Kaas zonder koe3 februari 2023Kaas zonder koeKaas maken zonder dat er een dier aan te pas komt. Dat kan als gisten het benodigde melkeiwit maken. “We gebruiken micro-organismen als cel-fabriekjes om een specifiek ingrediënt te maken.”
Faces of ScienceOverspoeld door keuzes12 april 2018Hoe ik mijn weg vond tussen techniek en biologieEen knalroze of toch maar een zo-normaal-mogelijk-zwarte omafiets? Dezelfde rugzak als het populaire clubje van de klas, of de degelijke rugzak (aangesmeerd door de tassenverkoper) die me de bijnaa...
Onbeperkt schransen op vakantie, wat doet dat met je?12 juli 2019Onbeperkt schransen op vakantie, wat doet dat met je?Als je er een gezond dieet op nahoudt, is het dan erg als je tijdens de vakantie de remmen losgooit? Nee, zeggen wetenschappers, een weekje stouwen kan geen kwaad. Maar juich niet te snel.
Voedingshypes ontrafeld25 juni 2018Voedingshypes ontrafeldIn ‘De Eetwijzer’ duikt kok en journalist Anthony Warner in de verwarrende wereld van de voedingshypes. Op een grappige toon en met een wetenschappelijke basis legt hij de pijnpunten van deze hypes...
Verbeteren vitaminen de vaatgezondheid van nierpatiënten?1 augustus 2017Verbeteren vitaminen de vaatgezondheid van nierpatiënten?Vitaminen zijn een hype, ook binnen de niergeneeskunde. Veel patiënten met chronische nierschade hebben een tekort aan vitamine D en vullen dit aan met supplementen. Dit zou weleens weinig effect kunn...
Kun je vitamines weg schillen?4 mei 2015Kun je vitamines weg schillen?Dun schillen, dik schillen of helemaal niet schillen? De één schilt er driftig op los tot er amper appel over is, zich zorgen makend over de bestrijdingsmiddelen. De ander vindt schillen onverstand...
Eten is weten10 april 2024Recensie Netflix-serie 'You are what you eat: A twin experiment'Twee diëten, vier eeneiige tweelingen, acht weken lang. Dit is het recept van de documentaireserie ‘You are what you eat: A twin experiment’. Maar de wetenschap achter de serie blijft wat mager.
Faces of Science‘We onderzoeken allebei een andere kant van de tijd’21 augustus 2024Face je kennis: Jessica en AnoukElk vakgebied kent zijn eigen methoden en valkuilen. In deze serie interviewen twee Faces of Science elkaar hierover. Deze keer: historica Jessica den Oudsten en voedingswetenschapper Anouk Mesch.<...