Proeven aan zeewier1 april 2016Gaan we straks allemaal aan de wierburger?Met de groei van de wereldbevolking neemt de behoefte aan duurzaam voedsel toe. Voor zeewier is grote belangstelling: verstopt in een burger is het spul al te krijgen. Maar hoe serieus is de optie ...
De wonderbaarlijke methaanloze zeewierkoe29 november 2017Kan zeewier de veeteelt groener maken?Zeewier wordt met regelmaat geprezen als het 'voedsel van de toekomst'. Het zou uitstekend kunnen dienen als vleesvervanger. De ironie wil echter dat ook de veevoederindustrie verwachtingsvol naar zee...
Zevenkieuwshaai pikt plek in van witte haai20 februari 2019Zevenkieuwshaai pikt plek in van witte haaiWat gebeurt er met een ecosysteem als het grootste roofdier wegvalt? Amerikaanse biologen ontdekten hoe de zevenkieuwshaai in de wateren rond Kaapstad de plek innam van de witte haai.
Wonen op de golven14 juli 2017Marin doet eerste test met drijvend mega-eilandIn het testbassin van onderzoeksinstituut Marin is deze week voor het eerst een miniatuurversie van een drijvend mega-eiland getest. Wonen en werken we straks óp in plaats van aan de Noordzee?
Hoe eet een slak?15 juli 2013Hoe eet een slak?De redactie van Kennislink krijgt regelmatig lezersvragen. Een lezer vroeg zich af hoe een slak eet. De vraag wordt beantwoord door dierenarts Judith Kocks.
Een verkeerde mossel1 juli 2002Een verkeerde mosselSoms zijn schelpdieren (zoals mosselen) besmet met een gif. Als je ze opeet wordt je ziek. Microscopisch kleine organismen blijken hiervoor verantwoordelijk te zijn. Maar waarom komt besmetting van...
Faces of ScienceZonder kunst geen wetenschap18 december 2023Het Gala van de WetenschapSoms zijn kunst en wetenschap als twee totaal verschillende werelden. Terwijl kunst en wetenschap ook speels, spectaculair en waardevol in elkaar kunnen grijpen. Dat bleek wel tijdens het Gala van ...
Groen uit zee helpt ook mee23 december 2024Dossier CO₂: zeewierteeltZeewier kan CO₂ uit de lucht halen en vastleggen, al zijn de mogelijkheden begrensd. Maar zeewierteelt maakt de planeet ook op andere manieren groener, onder meer als voedsel van de toekomst.
Faces of ScienceZeewier, Zout en Zwangere Vrouwen9 mei 2022Waarom er jodium in ons zout zitWaarom het joderen van zout één van de belangrijkste gezondheidsmaatregelen is waarvan jij waarschijnlijk nog nooit hebt gehoord, en waarom zwangere vrouwen meer zeewier moeten eten.
De zee klaagt de mens aan16 juni 2023Geef de natuur rechten – kan dat?Stel je voor: de zee klaagt in een rechtszaak zijn vervuilers aan. Dat kan als de natuur rechten krijgt. Juridisch is het mogelijk. Maar wie bepaalt wie er namens de natuur mag spreken?
Hoe we microalgen op ons bord krijgen1 mei 2023Hoe we microalgen op ons bord krijgenOnze bestaande voedselproductiesystemen putten de aarde uit. We kunnen onze voedingsstoffen ook via (micro)algen verkrijgen. Waarom eten we die nog niet op grote schaal en hoe kunnen we dat veranderen...
Prangende vragen over biomassa13 november 2020Prangende vragen over biomassaIs biomassa gebruiken als energiebron een slim plan? Wat kunnen we er eigenlijk nog meer mee? NEMO Kennislink zet de belangrijkste vragen en antwoorden over biomassa op ee...
Faces of ScienceEen zee vol plasticsoep en... plasticnoedels?3 mei 2021Een zee vol plasticsoep en... plasticnoedels?In zee drijft veel plastic. Maar de plastic deeltjes drijven niet alleen, ze spoelen ook aan op het strand. Tijd voor meer aandacht voor het plastic dat aanspoelt!
Herinnering terughalen via omleiding in de hersenen25 augustus 2017Herinnering terughalen via omleiding in de hersenenIets ervaren en je dat later herinneren verloopt niet via dezelfde route in de hersenen. Het terughalen van een herinnering verloopt via een omleiding, ontdekten neurowetenschappers van het MIT.
Actieve pleister trekt wond samen26 juli 2019Actieve pleister trekt wond samenNormale pleisters beschermen je wond tegen viezigheid, maar helpen niet actief mee aan het herstel. Amerikaanse onderzoekers hebben nu een hydrogel-pleister ontwikkeld die de huid samentrekt.
Leren schoenen uit het lab25 april 2019Na kweekvlees is nu de beurt aan kweekleerVervuiling, slechte werkomstandigheden en heel veel afval. De leerindustrie staat er niet goed op. Kweekleer kan op alle fronten voordelen bieden. Extra bonus: je hoeft er geen dieren voor te slach...