Naar de content

Maatschappelijk beleid gebaseerd op wetenschap

Bloggen vanaf de AAAS-conferentie in Boston

Wikimedia Commons, Grk1011 via CC BY-SA 3.0

Hoe informeren we beleidsmakers, leiders en burgers het beste over wetenschappelijke bewijs? Om die vraag draait ‘s werelds grootste wetenschappelijke bijeenkomst AAAS dit jaar. Voor NEMO Kennislink is redacteur Mariska van Sprundel aanwezig bij deze conferentie in Boston. Ze houdt een blog bij over haar belevenissen.

16 februari 2017

Het is woensdag 15 februari. Gisteravond laat ben ik na een vlucht met zes uur vertraging aangekomen in Boston. Hopelijk is de jetlag snel weg, want ik heb maar één dag de tijd om bij te komen van de reis. Morgen begint namelijk ‘s werelds grootste wetenschappelijke bijeenkomst, georganiseerd door de American Association for the Advancement of Science (AAAS). AAAS is de uitgever van het bekende wetenschappelijke tijdschrift Science, waar onderzoekers maar wat graag hun resultaten in publiceren.

Alternatieve feiten

De conferentie van AAAS vindt elk jaar plaats in een grote stad in de Verenigde Staten, waar duizenden onderzoekers, ingenieurs, onderwijzers, beleidsmakers en journalisten bij elkaar komen om te discussiëren over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap en technologie. En elk jaar is er een overkoepelend thema dat de boel met elkaar verbindt. Dit jaar is het thema Serving society through science policy. Dat is natuurlijk geen toeval, nu de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump en zijn regering zich begeven in een universum van alternatieve waarheden, waar feiten op grote schaal worden ondermijnd.

Dit jaar is de AAS Annual Meeting in besneeuwd Boston.

Ward Weistra voor NEMO Kennislink

Om beslissingen te maken is de maatschappij afhankelijk van kennis. Hoe informeren we beleidsmakers, leiders en burgers het beste over wetenschappelijke bewijs? Om die vraag draait het tijdens deze conferentie en daarover worden serieuze discussies gevoerd in Boston. Wat is bijvoorbeeld de rol voor wetenschappers in het maken van beleid? En welke opkomende en gevestigde onderzoeksgebieden zijn essentieel voor toekomstige beleidsbeslissingen?

Vouwfiets

Op de bijeenkomst is ook ruimte voor hoe we de wetenschap zélf vooruit kunnen helpen. Eveneens een belangrijk onderwerp; het reproduceren van onderzoeksresultaten lukt bijvoorbeeld vaak niet. Bovendien zijn er ook sprekers die gewoon komen vertellen over hun boeiende onderzoek naar de voortbeweging van de eerste mensachtigen. Of naar hoe herinneringen worden weergegeven in onze hersenen.

De komende dagen verschijnen er blogs op NEMO Kennislink over wat ik hoor tijdens lezingen en in de wandelgangen. Wat een geluk dat de bijeenkomst dit jaar in Boston is! Sinds vorige zomer woon ik een aantal maanden per jaar in Cambridge, wat op een steenworp afstand ligt. Ons appartement ligt op maar 3,5 kilometer afstand van het conventiecentrum. Ik kan dus gewoon op de fiets komen. Maar dan moet het niet weer veertig centimeter gaan sneeuwen deze week, want daar ploeg je met je vouwfiets niet doorheen.

ReactiesReageer