Je leest:

Wetenschap in black tie en glitterjurk

Wetenschap in black tie en glitterjurk

Auteurs: en | 25 november 2016

Wetenschap raakt aan alles in ons leven, van dementie tot spijkerbroeken, van armoede tot zwaartekracht. Deze breedte van de wetenschap kwam voorbij tijdens de vierde editie van het Gala van de Wetenschap in de Stadsschouwburg van Amsterdam. NEMO Kennislink was erbij, in gala.

“Mensen vragen me vaak of ik bang ben dat robots de wereld overnemen, maar tot nu toe ben ik vooral bang dat ze omvallen.” Aan het woord is Vanessa Evers, hoogleraar Human Media Interaction aan de Universiteit van Twente. Ze heeft het specifiek over Nao, de peperdure robot die haar op het toneel vergezelt. De hoogleraar vertelt verder hoe robots een steeds grotere rol spelen in onze samenleving. Als voorbeeld noemt ze Spencer. Deze gidsrobot op Schiphol is de eerste in zijn soort. “Vernoemd naar mijn vriendje, maar dat doe ik nooit meer, het zorgde voor nogal wat verwarring aan de keukentafel”, aldus Evers.

Nao heeft wat moeite met het richeltje in de vloer.
Maayke Klaver voor Nemo Kennislink via CC BY 2.0

Het Gala van de Wetenschap, meer een reeks colleges dan een echt gala, zit vol met dit soort vermakelijke en intrigerende verhalen over wetenschappelijke hoogstandjes. Ook een beladen onderwerp als darmkanker wordt luchtig gebracht door stamcelonderzoeker Hans Clevers, met zijn ‘confetti’-muizen. Deze speciaal ontworpen muizen worden gebruikt in stamcelonderzoek en hebben als leuke bijkomstigheid dat ze oplichten in het donker.

Wetenschapsjournalist George van Hal geeft tijdens het Gala van de Wetenschap ook tekst en uitleg bij de (gecompliceerde) zwaartekrachttheorie van Eric Verlinde. Hij schreef er het boekje Elastisch Universum over.

Clevers merkt zelf al op: “Als zo’n muis ontsnapt in het lab, kan je hem makkelijk terugvinden. Maar we weten wel waar we mee bezig zijn hoor!” De kleurrijke stamcellen bieden de mogelijkheid om darmwand kunstmatig te maken, waarmee wetenschappers beschadigde darmen kunnen repareren.

Helder verhaal

Als klapper komt natuurkundige Eric Verlinde zijn revolutionaire zwaartekrachttheorie uitleggen, het meest abstracte onderwerp van de avond. “Mijn grootste angst is dat mensen me niet zullen begrijpen.” Helaas heeft het publiek nog steeds wel moeite om te bevatten wat zijn theorie inhoudt. Dat de presentator Jim Jansen, hoofdredacteur van de Nederlandse NewScientist, dit ook doorheeft wordt wel duidelijk door het licht ironische ‘helder’, nadat Eric Verlinde zijn verhaal heeft gedaan.

Het gala is een toegankelijke en bijzondere manier om wetenschap te presenteren. De wetenschappers zelf stappen even uit hun academische wereld en brengen verrassend goed over waar het eigenlijk allemaal om draait. Wetenschap raakt zoveel aspecten van ons leven, we kunnen niet meer zonder.

Het Gala van de Wetenschap wordt georganiseerd door Stadsschouwburg Amsterdam, New Scientist, Het Parool en NEMO Kennislink. Meer informatie

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 25 november 2016

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.