Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Faces of Science bestaat 10 jaar!

Het is (nog steeds) feest!

Science feestje
Science feestje
Freepik

In 2013 begonnen de allereerste Faces of Science met het schrijven van blogs. Inmiddels zijn we 10 jaar verder. Wat hebben we allemaal gedaan? En hoe gaan we verder? Lees het allemaal in deze blog!

19 januari 2024

Vorig jaar was een bijzonder jaar, omdat het toen precies 10 jaar geleden was dat Faces of Science in het leven werd geroepen. Inmiddels zijn we meer dan 1000 blogs verder. Zo schreef natuurkundige Julia Cramer een blog over de quantumchip, islamoloog Hayat Ahlili over haar passie voor wetenschap, biomedisch ingenieur Dan Jing Wu over injecteerbare chemo-gel, sportwetenschapper Tom Bergkamp over het vervangen van een scout door een algoritme, en psycholoog Chris Riddell over waarom mensen de emoties van anderen na-apen. Deze vijf blogs zijn slechts een kleine selectie van alle mooie en interessante verhalen die de Faces de afgelopen 10 jaar hebben geschreven.

De afgelopen 10 jaar maakten de Faces niet alleen blogs en vlogs, maar verschenen ze ook in media, gaven ze gastlessen op scholen en deden mee met verschillende wetenschapscommunicatieactiviteiten. Taalwetenschapper Kristel Doreleijers was bijvoorbeeld te gast bij NPO radio 1, arts-onderzoeker Amber Yaqub nam voor Universiteit van Nederland een video op, sociaal-ecoloog en wiskundige Koen de Koning sloot aan bij FunX, politicoloog Rick van Well was te zien in Hart van Nederland, rechtswetenschapper Max Vetzo ging in Utrechtse bibliotheken met buurtbewoners in gesprek over wetenschap. Ook ik kreeg de kans om aan leuke activiteiten mee te doen. Zo mocht ik vorig jaar ambassadeur zijn van Weekend van de Wetenschap, een jaarlijks evenement vol activiteiten rondom wetenschap en technologie.

Face of Science Amber Yaqub bij de Universiteit van Nederland.

De reünie

Om het jubileum te vieren hadden wij in een november 2023 een feestelijke reünie voor alle Faces van de afgelopen 10 jaar. Het was ontzettend leuk om iedereen weer te zien en ook Faces te ontmoeten, die vanaf het eerste uur betrokken zijn geweest. Persoonlijk vond ik het vooral leuk om te horen hoe iedereen een ander pad heeft bewandeld tijdens en na hun promotieonderzoek. Sommige Faces zijn in de wetenschap gebleven en werken bijvoorbeeld in het buitenland. 

Anderen hebben een carrièreswitch gemaakt en werken bijvoorbeeld als arts, beleidsmedewerker, of in het bedrijfsleven. Wat iedereen gemeen had? Ze keken met een positief gevoel terug naar hun tijd als Faces of Science. De reünie werd op leuke manier afgesloten met een quiz. Helaas won mijn groepje niet, maar dat maakte het niet minder gezellig.

Feestje van jubileum van Faces of Science

Het feestje van het jubileum van Faces of Science

Kayla Green voor NEMO Kennislink

Wetenschap voor iedereen

Tijdens een jubileum is er niet alleen aandacht voor al het moois van de afgelopen jaren, maar is het juist ook een moment om vooruit te kijken. Faces of Sciences heeft veel middelbare scholen met HAVO en VWO-opleidingen weten te bereiken. Hier zijn we natuurlijk onwijs trots op! Wij (en ik spreek even namens mijn collega-Faces) zijn van mening dat wetenschap over en vooral ook voor iedereen is. Daarom willen we kijken hoe we wetenschapscommunicatie toegankelijker kunnen maken.

Een eerste stap die we hierin maken is met onze mbo-les over nieuwsgierigheid. Speciaal voor het jubileum hebben we een gastles ontwikkeld over nieuwsgierigheid en wetenschap voor mbo-studenten. In het voorjaar van 2024 trekken de Faces door het land om op verschillende plekken in het land gastlessen te geven bij mbo-onderwijsinstellingen. Tijdens de lessen willen we niet alleen ons wetenschappelijk werk laten zien, maar juist het gesprek aangaan met de studenten om van elkaar te leren. Want kennis is overal in de maatschappij aanwezig.

De komende jaren komen er weer nieuwe Faces bij, de groep blijft groeien! Ook zij gaan weer inspirerende blogs en vlogs maken. Op naar de volgende 10 jaar!

Ben jij een mbo-instelling en benieuwd naar de mogelijkheden om mee te doen met onze reeks mbo-lessen? Stuur dan een berichtje naar: wetenschapsfondsen [at] knaw.nl