Vijf vragen over exoplaneten
Met ruimtemissies gaan we de komende jaren duizenden planeten ontdekken. Wat leren we van die overvloed aan nieuwe werelden? NEMO Kennislink beantwoordt vijf vragen over exoplaneten.
Met ruimtemissies gaan we de komende jaren duizenden planeten ontdekken. Wat leren we van die overvloed aan nieuwe werelden? NEMO Kennislink beantwoordt vijf vragen over exoplaneten.
Kometen leveren een indirecte blik op een wereld buiten het zicht van onze beste observatoria. Maar bestaat iets als we het nooit kunnen zien?
De aarde klotst van het water, en in het kosmische perspectief is dat opmerkelijk voor een rotsachtige planeet die zo dicht bij de zon ontstond. Hoe werd de aarde zo’n waterrijke plek waar leven zich in reusachtige oceanen kon ontwikkelen?
Verscholen tussen de pieken van de Andes turen 66 schotelantennes de ruimte in. Radiotelescoop ALMA is het duurste observatorium op aarde en geeft ons een blik op kersverse zonnestelsels. NEMO Kennislink gaat op bezoek.
Het is een raadsel hoe uit de chaotische oertijd van ons zonnestelsel een stelsel is ontstaan waarin planeten dezelfde kant op draaien én roteren. Amsterdamse astronomen denken nu een verklaring te hebben met een model waarin de planeten vlug samenklonteren uit kiezeltjes.
Hoogleraar moleculaire astrofysica van de Universiteit Leiden Ewine van Dishoeck ontvangt de prestigieuze Kavli-prijs in de categorie astrofysica. Van Dishoeck onderzoekt hoe sterren en planeten ontstaan en of er leven mogelijk is buiten de aarde.
Nog steeds is er geen volledig sluitende theorie voor het ontstaan van de maan. Amerikaanse wetenschappers denken nu dat het hemellichaam is ontstaan doordat de aarde frontaal botste met een planeet ter grootte van Mars of de aarde. Ze ondersteunen hun theorie met nieuwe precisiemetingen aan a...
Sinds maart draait de Dawn-sonde van NASA om Ceres. Het krijgt de dwergplaneet steeds scherper in het vizier. De mysterieuze witte vlekken op het oppervlak stellen wetenschappers nog steeds voor een raadsel.
Het water op aarde is miljarden jaren geleden waarschijnlijk niet door kometen bezorgd. Een team van wetenschappers trekt die conclusie aan de hand van metingen die door de Europese ruimtesonde Rosetta zijn gedaan aan komeet 67P/C-G.
NASA’s ruimtesonde Dawn heeft zaterdag een omloopbaan om de planetoïde Vesta bereikt. De ruimtesonde zal Vesta een jaar lang onderzoeken. In juli 2012 zal Dawn doorvliegen naar de dwergplaneet Ceres. Het kosmische duo Ceres en Vesta moet astronomen meer inzicht geven in de vroegste gesch...
Het sterrenkundige idee dat alle planeten tijdens de vorming van een zonnestelsel naar hun zon migreren kan de prullenbak in. Dat heeft de Leidse astronoom Sijme-Jan Paardekooper aangetoond met simulaties van planeetvorming. Paardekooper laat zien dat alleen grote, Jupiter-achtige planeten naa...