Je leest:

Opnieuw lekkage Fukushima

Opnieuw lekkage Fukushima

Auteur: | 21 februari 2014

In Fukushima lekte opnieuw hoogradioactief water uit een opslagtank. Het gaat in totaal om 100.000 liter. Dat maakte energiemaatschappij Tepco – de eigenaar van de kerncentrale – bekend. Het is de zoveelste lekkage sinds de aardbeving drie jaar geleden.

Het water lekte weg omdat twee afsluitkleppen van een tank open stonden. Dat werd pas een paar uur later ontdekt door medewerkers van Tepco. Vervolgens werden de kleppen weer gesloten en andere tanks gecontroleerd, waarbij geen problemen werden geconstateerd. Het gelekte water zou de zee niet bereikt hebben.

In dit soort tanks wordt het radioactieve water opgeslagen.

Drie jaar geleden werd Fukushima getroffen door een aardbeving en raakten de kernreactoren ernstig beschadigd. Daarom worden ze nog altijd gekoeld met water. Door scheuren in de fundamenten van de reactoren komt ook grondwater naar boven, waardoor meer water uit de reactor komt dan gebruikt was om het ding te koelen. Dat hoogradioactieve water wordt vervolgens opgeslagen in tanks.

De afgelopen jaren zijn er voortdurend problemen met deze tanks. Vorig jaar werd bekend gemaakt dat toen al twee jaar lang dagelijks driehonderd ton hoogradioactief water de zee in lekte. Daarover verscheen een uitgebreid achtergrondartikel op Kennislink, waarin ook een ijsmuur aan bod komt die het lekken van hoogradioactief water naar zee moet voorkomen. In dat artikel betwijfelen Nederlandse experts of het gebied rond Fukushima ooit weer bewoonbaar wordt.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 21 februari 2014

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.