Wetenschap voor in de schoen
Sinterklaas komt zaterdag aan in Nederland. De redacteuren van NEMO Kennislink zochten uit welke populairwetenschappelijke kinderboeken het waard zijn om op de verlanglijst te zetten.
Sinterklaas komt zaterdag aan in Nederland. De redacteuren van NEMO Kennislink zochten uit welke populairwetenschappelijke kinderboeken het waard zijn om op de verlanglijst te zetten.
Het is geen boek in de klassieke zin, maar er valt een hoop te lezen en te leren in de Young Scientist Wetenschapskalender 2019. Een fijne verzameling weetjes, experimenten en grapjes vanuit allerlei verschillende vakgebieden.
Er is nog veel discussie mogelijk over wat leven nu eigenlijk is, zo bleek tijdens een speciale editie van NEMO Kennislink live. Maar wetenschappers zijn al bezig om het na te maken. Zullen we het snappen, als we het zelf kunnen bouwen?
Sanne Deurloo had een grote bewondering voor Hans Rosling. Zij deelde met de Zweedse arts een ongebreideld optimisme in de wetenschap.
In tegenstelling tot reguliere medicijnen, hoeven homeopathische middelen hun werkzaamheid niet aan te tonen om zich ‘geneesmiddel’ te mogen noemen. Hoog tijd om aan deze misleidende uitzonderingspositie een einde te maken, stelt de wetenschappelijke raad EASAC.
Wat drijft wetenschappers in hun zoektocht naar nieuwe kennis? In de televisieserie The Mind of the Universe laat wetenschapper en presentator Robbert Dijkgraaf zien welke karaktereigenschappen de mens hebben gebracht tot een unieke prestatie: het bouwen van een wereldwijd netwerk van...
Van 23 tot 27 juli 2016 vindt in Manchester de EuroScience Open Forum, kortweg ESOF, plaats. Een tweejaarlijkse Europese conferentie over ontwikkelingen in wetenschappelijk onderzoek. NEMO Kennislink blogt tijdens de conferentie over hoogtepunten, opmerkelijke zaken en interessante sp...
We raken steeds meer gewend aan werken met computers, toetsenborden en getikte teksten. Een handgeschreven sollicitatiebrief is vrijwel nergens meer een aanbeveling en veel jongeren vinden bellen ouderwets: ‘waarom tekst je me niet even?’. Daar is niets mis mee, maar schrijven met ...
Een interview met minister Jet Bussemaker voor de pagina Over taal gesproken over haar band met taal, wetenschapscommunicatie en het belang van de Nationale Wetenschapsagenda. De bevindingen daarvan werden op 27 november 2015 in Den Haag gepresenteerd.
De bloedige aanslag op de redactie, de journalisten en de cartoonisten van Charlie Hebdo heeft velen geraakt. In heel Europa gingen mensen donderdagavond de straat op om hun afschuw te uiten en zich solidair te tonen aan het vrije woord. Waarom is het zo belangrijk dat zo veel mogelij...
Geïntrigeerd door alle lezersvragen op NEMO Kennislink besloot Sanne Deurloo in 2013 het boek ‘Waarom worden mannen kaal?’ uit te brengen. Door het grote succes kreeg deze al snel een vervolg.
Juni 2014 schreef Sanne Deurloo het tienduizendste NEMO Kennislinkartikel, en nodigde de lezers uit in gesprek te gaan met de wetenschap.
De Perseïdenzwerm passeert de aarde weer, net als elk jaar in augustus. Gevolg: een sterrenregen.
Heerlijk: tegelijkertijd met je voeten in het warme zand en met je hoofd in de wereld van de wetenschap. Voor de vakantie tipten de redacteuren van Kennislink weer de fijnste wetenschappelijke boeken van het afgelopen jaar. Onze lezers hebben een hele zomer lang gelezen en gestemd, en de uitsl...