Doek valt voor SPICA
SPICA wordt niet gebouwd. Volgens de Europese en Japanse ruimtevaartorganisaties wordt de ruimtetelescoop te duur. Eerder dit jaar schreven we over de vragen die SPICA kon beantwoorden.
Roel van der Heijden (1985) was jarenlang bezig wetenschapper te worden, toen hij erachter kwam dat hij er veel liever over schrijft. Freelance bericht hij over verschillende bètagebieden. Bij NEMO Kennislink is hij Redacteur Astronomie, Natuurkunde en Techniek. En daar is hij blij mee, want wat is er mooier dan een hybride raket-motor of een ontploffende supernova? Naast het schrijven over de wetenschap speelt Roel graag gitaar. In de zomer is hij het liefst bij festivals, in het wintersportseizoen op een Franse berg.
SPICA wordt niet gebouwd. Volgens de Europese en Japanse ruimtevaartorganisaties wordt de ruimtetelescoop te duur. Eerder dit jaar schreven we over de vragen die SPICA kon beantwoorden.
In boeken en films wemelt het van de aliens, maar bewijs voor echt buitenaards leven is er nog niet. Toch wordt er druk naar gezocht. Maar waar zoek je dan precies naar? En op welke plekken binnen én buiten ons zonnestelsel?
Het ogenschijnlijk meest onzichtbare object in het heelal is zichtbaar gemaakt. Wetenschappers hebben voor het eerst een beeld gemaakt van een zwart gat.
NEMO Kennislink sprak met twee jonge onderzoekers in de fundamentele wetenschap. Wat zijn hun drijfveren en hoe leggen ze hun onderzoek uit op een feestje?
Van elektrische fiets tot hyperloop, NEMO Kennislink onderzoekt het vervoer van de toekomst. Deze maand: hoe maken we het vervoer zo duurzaam mogelijk?
Wanneer kunnen we (terug) naar coronabeleid toegespitst op de situatie in de regio? Een nieuw dashboard voor beleidsmakers kan hierbij helpen.
Het is bijna zo robuust als een natuurwet: als je het over zwarte gaten hebt dan trek je de aandacht. Maar hoe groot is hun rol in de kosmos nu écht?
Hoe ontstaan supernova’s en waarom zijn ze zo innig verweven met het lot van het heelal?
Het was een drukke zomer voor de Kustwacht. Er waren meerdere verdrinkingen en ook een aantal langdurige vermissingen. Hoe spoor je zulke drenkelingen op? NEMO Kennislink zocht het uit.
De aarde klotst van het water, en in het kosmische perspectief is dat opmerkelijk voor een rotsachtige planeet die zo dicht bij de zon ontstond. Hoe werd de aarde zo’n waterrijke plek waar leven zich in reusachtige oceanen kon ontwikkelen?
Politie en grensbewakers zien de drone als een handig gereedschap voor handhaving. Een bedrijf uit Enschede ontwikkelt drones die sprekend op vogels lijken. Wie kijkt er onopvallend mee vanuit de lucht?
Dit jaar verloor Betelgeuse plots tweederde van zijn helderheid. Sommigen dachten dat hij op het punt stond te exploderen. Wetenschappers concluderen nu dat de reuzenster een rookgordijn optrok.
De afgelopen weken vertrokken er maar liefst drie missies naar Mars. De Verenigde Arabische Emiraten, China en de Verenigde Staten gaan op zoek naar sporen van leven, én internationale bewondering.
Deze week presenteerde de regering een nieuw concept voor de coronanoodwet. Noodrechtspecialist Adriaan Wierenga legt uit waarom zo’n wet nodig is.
Vorig jaar zagen astronomen in Amerika en Europa een signaal op hun zwaartekrachtgolfdetectoren. Het blijkt afkomstig van een gewelddadige botsing tussen een zwart gat en iets dat vooralsnog lastig te verklaren is.
De meeste huishoudens hebben inmiddels een slimme digitale elektriciteitsmeter. Maar in het lab registreren de meters soms te veel stroom. Hoe komt dat?
Darmbacteriën en gist blijken te gedijen in waterstof, het gas waaruit veel exoplaneet-atmosferen bestaan. Kan er buitenaards leven bestaan op al die planeten?
Satellieten hebben een steeds scherper oog voor broeikasgassen en vervuilende stoffen in de atmosfeer. Komt er straks een milieuflitspaal in de ruimte?
SPICA wordt niet gebouwd. Volgens de Europese en Japanse ruimtevaartorganisaties wordt de ruimtetelescoop te duur. Eerder dit jaar schreven we over de vragen die SPICA kon beantwoorden.
Vanaf deze week draaien er bij het Delftse onderzoeksinstituut QuTech twee quantumcomputers waarmee iedereen via het internet berekeningen kan doen. De apparaten blinken nog niet uit wat betreft rekenkracht, maar de betrokkenen hopen wetenschappers en bedrijven warm te maken voor de verdere on...
Geniet nog maar even van de schoonste lucht in tijden, want volgens Henk Eskes van het KNMI zitten we zo weer op het oude stikstofniveau als de economie weer gaat draaien.
De tijd waarin de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie elkaar aftroefden op krachtige (kern)wapens lijkt een spook uit het verleden. Maar veel wapens uit die tijd bestaan nog, en daar komen in hoog tempo nieuwe bij. Dreigt er een nieuw conflict?
Inmiddels treft het coronavirus economische markten op wereldschaal. Hoe gaan bedrijven om met uitval van de productie in China?
De exoskeletbouwers van Project March laten een verlamd persoon weer stappen maken. NEMO Kennislink wilde weten hoe moeilijk lopen kan zijn en ging op bezoek bij de Delftse wetenschappers.
De wereld bestaat uit materie en niet uit antimaterie. Hoe komt dat? In de antimateriefabriek van CERN leggen onderzoekers het goedje onder de loep.
Aan de achterkant van de maan is het rustig. Een Nederlands satellietinstrument speurt hier naar signalen uit de oudste stukken van het heelal.
Ondanks een spectaculaire daling van de uitstoot van ammoniak uit de landbouw in de afgelopen dertig jaar moet die verder omlaag. Van het koetoilet tot stikstofstrippers, de technische middelen om dat te doen lijken voorhanden. Welke oplossingen zijn volgens een wetenschapper en een boer leven...
Sterrennacht en Nachtwacht zijn dankzij het Nederlandse publiek de officiële namen voor een ster en planeet. Wie geeft de rest van de sterren een naam?
In ‘Het kosmisch rariteitenkabinet’ nemen twee wetenschapsjournalisten je op komische wijze mee langs de eigenaardigste dingen in ons universum.
Je drinkt er water uit en kijkt erdoor naar buiten: glas. Het is stevig, terwijl het op het allerkleinste niveau sprekend lijkt op een vloeistof. Hoe kan dat?
Verscholen tussen de pieken van de Andes turen 66 schotelantennes de ruimte in. Radiotelescoop ALMA is het duurste observatorium op aarde en geeft ons een blik op kersverse zonnestelsels. NEMO Kennislink gaat op bezoek.
Al eerder werd er water ontdekt in de atmosfeer van planeten, maar nu hebben astronomen een vochtige planeet gevonden met ongeveer dezelfde temperatuur als de aarde. Over de kansen voor (aardachtig) leven zegt dat overigens niet zoveel.
Het aandeel wind- en zonne-energie stijgt snel, maar het aanbod is grillig. Een Zwitsers bedrijf wil dit probleem oplossen met gigantische blokkentorens die via het ophijsen van betonblokken energie opslaan.