Naar de content

In de gloria

Nieuw thema: Hoe worden we oud(er)?

Anna Bay voor NEMO Kennislink

Hoe oud wil jij worden? In het nieuwe thema Lang zal je leven onderzoekt NEMO Kennislink wat ouder worden betekent – voor je lichaam, voor jezelf en voor de wereld om je heen.

16 januari 2024

96 en 95 jaar, zo oud waren mijn opa en oma toen ze samen – hand in hand – zijn ingeslapen. Het hart gaf maar niet op, maar zelf waren ze al een hele tijd klaar met het leven. Hun wereld werd steeds kleiner, zowel door fysieke ongemakken als door het wegvallen van de meeste van hun generatiegenoten. En inmiddels hadden ze alles ook wel gezien en meegemaakt. Het was mooi geweest.

Het is natuurlijk een enorm privilege als je zo oud mag worden in relatief goede gezondheid – en vervolgens ook nog eens over je eigen einde mag beslissen. Maar wat wensen we elkaar eigenlijk toe, elke verjaardag als we weer Lang Zal Je Leven zingen? Is zo oud mogelijk worden een goed streven? Of gaat het eerder om zo lang mogelijk jong blijven? En wat is precies het verschil daartussen? De komende maanden onderzoekt NEMO Kennislink in het thema Lang zal je leven hoe we oud(er) worden.

100 jaar

We maken dit thema nu, omdat het NEMO Science Museum, inclusief alle voorgangers, maar liefst 100 jaar bestaat. Dat is langer dan een gemiddeld mensenleven. Het inspireerde ons tot de vraag of we er nog eens honderd jaar aan vast konden plakken. Als museum vast wel, maar hoe zit dat met ons als mensen?

Diezelfde vraag speelt ook een belangrijke rol bij de nieuwe tentoonstelling Living Looonger in De Studio van NEMO, die je nu kunt bezoeken. Daarom versterken en verrijken het museum en NEMO Kennislink elkaar, door zowel offline als online samen op te trekken. Tijdens een bezoekje aan de tentoonstelling kom je regelmatig verwijzingen naar NEMO Kennislink tegen, en andersom nemen wij in onze publicaties de inbreng van de bezoekers van de tentoonstelling mee.

Deze onderwerpen bespreken we natuurlijk in diepgravende achtergrondartikelen waarin deskundigen uitgebreid tekst en uitleg geven. Maar we delen de kennis ook op andere manieren. Zo onderzoekt redacteur Mariska van Sprundel in de blogserie Springlevend hoe ze haar biologische leeftijd zo laag mogelijk kan houden. Aan de hand van een prachtige portretreeks laat redacteur Karlijn Klei zien hoe andere culturen tegen ouderen aankijken. In een quiz over lifehacks test je je kennis over wat echt werkt en wat kul is. In een filosofisch duel laat redacteur Marc van Dijk twee grote denkers de degens kruisen over het streven naar een langer leven. En redacteur Pepijn van der Gulden brengt de glijdende schaal van mens naar onsterfelijke cyborg in beeld. Bij de start van het thema staat nog niet alles online, maar er is dus genoeg om naar uit te kijken.

Genoeg om naar uit te kijken

In dit thema werken we met een deskundige redactie van wetenschapsjournalisten die veel kennis hebben van biologie, geneeskunde, technologie, filosofie en sociologie. Want ouder worden, raakt aan veel verschillende vakgebieden. Op het eerste gezicht lijkt het misschien vooral te draaien om de biologie (hoe oud kunnen we überhaupt worden?) en geneeskunde (kan je iemand nog langer laten leven?). Maar het heeft met nog zoveel meer te maken. Want hoe dragen uitvindingen en technologie bij aan een langer leven? En als we zoveel langer kunnen leven, hoe ziet onze samenleving er dan uit? En hoe zinnig en/of rechtvaardig is het eigenlijk om nog ouder te worden? Stuk voor stuk razend interessante vragen, die we in dit thema gaan onderzoeken.

Samen

Uitkijken naar iets, nieuwe dingen doen. Zonder te veel te willen weggeven, lijken dit belangrijke elementen te zijn in het proces van prettig oud worden. Wanneer elke nieuwe dag op die van gisteren lijkt, is de lol er op een gegeven moment wel vanaf. Dat is misschien anders als de fysieke en mentale aftakeling een halt zou kunnen worden toegezegd, maar zouden we zelfs dan niet op een gegeven moment uitgekeken raken op het leven?

Dat gaan we de komende tijd ontdekken: hoe kunnen we nóg ouder worden en willen we dat dan ook echt? Dat doen we graag samen met jou. Dus daag jezelf uit in de quizzen, peins over netelige kwesties in de peilingen, en discussieer mee op onze site en op onze socials. En vergeet ook vooral niet een bezoekje te brengen aan Living Looonger in De Studio van NEMO – misschien zie je je eigen bijdrage in de tentoonstelling wel terug hier op NEMO Kennislink.