Utrecht Julian Kirchherr sloot dit deel van de dag af met een provocerende lezing. Zijn theorie: doe een lean PhD! Promovendi doen volgens hem véél te lang over hun onderzoek, dat bovendien meestal niet efficiënt wordt uitgevoerd. Een promotietraject moet je zien als een start-up, waarin je snel resultaat wilt hebben… en het liefst ook een beetje geld kunt verdienen. Is wetenschap te vergelijken met het bedrijfsleven? Niet iedereen was het daar mee eens, maar academici zijn op hun best als ze mogen discussiëren. Dat werd dus volop gedaan. Nog meer denkstof om mee naar huis te nemen!

Julian Kircherr gaf een presentatie over de lean PhD
Lucas Keijning voor NEMO Kennislink


Het tweede deel van de dag bestond uit de spannende finalequiz van “In your Face”. Heb jij de quiz al gemaakt? Vanuit heel Nederland kwamen middelbare scholieren om met elkaar te strijden om de titel van Kenner van de Wetenschap.

Klaar voor de wetenschapsquiz!
Inge Hoogland voor Faces of Science/NEMO Kennislink

De Faces mochten natuurlijk ook mee doen, al hebben de scholieren ons ruim verslagen! Allerlei onderwerpen passeerden de revue: kun je president Poetin aan zijn houding herkennen? hoeveel kilometer telt je bloedvatenstelsel? wat betekent de term “dubbele seksuele moraal”?

Om antwoord te geven op de vragen, moest je een A, B, of C maken met je armen
Inge Hoogland voor Faces of Science/NEMO Kennislink

We hadden zo in een Y.M.C.A.-clip kunnen figuren: je moest antwoord geven door met je armen een A, B of een C te maken.

Face Liza Cornet leerde iedereen hoe lastig het is om twee verschillende dingen te doen met je handen
Inge Hoogland voor Faces of Science/NEMO Kennislink

Tussen de vragen door deed Face Liza Cornet een proefje met ons, waarin ze uitlegde waarom het zo moeilijk is om met je handen tegelijkertijd twee verschillende figuurtjes te maken. De meesten van ons zijn nog steeds aan het oefenen…

Face of Science Marijke Naezer geeft een minilezing over sexy selfies tijdens de wetenschapsquiz
Inge Hoogland voor Faces of Science/NEMO Kennislink

Face Marijke Naezer legde in een minilezing uit dat sexy selfies een andere betekenis hebben wanneer meisjes die maken, dan wanneer jongens dat doen, en waarom dat eigenlijk raar is.

Na de quiz is het tijd voor de borrel
Inge Hoogland voor Faces of Science, NEMO Kennislink


Na de quiz konden we tijdens een gezellige borrel proosten op de slimme meiden en jongens die hun eer hadden verdedigd! Wat hadden de scholieren het goed gedaan! Want er zaten een paar hele moeilijke, interessante vragen tussen!

Even bijkomen van alle kennis met een hapje en een drankje
Inge Hoogland voor Faces of Science, NEMO Kennislink

Dit feestelijke event hebben we afgesloten met een (alcoholvrije-)borrel en iedereen heeft weer genoeg tips en tricks uitgewisseld voor zijn/haar volgende blog/vlog/optreden. We proostten op het feit dat de Faces al 5 jaar de wetenschap in het zonnetje zetten. Kortom het was weer een inspirerende meeting! Op naar het FoS decennium!

Inge Hoogland voor Faces of Science, NEMO Kennislink

Faces of Science Leanne Jansen en Dan Jing Wu schreven samen dit verslag

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.