De energierevolutie draait om kabels
Er zijn grote plannen voor meer wind- en zonneparken in Nederland, maar die komen vaak niet waar de verbruikers zitten. Als we niet goed plannen, dreigt het elektriciteitsnetwerk te verstoppen.
Er zijn grote plannen voor meer wind- en zonneparken in Nederland, maar die komen vaak niet waar de verbruikers zitten. Als we niet goed plannen, dreigt het elektriciteitsnetwerk te verstoppen.
Kunnen technologische oplossingen, zoals zonnepanelen rond de aarde, zelfrijdende auto’s en kernfusie, ons redden uit de klimaatcrisis? “Op veel vlakken kunnen we met techniek ver komen.”
Duurzaam leven is duur. Om groene energie toegankelijk te maken voor alle huishoudens moeten de laagste inkomens voorrang krijgen bij verduurzaming van hun woning, zeggen experts.
Op 12 november 2018 komt er een fonds om scholen in Nederland van zonnepanelen te voorzien. Maar hoe slaan de scholen straks hun opgewekte energie op?
Er zijn talloze manieren om duurzaam te leven. Maar het kan allemaal nog duurzamer. Tijdens NEMO Kennislink Live sprak moderator Desiree Hoving met drie experts over waarom de duurzame transitie zo moeilijk is.
Al tientallen jaren gaan de rendementen van zonnecellen omhoog. Maar waar het ene type zonnecel al tegen de theoretische grenzen van de natuurkunde schuurt, is er bij het andere soort nog een wereld te winnen. Waar zit die winst? Tot hoe ver kunnen wetenschappers gaan? En welke soorten zonnece...
De tweejaarlijks terugkerende World Solar Challenge is weer begonnen in Zuid-Afrika, en al na de eerste dag neemt Nederland de leiding.
De Australische ‘outback’ was de afgelopen week het strijdtoneel van innovatieve zonnewagens die zo snel mogelijk het continent probeerden te doorkruisen. Puur aangedreven op zonne-energie behaalden de teams uit Delft en Enschede respectievelijk de eerste en tweede plaats. Ook het ...
Nederlandse energiereuzen maakten september 2017 bekend met Duitse en Deense collega’s een kunstmatig eiland in de Noordzee te gaan bouwen om zonne- en windenergie op te slaan. Redacteur Roel van der Heijden legt uit waarom.
René Janssen van de Technische Universiteit Eindhoven wint dit jaar een Spinozapremie van 2,5 miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Hij werkt al jaren aan het verbeteren van organische zonnecellen. Kennislink vraagt Janssen of de organische zonnecel...
Het heeft ongeveer een jaar langer geduurd dan gepland, maar op 26 juli 2016 landde de Solar Impulse 2 veilig in Abu Dhabi. Het was de eerste reis om de wereld in een zonnevliegtuig. Eerder schreef NEMO Kennislink over dit bijzondere vliegtuig en de mogelijkheden voor zonne-energie in de lucht...
Een plastic zonnecel heeft een twee tot drie keer hogere efficiëntie als men tijdens de productie een extra oplosmiddel toevoegt, vergelijkbaar met de rol van bakpoeder in een deegmengsel. Hoe dat precies komt, was tien jaar lang onduidelijk. Nu helderen onderzoekers van Technische Universitei...
België vreest de kou. Door drie gesloten kerncentrales worden deze winter bij lage temperaturen delen van het land afgesloten van het elektriciteitsnet. Kan België niet eenvoudig elektriciteit importeren uit omringende landen zoals Nederland, Duitsland en Frankrijk? Voorkomt een groot Europees...
Al jaren laten mensen zonnepanelen op hun dak installeren en mondjesmaat worden er ook nieuwbouwhuizen standaard van zonnecellen voorzien. Tot nu toe waren dat altijd installaties die bovenop het bestaande dak kwamen, maar wat als het dak zelf een zonnepaneel wordt?
Zonneauto Nuna7 (TU Delft) heeft voor de vijfde keer de World Solar Challenge gewonnen. De studenten versloegen aartsrivaal Japan dankzij lef, speciale lenzen en een sprinkhaan in de cabine. Ook Solar Team Twente leverde een knappe prestatie met het behalen van de derde plaats.
Zonne-energie oogsten door een zonnecel in je raam te bouwen. Simpeler kan haast niet, lijkt het wel. Het is een belangrijke stap in de ontwikkeling van energieneutrale gebouwen.
De World Solar Challenge – het officieuze wereldkampioenschap voor zonneauto’s – is gewonnen door het Japanse team Tokai University. Het Nederlandse team uit Delft is als tweede gefinished. Het Solar Team Twente kwam als vijfde over de streep. Kennislink blikte met coureur Je...
Een bijzondere treinrit afgelopen maandag, tussen de Belgische stations Antwerpen Centraal en Noorderkempen. Het was de eerste keer dat een Europese trein op zonne-energie van A naar B ging. Op het dak van een tunnel waardoor de hogesnelheidslijn loopt, zijn zonnepanelen aangebracht die de tre...
Een zonnepaneel zet je op een plek waar veel zonlicht valt, zoals op het dak van een gebouw. Maar er zijn nog meer mogelijkheden. Zo ligt er bijna 137.000 kilometer aan wegdek in Nederland waar de zon in volle glorie op kan schijnen. Een buitenkansje, dacht TNO en nu ontwikkelen ze SolaRoad: h...
Geen gedoe met batterijen of stroomkabels: ingebouwde zonnepanelen kunnen een uitkomst zijn. Maar dan moet de zonnecel wel op de juiste plek zitten, want zonder licht geen energie. Promovendus Nils Reich (Universiteit Utrecht) bedacht een methode om ontwerpers een handje te helpen.
De huidige zonnecellen halen zo’n 40 procent rendement. Dat kan beter, denken wetenschappers van de TU Eindhoven. Door gebruik te maken van nanotechnologie verwachten ze 65 procent rendement te halen.
De Nuna5 vertoonde donderdag haar kunsten op het circuit park Zandvoort. De wagen liep als een zonnetje, en het Nuon Solar Team van de TU Delft lijkt klaar te zijn voor de World Solar Challenge 2009.
Zonne-energie oogsten uit bacteriën is een wetenschappelijke droom, maar wel eentje die vandaag een klein stapje dichterbij is. Leidse wetenschappers bouwden én analyseerden een chlorosoom, één van de meest efficiënte lichtantennes die er bestaan.
26 juni is de Solar Impulse onthuld. Dit vliegtuig kan enkel op zonne-energie opstijgen en in de lucht blijven, zonder te landen voor een tankbeurt. De ontwerpers hopen met de Solar Impulse de basis te leggen voor elektrische luchtvaart.
De Nederlandse zonneauto’s zijn onthuld. Beide teams staan te popelen om het circuit op te gaan om te laten zien wat ze kunnen. Maar wat maakt de wagens zo uniek?
Nog steeds ongebruikelijk, maar wel goed voor het milieu: grote panelen op het dak om zonlicht op te vangen. Zonne-energie is één van de alternatieven voor energie uit aardgas of steenkool, waarbij geen schadelijke stoffen in de atmosfeer komen. Nadeel is alleen dat je heel veel (dure) panelen...
Fotosynthese is terug als onderzoeksterrein. Kunstmatige bladeren, efficiëntere planten en algen die ethanol produceren moeten het energieprobleem oplossen. Een consortium van Nederlandse universiteiten lanceert een onderzoeksplan van 43 miljoen euro.
“Waarom leggen we de daken niet vol zonnecellen? Dan is het energieprobleem zo opgelost.” Een aantrekkelijke gedachte, maar nog steeds geen praktijk. Dat komt door hoge productiekosten en een relatief laag rendement. Hoogleraar Laurens Siebbeles van de TU Delft laat in vakblad Nano...
Onderzoekers van de TU Delft en de Stichting FOM hebben aangetoond dat het zogenoemde lawine-effect van elektronen optreedt in bepaalde zeer kleine halfgeleidende kristallen. Dit natuurkundige effect opent wellicht de mogelijkheid om goedkope zonnecellen te maken met een hoog rendement.
Natuurkundigen van de TU Eindhoven en het Duitse Fraunhofer Instituut hebben het rendement van een belangrijk type zonnecel met 1% verhoogd. Een wereldrecord, dat werd bereikt door een ultradun laagje aluminiumoxide aan de voorkant van de cel.