Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Drie nieuwe bloggers bij Faces of Science

Tessa Posthuma de Boer

Faces of Science heeft drie nieuwe bloggers: Margot Cramwinckel, Sybren Spit en Jetske Vaas. Margot construeert hoe de oceaan er miljoenen jaren geleden uitzag met magisch mooie algen, Sybren onderzoekt of kleuters zich bewust zijn van de taal die ze leren en Jetske het beheer van het kleine roze plantje Coralita in Caribisch Nederland.

Margot Cramwinckel, paleoklimatoloog aan de Universiteit Utrecht

Tessa Posthuma de Boer voor Faces of Science

Margot Cramwinckel

Dagelijks tuurt Margot door haar microscoop naar piepkleine fossiele algen: de dinoflagellaten. Met behulp van de piepkleine fossieltjes van deze eencelligen, die ze tevoorschijn haalt uit miljoenen jaren oude diepzeebodem, reconstrueert ze hoe de oceaan van het verleden er uit zag. Dinoflagellaten bestaan niet alleen als fossiel, maar de huidige oppervlakte-oceaan zit ook vol met deze iets-tussen-een-plantje-en-een-diertje-ins. En die ‘kleine dingetjes’ zoals Margot ze noemt, zijn magisch mooi en soms verschrikkelijk. Je leest er alles over in haar nieuwe blog De kleine dinootjes.

Sybren Spit, taalwetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam

Tessa Posthuma de Boer voor Faces of Science

Sybren Spit

Mensen en dieren hebben allerlei overeenkomsten, maar één van de belangrijkste verschillen is de taal die ze gebruiken om te communiceren. Daar komt Sybren keer op keer achter als hij zijn kat vergelijkt met degene naar wie ze vernoemd is: Ronnie Flex. En al zou je het op het eerste gezicht niet denken, er bestaan veel overeenkomsten tussen zijn kat Ronnie en woordkunstenaar en rapper Ronnie Flex. Ze hebben namelijk alletwee dorst, houden van samen spelen en op de bank liggen. Maar hoe ze die behoeften uiten, is heel anders. In zijn vermakelijke eerste blog lees je alles over kat Ronnie en zijn naamgenoot in Mauwen en rappen met Ronnie.

Jetske Vaas, milieuwetenschapper, Universiteit Utrecht

Tessa Posthuma de Boer voor Faces of Science

Jetske Vaas

Samen met haar collega Elizabeth doet Jetske onderzoek naar de “Mexicaanse kruiper” van Saba en St. Eustatius: de invasieve, uitheemse plant Coralita. Dat betekent in de veldwerkpraktijk dat het voor haar elke dag hoogzomer is en ze hard moet werken om vertrouwen te winnen van de bevolking om data te verzamelen. De eilanden zijn lang bedreigd van buitenaf: water is schaars, het ecosysteem kwetsbaar en de inwoners hebben te maken gehad met een turbulente geschiedenis. Dat Jetske onderzoek doet naar Coralita, een plant van buiten die de oorspronkelijke planten bedreigt, past misschien wel bij die roerige geschiedenis.Je leest er alles over in haar eerste blog.

ReactiesReageer