Naar de content

Vlees noch vis

Lablandbouw: eiwitten zonder dieren

Freepik

Komt ons eten in de toekomst uit het lab? Met een lege maag maken we een ronde langs voedsel dat misschien over een aantal jaar jouw buik gaat vullen. Deze keer: kweekvlees en labvis.

28 juli 2025

In de startupwereld is er inmiddels een keur aan initiatieven te vinden. De meeste producten zijn de labfase nog niet uit, maar wat onderzoekers ontwikkelen in het lab, levert inmiddels een gevarieerd menu op. Biotechnologie.nl zet de leukste, spannendste en bekendste voor jullie op een rijtje, Deze keer van vlees tot vis. Volgende keer: kaas, eiwitpoeder, ei, palmolie, koffie en chocola. Wat zou er over een paar jaar op jouw bord kunnen liggen? En krijg je al trek of gruwel je bij het idee?

De runderburger

Een sappige, druipende runderburger wellicht? Allereerst een tocht langs het product dat toch de meeste tongen los maakt: kweekvlees. En dan beginnen we bij de allereerste kweekvleeshamburger, die in augustus 2013 wereldnieuws was. Drijvende kracht was onderzoeker Mark Post, die drie jaar later Mosa Meat in Maastricht oprichtte om verder te gaan met de ontwikkeling. Hij werkte voor die tijd samen met Willem van Eelen, de grondlegger van het idee van kweekvlees.

Foto van Mosaburger van runderkweekvlees, met broodje, kaas, ui en sla.

Geef nou toe: hij ziet er best smakelijk uit, die kweekburger van Mosa Meat.

Mosa Meat

Met een klompje cellen ter grootte van een sesamzaadje kunnen ze tot 80.000 hamburgers maken, aldus Mosa Meat zelf. De burger bestaat uit spier- en vetcellen. Vooral de vetcellen geven de kenmerkende vleessmaak. De eerste proeverij in Nederland voor deze runderburger was in juli 2024. De aanvraag voor goedkeuring om met hun product – in dit geval de gekweekte vetcellen – de markt op te gaan is onlangs ingediend, vertelde het bedrijf op 22 januari van dit jaar.

Noemenswaardig is hun samenwerking met RESPECT Farms. Dit bedrijf beoogt om de productie relatief kleinschalig te houden, bij veehouders op het erf. Het ideaal is bij elke veehouder een bioreactor in de omgebouwde schuur en een klein aantal koeien in de wei.

Het varkensworstje

De eerste kweekvleesproeverij in Nederland was van een varkensworstje. Dat was op 17 april 2024. Het Nederlandse bedrijf dat het worstje ontwikkelde, heet Meatable en is gevestigd op het BioScience Park in Leiden. Ook hier gaat het om een combinatie van spiercellen en vetcellen, waarbij de cellen zijn gegroeid uit een kleine hoeveelheid embryonale stamcellen van een varken. Om het tot een worstje te maken zijn de cellen aangevuld met plantaardige ingrediënten zoals erwten, kikkererwten, soja en smaakmakers die ook in plantaardige vleesvervangers zitten.

Anders dan bij de Nederlandse runderburger, hebben de makers van het varkensworstje een kleine genetische aanpassing gemaakt in de stamcelen van de varkens, om het proces makkelijker te maken. Geen grote aanpassing aan het DNA, maar wel een aanpassing die toelating en acceptatie op de markt net wat lastiger kan maken.

Een andere spannende ontwikkeling voor de liefhebber van varkensvlees is de Piggy Sooy varkensboon van het Amerikaanse bedrijf Moolec. Deze sojaboon is ontstaan uit klassieke transgenese, oftewel een plant die met genetische modificatie een gen van een varken heeft gekregen. Door deze aanpassing is maar liefst een kwart van het eiwit van deze sojaboon varkenseiwit. Dat maakt dat het iets heel anders is dan kweekvlees: een enkel eiwit aanpassen in een sojaboon is een wereld verwijderd van het opkweken van spier- en vetcellen.

Kipnuggets

Kweekvlees kan met alle soorten vlees, dus ja, ook met kip. Sterker nog, de eerste kweekvleesmaaltijd die voor gewone consumenten te koop was, waren kipnuggets. Begin 2021 waren deze voor het eerst te bestellen in een restaurant in Singapore. Producent is het Amerikaanse bedrijf Eat Just. Zij gebruikten het patent van grondlegger Willem van Eelen. Ze wilden de kweekkip eerst in Nederland op de markt brengen, maar onze regelgeving bleek beperkend en maar traag te veranderen.

Een kweekvleesworstje van eendenvlees, luchtdicht verpakt en op ijs.

Kweekvlees is nog niet op de markt in Europa, maar al jaren in het nieuws als mogelijk opkomend product. Zou het in de toekomst ons gewone vlees gaan vervangen?

Just Meat

Helaas was ook het Singaporese experiment maar van korte duur. Begin 2024 was de kweekkip niet meer te bestellen, waarschijnlijk omdat de opschaling nog achterblijft en het bedrijf maar heel beperkt kon leveren aan het restaurant. Het bedrijf Eat Just richt zich nu op plantaardige eiermengsels, zonder biotech.

Vette vis

Ook voor visliefhebbers biedt het lab een toekomstperspectief. Kweekvis lijkt een juiste naam, ware het niet dat deze naam al bestaat voor vis uit kweekvijvers. Labvis dan maar? De eerste Nederlandse startup hiervoor heet Upstream Foods en maakt vetcellen uit zalm in een kweekvat. Ook in vis geven die vetcellen de meeste smaak af. 

Foto van foie gras van Gourmey, gemaakt vanuit stamcellen, op een chique wit bord met jus

Foto van foie gras van Gourmey, gemaakt vanuit stamcellen.

Gourmey

Bijkomend voordeel van vis is dat deze rijk is aan de gezonde omega-3-vetzuren; de belangrijkste reden waarom het Voedingscentrum vette vis op je menu aanbeveelt. De verwachting is dat een beetje visvetcellen toevoegen aan plantaardige producten tot een smaakvol visproduct leidt.

Ganzenlever

Foie gras, oftewel ganzenlever, is al jaren een omstreden delicatesse, omdat de ganzen onder dwang vetgemest worden. De Franse startup Gourmey heeft het als missie om hier een alternatief voor te maken. Ze waren de eerste in Europa die een aanvraag voor toelating op de markt indienden bij de EFSA, de Europese toelatingsautoriteit. Dat deden ze afgelopen juli, 2024. De cellen die ze opkweken zijn, uiteraard, de levercellen van de gans.

ReactiesReageer