Faces of ScienceWeten waar je recht op hebt5 april 2019Hoe kies je een goede studie?Rechtsgeleerdheid is een bijzonder vak. Het gaat over een door mensen gemaakt systeem van normen, in plaats van een fysieke of sociale werkelijkheid. Dat maakt het voor mij zo boeiend.
Sociale norm zet jonge kinderen aan tot delen3 oktober 2019Sociale norm zet jonge kinderen aan tot delenSociale normen beïnvloeden of kinderen graag delen. Het maakt daarbij niet uit in wat voor samenleving de kinderen opgroeien, tonen psychologen aan.
‘Alle seinen staan op groen’24 oktober 2024Interview met sociaal-psycholoog Jan Willem BolderdijkHeel veel mensen zéggen dat ze duurzaam willen leven, maar doen het niet. Dat is geen teken dat ze hypocriet zijn, maar geeft aan dat een sociale kanteling aanstaande is, zegt Jan Willem Bolderdijk.
Orde in de online chaos20 november 2024Orde in de online chaosSociale media kampen met haatberichten en discussies die ontsporen. Een moderatiebot zou kunnen helpen om online conversaties in goede banen te leiden.
Creatieve chatters3 januari 2025Anders gedacht: chattaal en taalvaardigheidDe jeugd kan niet meer spellen, en dat komt doordat ze de hele dag lopen te appen! Al sinds de opkomst van online berichtjes leeft deze zorg bij ouders en leraren. Taalkundig onderzoek stelt gerust.
Faces of ScienceDe taal van de Verlichting17 april 2019De taal van de VerlichtingDe studentenaantallen van de studie Nederlands lopen terug. Dat nieuws gaf aanleiding tot allerlei meningen over wat de studie wel en niet zou moeten zijn. Wat betekent mijn studie Nederlands voor mij...
Dementie vroeger in het vizier12 november 2018Dementie vroeger in het vizierJaren voordat mensen met een erfelijke vorm van frontotemporale dementie klachten krijgen, beginnen hun hersenen en cognitieve vaardigheden al te veranderen.
'Seks hoefde niet meer leuk te zijn voor vrouwen'8 december 2016Winnaar Volkskrant-IISG Scriptiepijs voor geschiedenis 2016Het spannende idee dat iedereen maar met elkaar lag te rollebollen in laat-middeleeuws Italië klopt niet, volgens historica Marlisa den Hartog. Zij won de jaarlijkse Volkskrant I...
Doodzwijgen, die terroristen9 augustus 2016Het is hoog tijd voor een gedragscode voor (sociale) mediaDe krant Le Monde en andere Franse media besloten onlangs geen foto's van terroristen meer te tonen, en ze zullen geen propaganda van IS meer citeren. De reacties waren voorspelbaar: dat helpt toch ni...
Labyrint: walging18 oktober 2013Labyrint: walgingEmoties als angst en boosheid zijn wetenschappelijk grondig onderzocht, maar walging nauwelijks. Sinds kort is er veel aandacht voor deze emotie. Walging blijkt aan de basis te liggen van verschill...
Seksualiteit en maagdelijkheid13 februari 2006Seksualiteit en maagdelijkheidDe islamitische normen met betrekking tot seksualiteit zijn strikt. Maagdelijkheid voor het huwelijk is heel belangrijk en spreken over seksualiteit is voor veel moslims een taboe. De seksuele mora...
Faces of ScienceVan jagen en verzamelen naar thuisbezorgd7 juni 2023Van jagen en verzamelen naar thuisbezorgdOnze voorouders kwamen aan eten door te plukken en te jagen. Nu doen we boodschappen of bestellen we eten online. Wat betekent dat voor onze gezondheid?
Faces of Science‘We proberen allebei de wereld te begrijpen’10 juli 2024Face je kennis: Esmee en MaudElk vakgebied kent zijn eigen methoden en valkuilen. In deze serie interviewen twee Faces of Science elkaar hierover. Deze keer: antropoloog Maud Oostindie en chemisch ingenieur Esmee de Korver.