Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Het voordeel van een volledig leeggemaakte agenda

Schrijfweek

Pixabay CC0

Met alle afspraken, e-mails, deadlines en onderwijs is het als onderzoeker belangrijk om regelmatig écht tijd te maken om te schrijven. Toen mijn vriendin die ook promoveert vroeg of ik samen een schrijfweek wilde doen, hoefde ik dan ook niet lang na te denken!

Na maanden van werken aan strakke deadlines, werd het tijd om mijn agenda leeg te maken voor een schrijfweek. Veel onderzoekers doen dit regelmatig, het is immers makkelijker om ideeën te ontwikkelen als je er echt de tijd voor hebt dan tussen twee vergaderingen door. Cal Newport noemt dit ‘deep work’, oftewel werk waarbij je geconcentreerd bezig bent, wordt uitgedaagd en nieuwe dingen creëert. Soms raakt de agenda makkelijk verdeeld door dingen die geregeld moeten worden, met e-mails, telefoontjes of overleggen. Dan kun je alsnog tussendoor gaan schrijven, of een dag in de week blokkeren waarop je geen afspraken hebt, of op een andere manier je tijd om ergens in te duiken waarborgen.

Maar soms is het fijn om wat langer ononderbroken de tijd te hebben, en het ‘oppervlakkig werk’ (taken die je weinig uitdagen en vaak te doen zijn wanneer je afgeleid bent) even helemaal te laten voor wat het is.

Ik en een vriendin werken aan een artikel voor onze proefschriften in een vakantiehuisje.

Judith Austin voor NEMO Kennislink

Zo gezegd, zo gedaan. Samen met een vriendin (die promoveert aan een andere universiteit), besloot ik een huisje in de natuur te boeken. Even helemaal in een andere, inspirerende omgeving aan het werk. Allebei hadden we onze agenda vrijgemaakt, een automatisch antwoord op de e-mail ingesteld en een artikel in gedachten om aan te werken.

Bij aankomst namen we de tijd om de omgeving te verkennen, uit te pakken en onze werkplekken te installeren. In de eerste instantie was het nog wel even omschakelen, want áls we normaal al in zo’n huisje zijn, dan is het voor vakantie. Aan de buren op hun terrassen te zien, was dat ook de meest gangbare bezigheid. Toch kwamen we al snel in de werkmodus, en was het heel fijn om ongestoord te kunnen lezen, schrijven en nadenken.

Relaxen in de sauna

In de pauzes maakten we wandelingen door het bos en de duinen, en ’s avonds konden we zelfs relaxen in een sauna. Omdat we meerdere dagen hadden die helemaal gewijd waren aan schrijven, merkte ik dat het makkelijker was om in een flow te blijven en de volgende dag de boel weer op te pakken. Er werd hard gewerkt op een ontspannen manier.

Niks te klagen hoor, over het uitzicht tijdens een wandeling in de pauze.

Judith Austin voor NEMO Kennislink

Uiteindelijk zijn we allebei een heel eind opgeschoten met onze artikelen. We merkten dat het nog wel wat langer had mogen duren, want met de reistijd erbij was het best een korte werkweek. En als je er eenmaal lekker inzit, dan wil je verder blijven schrijven. Toch was het een hele positieve ervaring. En of het nou een volledige schrijfweek is met alles erop en eraan in een leuk huisje, of een maandagmiddag tijdens het thuiswerken, (meer) tijd maken voor ‘deep work’ is altijd een goed idee!

ReactiesReageer