Samen onder één dak
Spouwmuren moeten beter worden gecontroleerd op vleermuizen voor ze worden geïsoleerd. Dat heeft de Raad van State deze week bepaald. Onlangs speurde stagiaire Silke ’s nachts naar vleermuizen bij huizen.
Spouwmuren moeten beter worden gecontroleerd op vleermuizen voor ze worden geïsoleerd. Dat heeft de Raad van State deze week bepaald. Onlangs speurde stagiaire Silke ’s nachts naar vleermuizen bij huizen.
Mensenbaby’s leren taal door klanken te imiteren van volwassenen. Er zijn meer diersoorten die dit doen, zoals zangvogels en vleermuizen. Gaan ook zij door een brabbelfase om hun taal te leren?
In mei riepen wij onze nieuwsbrieflezers op om vragen voor te leggen aan onze coronadenktank. Hier geven wij kort antwoord op een lezersvraag en wijzen we op relevante artikelen op NEMO Kennislink.
Afgelopen zomer besloot minister Van Nieuwenhuizen dat het licht langs autowegen ’s nachts weer aan moet. Heeft de natuur daar geen last van? Volgens bioloog Kamiel Spoelstra verschilt dit per soort.
Vleermuizen worden ondergewaardeerd. Ze zijn de enige zoogdieren die, net als mensen, hun klanken aanleren – en dus niet aangeboren krijgen. Onderzoek naar vleermuizen kan ons zo veel leren over ons eigen taalsysteem.
Nachtelijke verlichting kan de natuur verstoren. Sinds 2011 kijken Wageningse onderzoekers op acht locaties in Nederland naar het effect van verschillende kleuren licht op de aanwezige diersoorten. Is het wellicht mogelijk om verlichting te vinden die nuttig is voor de mens maar minder invloed...
Door een nieuwe besmetting met het ebolavirus is dit weekend in Guinee een vierde slachtoffer overleden. In december werd het land door wereldgezondheidsorganisatie WHO ebolavrij verklaard, maar in maart dit jaar overleden alweer drie mensen aan de ziekte. Volgens de WHO kan de epidemie opnieu...
Voor prooidieren is seks een levensgevaarlijke bezigheid, omdat zij dan veel kwetsbaarder zijn voor roofdieren. Dat klinkt logisch, maar is nog nooit wetenschappelijk vastgelegd. Tot nu dan. Want deze week laten Duitse wetenschappers in het blad Current Biology zien dat vleermuizen het hebben ...
Standaard wit licht en licht met een groen tintje werken erg storend voor vleermuizen, maar van amberkleurig licht hebben de dieren geen last. Dat blijkt uit onderzoek van de Zoogdiervereniging in opdracht van Rijkswaterstaat.
Vleermuizen en tandwalvissen verschillen genetisch gezien weinig van elkaar als het op echolocatie aankomt. Dat komt waarschijnlijk doordat zoogdieren maar weinig mogelijkheden hebben om het gehoor af te stellen op hoogfrequent geluid.
Sommige tijgermotten kunnen het sonardetectiesysteem van vleermuizen om de tuin leiden door zelf ook geluid te produceren. Het roofdier kan de locatie van zijn prooi dan niet meer goed inschatten en grijpt vaak mis.
Een vrouwtjesvleermuis heeft jarenlang dezelfde sekspartner. Wanneer ze naar het hol van haar partner fladdert verschijnt ze echter niet alleen. Ze deelt haar vent met familieleden zoals haar moeder en oma. De vleermuiskolonie wordt hierdoor één grote familie, maar tegelijkertijd stijgt de kan...
In dertig jaar tijd zijn er een dikke duizend gevallen van besmetting geconstateerd. Maar liefst zeventig procent van de geïnfecteerden bezweek binnen een paar weken. De reuzenvirussen Ebola en Marburg zijn én snel én dodelijk. En juist daarom vormen ze geen wereldwijde bedreiging voor de volk...
Vleermuizen gebruiken hun oren om te zien, niet hun ogen. Het herkennen van geluidsgolven speelt hierbij een cruciale rol bij het vangen van insekten.