Naar de content

Hoe overleef ik ... het internet?

De dikke data show gidst je door het online oerwoud

Presentatrice Quinty Misiedjan, een jongedame met lichtgetinte huidskleur en fijne, donkere krullen, spreekt tegen de camera. Ze draagt een oranje blouse en zit aan tafel in een kamer waar alles geel is.
Presentatrice Quinty Misiedjan, een jongedame met lichtgetinte huidskleur en fijne, donkere krullen, spreekt tegen de camera. Ze draagt een oranje blouse en zit aan tafel in een kamer waar alles geel is.
VPRO

Jongeren brengen dagelijks uren online door op apps, socials, video’s, streams en games. In de tv-serie De dikke data show beantwoordt presentator Quinty Misiedjan voor hen relevante vragen over de onlinewereld. Een aanrader voor de pubers in huis, maar zeker ook voor hun ouders.

In de aflevering ‘Blind online’ onderzoekt presentator Quinty Misiedjan hoe toegankelijk het internet is als je een visuele beperking hebt.

VPRO

Kan je eigenlijk wel gamen als je blind bent? Hoef je nooit meer huiswerk te maken dankzij ChatGPT? En is internetten eigenlijk slecht voor het milieu? In het nieuwe seizoen van tv-serie De dikke data show (te zien vanaf zondag 8 oktober) duikt de lekker bijdehante Quinty Misiedjan weer in allerlei online onderwerpen. Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: deze show is leuk! Echt, gewoon aanraden aan de pubers thuis.

In de vijfde aflevering van De dikke data show, te zien in november, ontdekt Misiedjan de wereld van online seks. Want dat tieners nieuwsgierig zijn weten we allemaal, maar waar ga je heen voor al je vragen? Niet naar je ouders, want zo merkt één van de geïnterviewde meiden op: ‘Die gaan je echt niet vertellen hoe je iemand moet aftrekken.’ Ook de biologieleraar die Misiedjan spreekt, lijkt te worstelen met de beperkte onderwerpen die tijdens de les aan bod komen. ‘Het gaat eigenlijk alleen maar over wat er op de toets voorkomt, maar waar moet je het zoeken als je bijvoorbeeld denkt dat je homo bent?’ Online, is het antwoord. Maar is dat wel zo’n goed idee?

Extra luchtigheid

Een schematisch plaatje van een penis, en een enigszins ongemakkelijke biologieleraar die uitlegt waar sperma vandaan komt. Seksuele voorlichting op de middelbare school zal voor velen toch vooral een les zijn geweest waar je zo snel mogelijk doorheen moest zien te komen. Uit mijn eigen jeugd herinner ik me met name de enorme dildo die onze lerares tevoorschijn haalde, en hoe vlug ze daar een condoom om heen wist te krijgen. Was dát de normale grootte van een piemel? Wat ik me ook herinner, zijn alle vragen die ik na die lessen had. Internet hielp wel een beetje, maar je kwam toch al snel uit bij pornosites, én alle schokkende content waar ik eigenlijk helemaal niet op zat te wachten.

Hoe is dat voor tieners vandaag de dag? Met de input van experts en ervaringsdeskundigen loodst Misiedjan je in deze aflevering langs onderwerpen als consent, seksuele voorkeuren en andere vragen waar iedereen wel eens mee worstelt, en hoe internet daarbij kan helpen. Ze doet dat – heel knap – zonder geforceerd, droog of zwaar over te komen. De heel geslaagde sketches tussendoor brengen daarnaast net wat extra luchtigheid in het geheel.

Quinty Misiedjan duikt in het oerwoud aan online informatie over seks.

VPRO

Pleister erop en door

Dat de meeste tieners niet zitten te wachten op hét praatje met hun ouders is wel duidelijk, maar, benadrukt de show, ze gaan toch wel op zoek. En juist daar kunnen ouders nog een rol in spelen. ‘Laat ze lekker online ontdekken, maar sta wel klaar voor ze mochten ze iets tegenkomen waar ze van schrikken. Pleister erop en door’, vertelt Marijke Naezer, één van de experts die in deze aflevering aan het woord komt, en onderzoeker in genderstudies. En mocht je dan toch nog op zoek zijn naar een veilige bron van eindeloze informatie, dan heeft de show ook nog wel een TikTok-account als tip voor je.

Het is juist die nuchtere aanpak waar deze show de goede snaar raakt. Misiedjan ervaart in elke aflevering zelf hoe het bijvoorbeeld is om blind te zijn in de online wereld, of wat haatcomments met je doen. En misschien nog wel het allerbelangrijkste: de tieners komen zelf ook aan het woord. Een aflevering duurt zo’n twintig minuten, dus een lange aandachtsspanne is niet nodig. Dat alles overdekt met een kek TikTok-sausje levert een show op die niet alleen leuk is, maar stiekem ook heel erg informatief. Daarmee bereikt De dikke data show precies zijn doel: kinderen de tools geven veilig te internetten, zonder te betuttelen. Konden ze in mijn tijd nog wat van leren. Oh, en ouders? Kijk vooral lekker mee; De dikke data show is voor jullie ook leuk.

De dikke data show vanaf zondag 8 oktober, 19.20 uur, VPRO, NPO Zapp.

De eerste aflevering gaat over haatcomments.