Naar de content

Vrouwen zien er eens per maand het beste uit

Het gezicht van een vrouw is het meest aantrekkelijk halverwege haar cyclus. Op dat moment is zij op haar vruchtbaarst. Dit blijkt uit onderzoek van Craig Roberts van de universiteit van Newcastle.

2 april 2004

Craig Roberts en medeonderzoekers onderzochten hoe de aantrekkelijkheid van het vrouwelijke gezicht varieert gedurende de menstruatiecyclus. Ze deden dit om te zien of er overeenkomst was met de mate van vruchtbaarheid. Op het eerste gezicht zie je niet aan de buitenkant van een vrouw of ze vruchtbaar is. Dieren hebben meer in het oog springende manieren om aan hun partners te laten zien dat ze vruchtbaar zijn. Een bekend voorbeeld zijn de genitaliën van een vrouwelijke chimpansee. Die zwellen op en kleuren roze als de vrouwtjes chimps in hun vruchtbare periode zitten.
Toch is uit dit onderzoek naar voren gekomen dat ook bij mensen het uiterlijk de vruchtbaarheid kan verraden. Bij vrouwen verandert namelijk het gezicht een klein beetje tijdens de cyclus.

Aan vrouwelijke chimpansees kun je duidelijk zien dat ze vruchtbaar zijn door de roze, opgezwollen genitaliën.

Voor dit onderzoek werden 50 vrouwen geselecteerd uit twee Europese steden (Newcastle en Praag). Van elke vrouw werden twee foto’s gemaakt. De eerste foto werd genomen als de vrouwen in hun vruchtbare periode waren. Dit is ongeveer 8 tot 14 dagen na de eerste dag van de menstruatie. De tweede foto werd twee weken later genomen. Hierna werd aan 125 mannen en 125 vrouwen gevraagd op welke foto zij de vrouw er aantrekkelijker uit vonden zien. 51-59% van elke groep vond de vruchtbare vrouw er het aantrekkelijkst uitzien. Dit percentage was volgens Roberts hoog genoeg om toeval uit te sluiten. Opmerkelijk was dat de vrouwen vaker de ‘vruchtbare foto’ het aantrekkelijkst vonden. Wat de vruchtbare vrouwen nou precies aantrekkelijker maakt is nog niet helemaal duidelijk. Volgens Roberts zou het kunnen dat de kleur en conditie van de huid belangrijk zijn. Voorgaande studies gaven aan dat de tint van de huid lichter is tijdens de eisprong (ovulatie). ‘Maar er kunnen meerdere factoren een rol spelen, daar zullen we nog naar moeten kijken’, aldus Roberts.

Schematische afbeelding van de menstruatiecyclus van een vrouw. De gemiddelde duur van een cyclus is 28 dagen. De meest vruchtbare tijd tijdens een cyclus is wanneer de eisprong, ovulatie genoemd, plaatsvindt. Ook enkele dagen vóór de eisprong en enkele dagen erna is de vrouw vruchtbaar. De ovulatie vindt ongeveer 14 dagen voor de menstruatie plaats.

Een paar vrouwen hadden hun kapsel wat veranderd in de tijd tussen de foto’s. Roberts was benieuwd of dat een rol zou kunnen spelen in de beoordelingen. Om dit effect te onderzoeken werden het haar en de oren op de foto’s bedekt, en het testteam moest de foto’s opnieuw beoordelen. Voor de mannen leek het bedekken van de haren geen verschil te maken. De vrouwen daarentegen hadden meer moeite om de vruchtbare vrouw te kiezen als het kapsel niet te zien was. De resultaten laten zien dat mannen en vrouwen op verschillende dingen letten wanneer ze beoordelen of ze een vrouw aantrekkelijk vinden.